ja jeszcze nie dostałam :) ale czekam cierpliwie :))
Wersja do druku
ja jeszcze nie dostałam :) ale czekam cierpliwie :))
Witam,
mam pytanko odnośnie promocji na 30D. Czy komuś udało się w pełni wykorzystać odliczenie vatu oraz zwrot 590PLN od Canona??
pzdr
PS. teraz na allegro można znaleźć 30D za około 3800 tylko nie wiem czy to już nie jest po uwzglednieniu promocji bo mocno atrakcyjna wydaje się ta cena..
Ja dostałem zwrot VAT, cena body 4250 (netto 3500 - nie wlicza się do środków trwałych) i cashback. Teraz body za te pieniądze na FV kupisz bez problemów.
Co do cen z allegro, to są cwaniacy, którzy sprzedają taniej, ale zapomnij, że dadzą ci FV./ Spotkałem się nawet z takim, który podawał niską cenę, ale faktycznia aprat sprzedawał o 590 drożej, wyjaśniał dopiero w opisie auckji.
I do mnie doszlo - dostalem dzisiaj (w niedziele :) ) czek na €150.
Milo...
zOON* ciekawe za ile faktycznie go spieniężysz tzn. ile bank potrąci ;)
wiemy już ile mBank zabiera teraz ciekaw jestem ile zł do przodu przy czeku hehe pazerny o każdego zyla jestem, co? ;)
Jestem w tej dobrej sytuacji, ze siedze w Irlandii i mam tutaj konto. A banki w Eire nie skubia tak jak polskie. Ile jest na czeku - tyle bedzie na koncie. Dosc czesto z czekow korzystam.
Zbaczajac z tematu juz do konca - to przelew z konta irlandzkiego do Polski jest za darmo (jesli sie poda IBAN odbiorcy). Za to polskie banki sobie kasuja za przyjecie kasy. Jak wyzej bylo opisane.
Jutro się zajmę wypełnianiem i wysyłaniem moich papierów..
Wie ktoś jaki IBAN ma inteligo? bo nie chce mi się dzwonić na infolinię :)
Dzięki, tak właśnie zrobiłem. Przed chwilą wysłałem i zacząłem czekać na SMS z Inteligo ;)
Ja dostałem właśnie 570 zł na konto :) Jakis inny kurs musi byc :)
a wie ktoś może ile (i czy w ogóle) zabiera Inteligo?
a ja czekam juz 1,5 miesiaca i nic... :((((((((((
było podane na stronie i na wydruku
http://www.submissionstatus.com/
podajesz maila i ID uzykane przy rejestracji wniosku
Jak szkoda że nie zapisałem sobie tego ID :(
o moim też nic nie wiadomo, czekam równy miesiąc...
Powiedzcie mi drodzy Koledzy jak to jest z tą ofertą "cash back" w europie? Czy to dotyczy tylko USA a w Europie promocją jest tylko objęty model 30D? Pytam bo trza mi szkła, które jest objęte promocją w USA a w Europie/Polsce?
Pozdrawiam
Mam problem. Noszę się z zamiarem zakupu na firmę body 30D za ok 4k. Po odliczeniu vat i cach back, cena jest bardzo atrakcyjna. Jednak wszystko co bardzo atrakcyjne jest podejrzane. Dowiedziałem się czegoś od znajomego a'propos polityki firm sprzedających aparaty - oto wiadomość:
Czy może ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć takiemu stanowi rzeczy ?Cytat:
Hej, zapytałem się swojego kumpla za ile on sprzedałby nam 30D. I kurde odradza zdecydowanie zakup od niemieckiego dystrybutora, przeczytaj co mi napisał:
"Mozna bo bez VAT.
Ja kupuje za 3800 netto ale VAT musze odprowadzic w polsce a niektorzy tego
nie robia, wydaja lewe papiery i maja taniej. Bo na tym polega bajer, ze
kupujac z krajow UE NIE PLACISZ VATU, tylko musisz go odprowadzic jak
sprzedajesz towar w polsce. Lub nie :)
I tu dochodzimy do sedna - po to Canon robi ta akcje aby miedzy innymi
takich wylapac. W formularzu musisz podac dane personalne, dane aparatu i
inne takie, dolaczyc dowod zakupu. I tutaj w bardzo prosty sposob dojda
gdzie od kogo i za ile kupiles sprzet - czyz to nie genialne? Klient sam sie
podklada. No bo po co Canon mial by oddawac 600 zl za darmo? Teraz sobie
policz - srednio w niemczech cena zakupu 3800 brutto + marza jakies 150 zl,
mnozymy to razy podatek i otrzymujemy "zupelnie przypadkiem" te ~ 600 zl,
podlozone jako roznica na VATcie.
A za pol roku lub pozniej zglosi sie do Ciebie skarbowka, policja i jeszcze
taka instytucja ktorej nazwy nie pamietam. Jak ktos chce ryzykowac dla 600
zl to zycze powodzenia. Radze uwazac na takie kombinacje bo znam juz 3 firmy
ktore poplynely na takiej sprzedazy, razem z klientami.
Zdecydowanie odradzam Ci zakup w ten sposob, albo bierz bez faktury za ile
daja albo pisz o zwrot tych 600 zl i bierz legalnie na fakture."
No jeśli dostaniesz lewą fakturę to nie ma się co dziwić, ale prędzej wyszłoby to w krzyżowej kontroli faktur naszego US niż Canon miałby bawić się w sprawdzanie kto, gdzie i za ile kupił.
Nie istnieje również coś takiego, jak zakup w Niemczech netto i konieczność opłacenia Vatu w Polsce. To by była sielanka, ludzie by masowo kupowali sprzęt na zachodzie i wypinali się z podatkiem na fiskus. Kupując w Niemczech płacisz tam ichniejszy Vat, czyli 19 % bodaj.
A tak przy okazji - thx Cichy - za udane zakupy u Ciebie (2 szkiełka) :-)
Jak mam się upewnić że wszystko jest legal ?
Chodzi mi o firmę
http://www.bluesklep-komputer.com/in...com_virtuemart
Czy cena 4000 za body to podejżana cena ?
trudno mi powiedzieć. 4000 brutto - takiej ceny z polskiej dystrybucji to ja nawet w hurcie nie mam...
do mnie doszedł zwrot :) dzisiaj. martwiłem się, bo jak sprawdzałem na tej stronie co podali to nie mieli mojego zgłoszenia :)
ale jest ok. 20 PLN zakosił bank. ujdzie :)
Panowie - proszę mnie oświecić - bo wynika że jest ryzyko biorąc FV na firmę... Czy na prawdę jest się czego obawiać ?!
No jak się kupuje w podejrzanie niskiej cenie brutto, to warto mieć oczy otwarte :)
jestem z 3miasta i radze uwarzac na ten sklep bo robia tam kombinacje...
aparaty z niemiec chyba bez polskiej gwarancji (a wogóle to zle mówia o tym sklepie), lepiej kupic w fotot3miasto.pl(znam włascieciela sprawdza kazdy sprzet przed oddaniem go klientowi)
lub foto-net.pl - ja tam kupiłem i własnie dzis dostałem zwrot 570 zł!!!
i bardzo sie ciesze :)))
Skoro mowa o zakupie 30D od niemieckeigo dystrybutora. Wiem z dość pewnego źródła, że Canona wstrzymał dostawy 30D do Niemiec. Wiecie o co może chodzić? Wykryta wada fabryczna, nowy model?
W!
Tak sie sklada ze nie wstrzymal zadnych dostaw. Nie wiem kto i po co rozsiewa te plotki, chyba najpewniej Ci ktorzy chca aby kupowac w .pl i to najlepiej w ich sklepach ;>
Zdrowko
W cenie ok. 4kzł da się znaleźć jakieś oferty - i to ze źródeł cieszących się raczej dobrą opinią. Przykładowo Fotobasia (osobiście nie kupowałem u nich niczego, ale wszystkie opinie na ich temat, jakie do mnie dotarły, są pozytywne) ma w ofercie 30D za 4.089,00 PLN, czyli sami muszą mieć (sporo?) tańsze źródło...
W!
U tzw przewalaczy pudelek, mozna w cenie netto 3500 kupic body 30D.
Np. TechData i inni. Poza tym czesto takie firmy organizuja promocje kilkudniowe, ja kupilem 24-70/2.8 Canona w takiej promocji za 3280 brutto!!
Zdrowko
A moja karta 512 chyba została przejęta przez Talibów....Minęły prawie 3 tygodnie i cisza.
W!
Himi, ja swoja dostlem po dwoch tyg.
Zdrowko
Czy jest ktoś w stanie polecić naprawde wiarygodne źródło do zakupu 30D na FV ?
Przyznam że jestem już totalnie zakręcony, i nie wiem komu wierzyć..
poczytaj tu:
http://canon-board.info/showthread.php?t=17177
ja osobiście polecam FotoIT - jest opisany dop podanym linkiem
Lojalnie informuję, dzisiaj 512 doszła. Talibowie nie przechwycili:) Co ciekawe Canon Irish wysyłają normalnym listem, w zwykłej kopercie, więc po drodze mogła ,,przeżyć przygodę'' znając troskliwość Poczty o przesyłki - ale o tym chyba już ktoś pisał.
tez kupwalam w Foto IT i bylo ok, cena tez dobra, obsluga mila.
Witam,
jestem tutaj nowy choć czytam forum od ładnie ponad roku.
Zdecydowałem się na zakup 30D w Blue-Sklep Komputer w Gdańsku, mieliście z nimi styczność?
Zakupiłem u nich raz już nawet 30D ale zadzwonili do mnie po 5 minutach ze na niego nie obowiązuje cashback. Dlaczego? Ponieważ kod kreskowy wydrukowany na pudełku był zaklejony innym kodem kreskowym. W tym tygodniu mają mieć partie którą już cashback obowiązuje. Ostrzegł mnie jednak facet, że ciezko o ten zwrot, ze oni wysyłali i nie dostali.
Nie czytałem tutaj na forum aby ktoś nie dostał, wiec obawiam się że może to być wina ich partii 30D? nie wiem.
Stąd moje pytanie, po czym poznać czy kupiony 30D załapuje się na cashback czy nie?
z góry dzięki za odp :).
naklejka na pudelku o zwrocie
pozdrawiam
widziałem naklejki o zwrocie ale było to odnośnie tych kuponów na obiektywy i lornetki. Czyli powinna być naklejka mowiacą o tym konkretnych zwrocie. dzięki :)
Zadnej naklejki nie bylo, a cashback dostalem.
Kod kreskowy Canona (z nr seryjnym) mialem zaklejony czesciowo przez kod sklepu - ta naklejke zdjalem bez klopotu.
pzdrw
ps. Mialem jednak naklejke o promocji - ale to dotyczylo karty 512mb.
Poza tym: http://canon-board.info/showthread.php?t=16147
Uważaj, z tego co pamiętam 30D w tym sklepie kosztuje 4tys zl. W tej cenie wiadomo, że jest to zakup z Niemiec, niezapłacony VAT i lewa faktura. Zgłaszając się po cash back podajesz wszystkie niezbędne dane i sam się podkładasz.
Właśnie miałem kupować 30D i sporo analizowałem kto skąd bierze ten aparat.
Hehe, ja w końcu zrezygnowałem z zakupu. Czekam co Canon wypuści w lutym. Gdzie kupować moim zdaniem - w sprawdzonym, pewnym sklepie za około 4600zl-cash back lub w najtańszym możliwym miejscu i zrezygnować z cash back.
Europassat to nieco inna historia, oni mają zarejestrowaną działalność w Niemczech, nie wiem jednak jak w takim przyapdku rozliczać VAT (no i jak w rzeczywistości oni to robią).
Europassat podaje cenę realną, znam ich, ale nie wiem jak jest u nich z polską FV.
Mnie oferowali niemiecki paragon, on też uprawnia do cashback, ale już nie do odliczeń VAT. Rodzi się pytanie, czy irish canon uzna paragon z niemiec i biorcę z Polski, ale odnoszę wrażenie, że oni tam mechanicznie wysyłaja kasę, bez wielkich analiz.
Wziąłem ostatecznie body w innym miejscu z FV. Jednak drożej niż 4100. Ja dałem w listopadzie 4270. Cena jednak w międzyczasie spadła.
jak bardzo niedługo? :) daj znac :)