Dobre jest to że wybór obecnie jest szerszy niż kilka lat temu. Każdy może dobrać pod siebie. Przed pojawieniem się M2 nie rozważałem Maców.
Wersja do druku
Dobre jest to że wybór obecnie jest szerszy niż kilka lat temu. Każdy może dobrać pod siebie. Przed pojawieniem się M2 nie rozważałem Maców.
Na jakiś czas problem z wolnym działaniem DPP4 rozwiązałem montując i9 na 32 prockach. Nowa grafika niestety nie miała wpływu na prędkość DPP4.
obróbka z wszystkimi opcjami RAWa to max. kilkanaście sek
no właśnie, zbijają kapitał na AI ale czy coś robią, inwestują żeby zadać nokaut applowi?
Od procesora do całego systemu jak np Appla długa droga. Nie jest to kwestia samego hardwaru a również całego ekosystemu, oprogramowania zoptymalizowanego pod ARM. Za dużo elementów aby zagrozić pozycji Apple sądze na dzień dzisiejszy.
--- Kolejny post ---
z tym noakutem to bym nie przesadzał :) co wyjaśniłem powyżej.
Kto powiedział, że droga jest krótka? Oprogramowanie pod Windows ARM już się pojawia za sprawą Snapdragona X. Adobe w większości już się dostosowało: https://helpx.adobe.com/pl/download-...rocessors.html
Zanim NVIDIA wejdzie na rynek, obstawiam w przyszłym roku premierę, za dwa lata dostępność, to programów zoptymalizowanych pod ARM będzie więcej. NVIDIA zrobiła już Grace CPU Superchip pod serwery z dużo lepszą efektywnością energetyczną od Inteli i AMD. Każda firma lubi liczyć pieniążki, a prąd tani nie jest. Jeśli będzie tak samo w przypadku komputerów desktopowych wybór będzie prosty. Jaka będzie rzeczywistość? Możemy tylko sobie gdybać. Ja cieszę się, że po latach stagnacji zaczyna coś się dziać.
Apple myślę to wszystko widzi stąd już lekkie zejście z ceny podstawowego modelu. Za te 2.9tys to są w stanie dosłownie wejść pod strzechy z całym swoim rozwiązaniem. Monitor klawiatura mysz pasują każde od pc więc wejście nie nastrecza problemów. Cena robi swoje.
Konfig podstawowego modelu wydajnościowo spokojnie starczy do normalnego używania przez kolejnych piec lat a nawet do zdjęć.
Jedyna bolączka to przestawienie sie na macosa.
Może i widzi, podstawowy model jest fajnie wyceniony, do tego jeszcze można go kupić za 2500. Jednak polityka dopłat za więcej RAMu czy większy dysk nadal się nie zmieniła. Płać i płacz, bo nie masz alternatywy:
Załącznik 18858
Nie wiem jak to będzie wyglądało w przypadku NVIDII. Może też zrobią takie zamknięte konfigi, a może będzie to wyglądało tak jak do tej pory... Nie łudźmy się jednak, że to będzie rycerz na białym koniu - przypominam choćby o wykorzystaniu sytuacji i narzuceniu 70% marżowości na karty graficzne chyba w okresie covidowym.
To jak wprowadzenie pierwszych komputerów do urzędów ;) Pani Wiesia może jednak nie ogarnąć nowego systemu. Do pracy jednak idzie pokolenie Z, dadzą radę ;)
W sumie patrząc z perspektywy firmy przeszkolenie pracowników do nowego systemu też ciągnie za sobą wydatki. Dochodzi kupno licencji programów, o ile takowe są dostępne, część oczywiście będzie dostępna na obu platformach bez dopłat. Pozostaje kwestia wspólnych zasobów czy łączenia się wszystkich komputerów.
o ile
"8GB RAM za 1000zł"
wzbudza uśmiech
to
"+2TB pamięci masowej za 4000zł"
już nawet nie jest śmieszne
Porównywanie RAMu czy SSD to nie jest takie 1:1. Z tego co można znaleźć w sieci Ddr5 jest o połowę wolniejszy od podstawowej wersji w proc Appla już nie wspominając o wyższych procesorach pro max czy utlra. Różnice są wtedy kolosalne.
Załącznik 18859
To nie jest tylko dokładanie RAMu. To są całkiem inne szybsze pamięci i komunikacja.
--- Kolejny post ---
U mnie nie wzbudza, bo poczytałem kiedyś jak to wygląda, jak powyżej. W DDR5 jest chyba max 52GB/s czyli połowa tego co w podstawowej wersji. Idąc wyżej dokładamy nie tylko pojemność. Dlatego się nie dokłada a bierze inne modele, tak robią w Apple że lepiej wziąć wyższy model, szybszy niż kupować niższy z większym Ramem.
Przestańcie już pisać co kto myśli wg metodologii pc, poczytajcie o tych procka h M a potem coś napiszcie z sensem :)
--- Kolejny post ---
Apple tak to wycenia. Nie musi się wcale podobać, Kupujący wiadomo że wolałby tanio jak w pc. Ale po co mają walczyć ceną. Produkty są dobre i znajdują nabywcow, ba oni są potem zadowoleni. To się w głowie nie mieści użytkownikom pc. Śmiech wywołuje na sali :mrgreen: a użytkownicy Maców po prostu na tym pracują. Tak jak my na Canonach. I co z tego że Sony tańsze w szkłach. Mnie to nie wzrusza. Jakieś analogie?
Jeden se kupi szkło za 16tysi w Canonie, drugi podobne w Sony za 4.5. Sony userzy pukają się w głowę. Sony userom nie wytłumaczysz, że Canon to Canon tamto. Patrzą ze swojej perspektywy.
Jakieś analogie się nasuwają?
Już to pisałem o obiektywach: cena rynkowa ma się nijak do kosztów produkcji. Apple bierze tyle, ile może i jak widać, znajduje nabywców. Które argumenty wyboru Maca są racjonalne - każdy ma swoje zdanie.
Pogardzanej przez Ciebie pani Wiesi system zwisa i po niej spływa. To sprawa admina. A pokolenie Z w komputery jest - średnio rzecz biorąc - znacznie głupsze niż wcześniejsze, bo znają tylko GUI i apki.
Pogardzanej? Gdzie ja napisałem coś pogardliwego na temat Pani Wiesi? Masz pierwiastek kobiety w sobie, że tak nadinterpretujesz to co napisałem?
- Skarbie pójdziesz ze mną na siłownię?
- Mówisz, że jestem gruba?
- No dobra, jak nie chcesz…
- I do tego leniwa?
- Uspokój się Kochanie.
- Uważasz, że jestem histeryczką?
- Wiesz, że nie o to chodzi.
- Teraz, że przeinaczam prawdę?
- Nie, nie musisz ze mną nigdzie iść!
- Tak??? A dlaczego Ci tak zależy, żeby iść samemu?!
Pani Wiesi wcale nie zwisa i po niej nie spływa czego używa. Wiem jak wygląda wprowadzanie choćby zmiany oprogramowania na pracowników biurowych. Muszą zmienić system pracy, przyzwyczajenia. Choćby na początku praca idzie wolniej co sprawia, że nie są zadowoleni. Finalnie zmiana może przynieść korzyści, ale początki są trudne. Tutaj to zmiana systemu, a nie tylko samego programu.
W sumie to Ty pogardzasz Panią Wiesią pisząc, że "jej to zwisa". Pani Wiesia chce szybko wykonać powierzoną pracę. Admin (o ile taki jest i będzie miał czas dla Pani Wiesi) nie wytłumaczy krok po kroku całego workflow. Pani Wiesia musi najczęściej sama go sobie wypracować. Trochę szacunku dla Pani Wiesi Leonie.
Pogardzane przez Ciebie pokolenie Z średnie w komputery? Od kiedy pamiętam kolejne pokolenia miały być stracone. Mi się wydaje, że szybciej się adoptują i odnajdują w różnych systemach. Oczywiście nie każdy, tak jak nie każdy potrafił złożyć komputer i zainstalować Win95/98 kiedyś.
Kilka stron wcześniej wyraźnie napisano, że komputery są już zbędne i są tylko kwestią przyzwyczajenia, bo są smartfony, dzięki którym można zapłacić rachunek i obrobić zdjęcia w LR. A co niby więcej potrzeba od takiego za przeproszeniem komputera? Po co więc toczycie te jałowe dyskusje?
Ja tam wolę osobiście dobierać komponenty i rozbudowywać o to co w danej chwili chcę. Potrzebuję 2x więcej RAM-u to proszę bardzo mam ich do wyboru do koloru o różnej wydajności, różnych firm i w różnych cenach. A nie jakiś tam Apple będzie mi kazał płacić za ich gotową konfigurację. A to czy ich pamięci faktycznie są szybsze to trzeba by opierać się na benchmarkach robionych w różnym środowisku i na różnych aplikacjach. To co podaje producent jest najczęściej mało wiarygodne.
@jan pawlak Mam takiego kolegę w pracy. Wszystkim komputery naprawia i składa ale prowadzi dodatkowo własną działalność. Jakoś jeszcze daje radę. Ja na szczęście robię to tylko dla siebie. No od czasu do czasu dla kogoś z rodziny albo kolegów.
Typowe. Człowiek pokazuje nowego skilla w pracy i zostaje to dodane do jego obowiązków ;)
Mini z M4 Pro
https://youtu.be/75YbnXXsB3M?si=G4W99PhrbbqjuQg8
Tylko LR włącza wiatrak na hipower czyli pokazuje jak to oprogramowanie jest zamulone (wymagające) :D
Dodam że mnie LR zawsze irytował w Windows, na M2 Mini normalnie go czasem używam, rzadko ale czasem, i zachowuje się bardzo dobrze, już nie irytuje.
--- Kolejny post ---
Najgorzej jak pokażesz w robocie że umiesz ogarniać zmywarkę, wtedy stos wszystkiego w kuchni czeka właśnie na Ciebie :D
Od jakiegoś już czasu LR działa bez zamulania PC.
Ja już nie miałem na to cierpliwości do LR na win.
Mi LR nic nie zamula na PC.
Widać albo coś poprawili przez ostatni rok albo macie dużo lepsze pecety niż miałem do zdjęć. Od roku już nie używam pc do zdjęć więc mogę tylko stwierdzić jak było u mnie. M2 Mini to nie jest jakiś mocarz a wszystko jest cacy. A dodam że ciągnę rawy z nas po kablu 1Gb/s i eksportuje od razu na nasa. I jest dobrze w LR. Jest normalnie :) na dysku wewnętrznym mini ani na dodatkowym nvme nie mam rawów, dla mnie jest to super, w końcu z mac moge w ten sposób komfortowo działać. Dlatego upgrade Maca będzie u mnie obowiązkowo z gniazdem 10Gb/s.
Nie piszę o samym Windowsie, tylko o programach ARM64. Początek drugiego cytowanego przez Ciebie mojego zdania jest bardzo czytelny, tak mi się przynajmniej wydawało.
Tak naprawdę to MS dało ciała po całości w 2016 umową na wyłączność dla Qualcomma. Całe szczęście w przyszłym roku to wygaśnie i może wreszcie zacznie coś się dziać.
Ja komputer dla fotografa już mam i jestem bardzo zadowolony. Wczoraj wieczorem komfortowo obrobiłem kilka zdjęć w LR gdzie odszumianie 24Mpx w czasie 8s jest dla mnie wystarczająco szybkie. Dziś rano polatałem Cessna 152 nad Insbrukiem a wieczorem usiądę do montowania filmu w Davinci ale najpierw pojadę wyścig w Le Mans Ultimate. Jedna skrzynka wiele zastosowań.
Szanuję Twoje zdanie aczkolwiek mam swoje.
Tylko bez mordobicia, bo nam @akustyk kolejny wątek zamknie :mrgreen:
Wydajność różnych Mac-ów jeśli chodzi o odszumianie w LR.
https://youtu.be/J8kMYrfjVGg?si=Smi055fT8ej01yCL
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...bd8e197ad8.jpg
Super. Czyli mój lap za ok 5k dorównuje najdroższemu modelowi maka. A jaka jest różnica w cenie? :mrgreen:
Jasiek - weź idź już z tymi radami, bo wszyscy je znają. Sam raz na rok zrobię coś smartfonem, nawet tu wrzucam na "Pokaż zdjęcie które lubisz", dla jaj chyba, ale gdzie Rzym, a gdzie okupowany Krym? Zluzuj już, bo tu smartfonowa sekta nie powstanie, a Ty guru nie zostaniesz. Siej bezcenne ziarna prawdy gdzie indziej.
mam spacyfikowac watek? :mrgreen:
Załącznik 18868
W żadnym wypadku, chcesz zrobić następny smutny wątek?
Załącznik 18869
Przestańcie o gąsce i balbince!
Mnie najbardziej rozwalił niezawodny JP. Ludzie co my wiemy.
Cykasz telefonem - zapomnij o szumie. Jakieś zoomy, po co? - masz telefon. Monitor? ale po co jak jest telewizor. KOMPUTER dla fotografa ? telefon się pod telewizor podłącza i jest cacy.
K***a jakie to proste.
Wracając do tematu...
Zrobiłem upgrade kompa, w w zasadzie to zrobiłem nowy.
Wcześniej był i7 8700 (8 generacja) + budżetowa płyta od ASUS + dysk SSD na system Samsung 970 EVO + 2 dyski talerzowe i jeszcze dwa SSD 2,5 cala.
Do tego RTX 4060 od ASUS-a
Aktualnie jest
Intel i5 14600KF
ASUS TUF GAMING B760-PLUS WIFI
Pamięć GoodRam IRDM, DDR5, 32 GB, 6000MHz, CL30 (IR-6000D564L30S/32GDC)
RTX 4060 od ASUS-a (ze starego kompa)
na system Kingston KC3000 512GB M.2
na dane Kingston KC3000 2TB M.2
do tego wymieniłem budę (ale to nie wpływa na wydajność)
zasilacz i Windows zostały ze starego kompa, choć już zaczynam myśleć o cichszym zasilaczu, bo po wymienia budy najgłośniejszy zrobił się zasilacz (choć bez jakiegoś dramatu).
Oczywiście teoretycznie procek jest nadmiarowy względem grafiki, mam tego świadomość. Kiedyś jak kupię większy monitor zmienię na RTX 4070 Super lub coś lepszego.
Generalnie nie spodziewałem się aż takiego wzrostu wydajności - i tu mi nie chodzi o jakieś cyferki w benchmarkach tylko o takie zwykłe użytkowanie - jest zdecydowanie bardziej responsywnie, szczególnie w Lr i PS, np. filtry Nik Software, których używam przy obróbce samolotów zdecydowanie szybciej się aplikują, odszumianie (zwykłe w PS jest dużo szybsze), eksport trwa znacząco krócej. Jest dużo "fajniej", wcześniej nie było źle, ale teraz nie chciałbym wrócić do wcześniej.
Odszumianie SI w Lr jest bez zmian (na to wpływ ma karta graficzna) - plik z R6m2 oszumia ok. 8 sekund, plik z R ok. 10 sekund.
Gdyby więc ktoś rozważał jakąś konfigurację pod PC, to zdecydowanie taką będę polecał z tym zastrzeżeniem, że jeśli ktoś chce jeszcze pograć w 4K to grafika musi być pokroju co najmniej RTX 4070 (taką ma mój Młody, choć ma słabszy procek).
Jedyny minus - oczywiście zrobiłem undervolting procka, bo na fabrycznych ustawieniach szybko dobijał pod obciążeniem do 100 stopni na chłodzeniu Fortis 5. Obniżyłem napięcie o 0,150 i aktualnie nie przekracza 91 stopni pod obciążeniem.
Taki sposób z mojego składania kompów.
Wytnij kawałek nie grubej gąbki - najczęściej jest pod ręką taka różowa, w którą pakowane są podzespoły - i podłóż ją w miejscach, gdzie zasilacz styka się z obudową. 2-3 punkty, niezbyt gruba, żeby łatwo było włożyć zasilacz w jego miejsce. Na ogół to tłumi i wycisza drgania z zasilacza.
Może ktoś coś podpowie, kusi ten Mac Mini nawet żeby zobaczyć jak to wszystko tam działa . Aktualnie moja podstawowa konfiguracja PC ma sie jak poniżej, większość z 2022, drugi dysk i grafika z poprzedniego roku.
Procesor: Intel Core i7-12700K
Płyta: ASUS TUF GAMING H670-PRO WIFI D4
Dyski podstawowe:
1. Samsung 980 Pro 1TB M.2 PCI-e 4.0 NVMe
2. Crucial P5 Plus M.2 PCI-e 4.0 NVMe 2TB
Pamięć: Patriot Viper Steel 32GB [2x16GB 3600MHz DDR4 CL18 DIMM]
Grafika: ASUS GeForce RTX 3060 Ti DUAL OC 8GB GDDR6
Jakiego mini trzeba by kupić aby mieć porównywalną wydajność, oczywiście z dyskiem 512. Generalnie to co mam nie wyglada to źle na papierze, natomiast prac w LR, masakra. Strasznie muli komputer (Win11). Fotografuję głównie przyrodę, aparat R5, C-RAW zdjęcia w serii na migawce elektronicznej. Nieraz z jednej zasiadki potrafi się uzbierać cala karta 128GB, na wyjazdach i więcej. Później zdjęcia zgrywane na dysk do selekcji import do LR i tworzenie podglądów. Tu jest największy dramat, praktycznie niemożna nic zrobić w komputerze nieraz nawet przeglądarka ma problem, a co dopiero odpalanie Photoshopa czy cokolwiek innego żeby podziałać. Komputer zablokowany praktycznie na godzinę nieraz i dłużej.
Samo odszumianie, nie powiem, działa przyzwoicie od 8 do 15 sekund nawet przy całych rawach.
Ale czego się spodziewasz jak wrzucasz 128gb do LR? Proponuję selekcję robić w programach, które sobie z tym świetnie radzą np. Photo mechanic
Ja mam Breezebrowzer i mi 5000 rawów z r6 wczytuje od ręki praktycznie.
Kompa masz duuuuużo lepszego niż mój i raczej wątpię aby update coś zmienił w twoim przypadku.
to ciekawy ja mam podobny sprzęt - płyta na lepszym chpsecie, procesor prawie ten sam (KF), pamięci więcej 64GB, karta gorsza 2070, dyski SSD KC3000 2TB i stary SSD SATA samsunga i 8TB talerzowy zamknięte w maleńkiej obudowie i jest badzo responsywny, używam C1 czasem zaimportuję 512GB :mrgreen: z wyjazdu (też R5 ale zwykłe RAWy) co trochę trwa ale nic nie muli moge wtym czasie używąc PSa czy cokolwiek innego
Mam bardzo podobny konfig i w tej chwili pod wzgledem wydajnosci kompletnie sie to nie oplaca. Ja czekam na Mac Studia M4 Max. Wtedy pogadamy, teraz to jest fajna zabawka wielkosci kilku opakowan plyt CD, ktora w polaczeniu z ajfonem i macbookiem bedzie zapitalac az milo.
Dzięki za podpowiedź, spróbuję, ale obawiam się, że to nie jest to. Obudowa ma specjalne podkładki na których "leży" zasilacz. Poprzednia obudowa była po prostu ogólnie głośniejsza i jej wiatraki zagłuszały zasilacz, obecna (be quiet! Pure Base 500DX) ma po prostu mega ciche wiatraki i zasilacz stał się słyszalny.