Za miekkie, tzn.?
Wrzucam jeszcze dwie z Tour de France[reszte mam w rawach i nie mam ich jak skompresowac...:/] i kilku indywidualistow z Speakers Corner w Hyde Parku.
14.
15.
16.
17.
18.
Wersja do druku
Za miekkie, tzn.?
Wrzucam jeszcze dwie z Tour de France[reszte mam w rawach i nie mam ich jak skompresowac...:/] i kilku indywidualistow z Speakers Corner w Hyde Parku.
14.
15.
16.
17.
18.
Za miekkie znaczy...... więcej USM albo smart sharpen ;)
Aaa... Myslalem, ze za malo emocji. To kwestia techniczna. Foty za miekkie, bo tak jak tlumaczylem na kompie, z ktorego korzystam nie ma zadnego programu graficznego, cudem mi sie tylko udaje te zdjecia zmniejszac. Jak tylko wroce, to wrzuce te zdjecia jeszcze raz, juz obrobione tak jak nalezy;) A podobaja sie?:)
16 wydaje mi się za ciemna i nieostra. Ogólnie bardzo fajne.
No, wrocilem z Londynu i powoli zaczynam sie brac za foty. Na pierwszy ogien komentarzy wrzucam fotki, ktore nie wymagaly specjalnej obrobki i od razu nadawaly sie do wrzucenia na neta. Mozna prosic o kilka komentarzy? Fotki IMHO sa calkiem fajne. Co wy sadzicie? Komentarze mile i zle, niedobre, beznadziejne mile widziane.
19. Oxford Street
20. Buckingham Palace i policjant przed nim
21.National Gallery Museum
co jest na pierwszym z londyńskich zdjęć?
Street photo:p
20 strasznie fajny motyw :D
dla Ciebie moga to byc fotki dosyc ciekawe , bo byles i czules ten klimat , dla ogladajacego sa to zwykle pstryki z wycieczki , 19 i 21 wg do bani, 20 dosyc ciekawa jest :)
19 ładna i kolarze. Reszta mnie nie porywa :)
O kurde, ostro mi sie dostalo...:/ Nastepne fotki obiecuje lepsze
nie przejmuj się :). Najważniejsze żeby Tobie się podobały.
Kiedy najwazniejsze i najlepsze jest wtedy kiedy i mi i wam sie podobaja;) 21 podoba mi sie za ladna swiatlo, 20 mi sie podoba bo jest ciekawa, a 19 mi sie srednio podoba:p
no.. bo na 19-ce to nic się nie dzieje... nuda panie...
jakby chociaż pupa pani w zielonym była ładna, a tak?
Bo to pewnie Angielka, a one z urody nie słyną;) Wrzucam pewien[nazwe to szumnie] project z Speaker's Corner, chyba mojego ulubionego miejsca w Londynie. Mam nadzieję, że fotki nie są już nudne i się spodobają:) I proszę o komentarze:) Złe, beznadziejne i te najgorsze jak najmilej widziane.
22.
23.
24.
25.
26.
ostatnia seria się mi podoba :) fajnie przedstawiłeś ludzi :)
taniec z 22zdjecia w wykonaniu tego jegomoscia musial ciekawie wygladac:D
Fajne fotki;)
EDIT:
Portret 25. bym zmienil na b&w i podkreslil zmarszczki:)
8, 11 - super !
Sportowe jak na mój gust zbyt poruszone :)- wiem co chciałeś osiągnąć, ale trochę ci nie wyszło;)
reporterka - niektóre ujdą ...ale widocznie poruszone i z ostrością kłopoty
zestawienia zdjęć 22-26 bez sensu;( pojedyncze foty mz zrobiły by lepsze wrażenie;) bo nie są złe :)
pozdrawiam:)
A moim zdaniem ostatnie fajne - takie w sam raz do opowieści (wraz z dziennikarzem piszącym) o speaker`s corner na przykładzie napotkanych tam ludzi.
o!
Ufff... Już troszkę lepiej;) Fajnie, ze wam sie podobają;)
VanMurder - foty pojedyncze by były nudne i byłoby ich dużo. Tutaj masz - zbliżenie na twarz i mówiącego w szerszej perspektywie. Oddzielnie fotki IMHO miałyby mniejszy sens.
zgadzam się w VanMurder - portrety z 22 i 23 są super, ale w połączeniu z drugim zdjęciem trochę tracą.
To teraz pytanie, ktore portrety są lepsze - zbliżenia, czy szerszy widok?;) To zestawienie naprawde fajnie wyglada, tylko nie o boku 800 px. Przy ok. 1500 px wygląda to już znacznie lepiej:D[jak coś ze mną jest nie tak, bo zwalam na wielkość zamiast na swoj brak umiejętności, to mnie poprawcie;p]
wszystkie są dobre, ale z osobna, zestawiasz foty robione na dwóch znacznie różniących się od siebie ogniskowych, sam przyznasz że ludzie wyglądają inaczej w szerokim kącie i w "tele" - to budzi największy dysonans ...
... czasami po prostu lepiej pokazać mniej niż więcej :)
Kiedy o to mi chodziło. Pokazać ich w akcji i z bliska twarze. Właśnie o te różnice mi chodziło. Może rzeczywiście do tego pasują tylko dwa pierwsze zdjęcia. Co do szerokiego kąta i tele, to wszystko robione 50 mm:p Zoom w nogach.
To teraz inne pytanie. Czy to jest interesujące, czy raczej nudzi?
To był najdłuższy obiektyw jakim dysponowałem:p Teraz mam 100, to będę mógł to już troszkę inaczej zrobić:p Nie mam nigdzie konta, ale sobie założę i zobaczę!
Właśnie cały czas mnie to ciekawi, czy najpierw walisz do ludzi jakąś gadkę (jak tak to jaką) czy na jana podchodzisz, ustawiasz ostrość, krzyczysz "ptaaaszeek" i jak się spojrzą to robisz zdjęcie :D
Najprościej to walnąć taką gadkę: "Would you like your photo taken?"
prawie w 90% działa, a jak masz do puszki dokręconą białą Elkę to prawie 99% ;) nie zaszkodzi mieć smycz na szyi z napisem PRESS no i duży banan na twarzy też pomaga :)
Możesz zacząć od "I'm a student/Freelance photographer"
student działa lepiej bo ludzie nie pytają się czy im zapłacisz, jak rzucisz freelance, to musisz mieć w kieszeni jakieś drobne :) szczególnie jak bezdomnych fotografujesz ;) oprócz drobnych, gaz pieprzowy też nie zaszkodzi, na wypadek jakby chcieli w zamian za wynagrodzenie, wsiąść twoja puszkę (i Elkę)
pozdrawiam
Hehe.
Tak BTW, byłem sobie ostatnio w karkonoskim parku narodowym i jakiś 3 kolesi robiło coś a'la wycinkę, ale zbierali te połamane drzewa. No to mówię cyknę im z 2 fotki tak ze średniego dystansu 5-10m. Stwierdziłem że pytać się nie ma sensu, bo koleś hałasował piłą maszynową no i cykam. A tu nagle koleś podbija do mnie czy dostałem pozwolenie na robienie zdjęć(był przedstawicielem ubogiego społeczeństwa, taki grubszy pijoczek) i zaczął się na mnie sadzić z jakimś badylem (nie bezpośrednio tylko z daleka) no to przestałem i odeszłem bez słowa.
I tu do was pytanie : czy mogłem mu robić foty? Robiłem ponieważ :
a) mam nowy aparat i robię zdjęcia wszystkiemu :D
b) drwal w P.N. to jak dla mnie pracownik publiczny
c) zdjęcia do zbiorów własnych
Miałem rację?
ZAWSZE musisz mieć przynajmniej ustną zgodę fotografowanego, chyba że masz 100% pewność że cię nie widzą:) w przeciwnym wypadku możesz mieć kłopoty i nawet gaz pieprzowy nie pomoże :)
ja na takie, tajne reporterki, zabieram małżonkę i udaje że robie jej portrety, fotografując tymczasem wszystkich dookoła :) atrakcyjna kobieta dodatkowo odwraca uwagę od fotografa:)
jak fotografujesz dzieci to już musowo pogadać z rodzicami lub opiekunami wypada bo o pedofilię cie oskarżą : nie zaszkodzi od osoby fotografowanej wsiąść email i wysłać mu zdjęcia, jak bedą dobre to możesz mieć w przyszłości klienta, mnie się tak kilka razy udało:)
W Polsce:
Masz prawo fotografować (chyba że jest w danym miejscu zakaz fotografowania).
Czym innym jest kwestia publikacji potem tych zdjęć.
To ja już po wakacjach z całą kupą[dosłownie] zdjęć. Prośba do Pań i Panów, aby chlusnęli na mnie wiadro zimnej wody i coś o tych fotach, które teraz umieszczam powiedzieli. Chyba, że są tak dobre, że chlustać nie trzeba:p I pomóżcie coś na bloga wybrać;)[Niektóre są krzywe, nie zwracajcie na to uwagi. Jutro je wyprostuje]
27. Koblencja, Niemcy, Mozela wpada do Renu
28. Beaune, Francja
29. Beaune
30. Nicea
31. Nicea
32. Nicea
33. Nicea
34. Beziers, Francja
35. Beziers
36. Beziers
bardzo fajne fotki szczególnie 32 i 36, fajny BW:) w 28 mz fokus powinien być na tło a nie na barierkę:)
pozdrawiam
32 jest bardzo,bardzo fajne,ale moim zdaniem trochę za ciemne.Jakbyś je rozjaśnił byłoby przyjemniej:)
Kadry, poza 29 i 34, fajne, ale to bw strasznie cyfrowe :-)
O BW to prowadzilem już dyskusję z wami dyskusję na PM;) Wyszło z niej tyle, że inni umieją to robić lepiej, więc ja będę robił tak jak potrafię. Wrzucam kolejną kupę[dosłowną] zdjęć:
37. Jedno ze stoist na targu w Tarascon, Francja
38. Barcelona
39. Barcelona
40. Barcelona
41. Klasztor w Poblet, Hiszpania
42. Klasztor w Poblet
IMHO za dużo B&W.
Odnośnie B&W to polecam (chyba)darmową wtyczkę do PSa o nazwie Virtual Photographer.Ma naprawdę niesamowite możliwości konwersji do czarno-bieli.
A z drugiej wersji podoba mi się 38 i 39 z naciskiem na 39;)
Virtual Photographer mnie nie urządza, bo jest tylko na PC. Za dużo B&W - tak miało być;) Kolorowych albo w ogóle nie będzie, albo będę niedługo. Po raz pierwszym chciałem wrzucić sporą serię zdjęć mniej więcej podobnych w jednej konwencji b&w.
Ostatnie czarno-białe z kupy[dosłownej]. Potem spróbuję wrzucić kilka kolorowych. Teraz bardzo was proszę o pomoc w wybraniu z tych kilku [dosłownych] kupek zdjęć kilku na bloga. Jako, że jestem winien coś fajnego czytelnikom, bo dawno nic nie publikowałem.
43. Barcelona
44. Valence, Francja
45. Valence, Francja
No to ja bym dał:
29,32,33,36,39.
Ale to tylko moja mało ważna opinia.
No to niektóre z nich pójdą. Które? Zobaczycie na blogu;) Dzięki Festyk! Komentowanie tych zdjęć ciągle aktualne;)
Wg obietnicy dwa kolorowe:
46. Barcelona
47. Avignon
47 bardzo mi sie podoba
bardzo dobre masz te BW ;) i jest ich cała masa :)
tak trzymaj!
pozdrawiam
bardzo dobre te b&w
Resztki wakacyjnych zdjęć[jak coś w miarę fajne się jeszcze znajdzie to dorzucę:)]:
48. Londyn, Pan Ian. Obsługiwał angielską królową[naprawdę!]
49. Bodajże najsłynniejszy pan na Speaker's Corner.
Pan Ian ma piękny portret!
Widać, że umiesz fotografować ludzi.
I lubisz. :)
Oj uwielbiam ludzi fotografować, a przedtem pogadać z nimi. Street people photo:) Pan Ian ma niesamowicie ciekawą historię, ma wejścia do pałacu Buckingham, telefon do prawie królowej. Zgadnijcie, jak pracował w pałacu czego królowa od niego chciała?;)....
Od czasu do czasu prosiła go, żeby przyniósł jej papierosa. No niesamowicie ciekawy człowiek. Książkę można by napisać, nie będę się tutaj więcej rozpisywał.
Dzięki za pozytywny koment. Czekam na inne - na te krytyczne też:D