-
Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....
Nowe szkła na horyzoncie od venus optics na bagnet RF https://www.sonyalpharumors.com/venu...-mount-lenses/
Ciekawy jest ten szeroki kąt 12-24
-
Re: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....
kilka szalonych specyfikacji Canon EOS R1 https://www.canonrumors.com/some-cra...NLGjAiv0rbCuzQ
W przybliżeniu: 85-megapikselowy czujnik obrazu CMOS z migawką globalną
Około: 85 MP przy 20 kl./s, 21 MP przy 40 kl./s nieograniczone ciągłe nagrywanie
Autofokus z pełnym czujnikiem i dużymi czterema pikselami
15,5 EV + zakres dynamiczny
ISO 160-1638400
5-osiowy IBIS do 9 przystanków
3,5-calowy, 9,33 MP, 1280-nitowy, 10-bitowy ekran dotykowy WCG RGB-OLED z 120 Hz AE-AF
Elektroniczny wizjer 9,44 MP SuperSpeed AE-AF 120 Hz
Cena 8500 USD
-
Odp: Re: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
kilka szalonych specyfikacji Canon EOS R1
https://www.canonrumors.com/some-cra...NLGjAiv0rbCuzQ
Około: 85 MP przy 20 kl./s, 21 MP przy 40 kl./s nieograniczone ciągłe nagrywanie
ISO 160-1638400
3,5-calowy, 9,33 MP, 1280-nitowy, 10-bitowy ekran dotykowy WCG RGB-OLED z 120 Hz AE-AF
Cena 8500 USD
Kupię siostrzeńcowi na komunię.
-
Re: Odp: Re: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....
Cytat:
Zamieszczone przez
bzdura1979
Kupię siostrzeńcowi na komunię.
Z pewnością wszyscy koledzy z podwórka, tfu.. z komunii będą mu zazdrościć :)
nowe info: Canon EOS R1 z migawką globalną, 85-megapikselową matrycą i serią 40 kl./s? https://www.fotopolis.pl/newsy-sprze...-seria-40-kl-s
Według serwisu Canon Watch, który udostępnił informacje na temat nowego profesjonalnego body, Canon EOS R1 miałby charakteryzować się 85-megapikselową matrycą CMOS z migawką globalną (prawdopodobnie zaprojektowaną analogicznie do tej z Sony A1), która oferowałaby ponad 15-stopniowy zakres dynamiczny i pozwalała na zapisywanie pełnowymiarowych zdjęć z prędkością 20 kl./s, lub pomniejszonych 20-megapikselowych plików z prędkością aż 40 kl./s. To wszystko przy nieograniczonej pojemności bufora i z możliwością podbicia czułości do ISO 1 638 400.
Do tego otrzymać mamy nowy autofokus w technologii Quad Pixel AF, która była już opisywana w patentach producenta, 5-stopniowy system stabilizacji matrycy o skuteczności 9 EV, 9,4-megapikselowy wizjer elektroniczny i 10-bitowy ekran dotykowy WCG RGB-OLED o rozmiarze 3,5 cala i jasności 1280 nitów.
Proponuję już zacząć odkładać kasę :mrgreen:
-
Odp: Re: Odp: Re: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....
Poczekam az potanieje do 6-7 tys zł. Teraz dołożę do połowy samochodu
-
Pojawi się trochę szkieł:
Canon TS-R 14mm f/4L
Canon TS-R 24mm f/3.5L
Canon RF 10-24mm f/4L USM
Canon RF 14-35mm f/4L IS USM
Canon RF 24mm f/1.8 IS STM Macro
Canon RF 35mm f/1.2L USM
Canon RF 100mm f/2.8L Macro IS USM
Canon RF 135mm f/1.4L USM
Canon RF 100-400mm f/5.6-7.1 IS USM
Canon RF 400mm f/2.8L IS USM
Canon RF 500mm f/4L IS USM
Canon RF 600mm f/4L IS USM
Canon RF 800mm f/5.6L IS USM
Canon RF 1200mm f/8L IS USM
https://www.canonnews.com/new-rumor-...er-in-the-year
RF 14-35/4 hmm...
-
Re: Odp: Re: Odp: Re: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....
Cytat:
Zamieszczone przez
Marcinus
Poczekam az potanieje do 6-7 tys zł. Teraz dołożę do połowy samochodu
Z sugerowanej ceny w RP 45k zł na 7k zł to tak na oko szacuję, że będzie za 20 lat około ;) Może będzie już regularna linia pasażerska na Marsa 8-)
-
-
1 załącznik(ów)
Re: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....
Do kompletu:
Patent: Canon RF 200mm f/2L IS USM https://www.canonrumors.com/patent-c...fpOncMMU9Y7tzM
Obstawiam na spokojnie cenę 40.000 - 50.000 zł w RP, do ptaszków i nie tylko cud, miód i orzeszki ;)
Załącznik 5989
-
To raczej cud miód dla Ciebie. Do ptaków za krótki.
Ile kosztowała wersja EF? Chyba przesadziłeś z ceną.
Mam Nikora 200/2 - genialny, dlatego mówię, że to dla Ciebie, tzn do glamour/beauty. Dlatego nie zmienię systemu, to szkło mnie trzyma w Nikonie. Przesiadka by mnie za dużo kosztowała.
Wada tego szkła (poza ceną) to jego waga. A tu jej nie podali, szkoda. W ML szkła mogą być niby mniejsze i lżejsze. No to ile uszczknęli z 3 kg? Teraz się okaże czy ML mają te wszystkie zalety jakie się im przypisuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Kogo stać i ma potrzebę ten kupi. Ale coś ci się @
candar popiętroliło, nie pierwszy raz. Piszesz o RF a wstawiasz fotę EF. Błysnąłeś. W oczekiwaniu na ripostę idę po popcorn.
Chyba chodziło o RP=Rzeczpospolita
-
Chodziło o bagnet RF a wstawione zdjęcie przezentuje obiektyw z bagnetem EF. Co ma do tego RP=Rzeczpospolita?
-
No candar napisał,że obstawia taką i taką cenę w RP, czyli w PL.
-
Re: Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Mam Nikora 200/2 - genialny, dlatego mówię, że to dla Ciebie, tzn do glamour/beauty. Dlatego nie zmienię systemu, to szkło mnie trzyma w Nikonie. Przesiadka by mnie za dużo kosztowała.
Wada tego szkła (poza ceną) to jego waga. A tu jej nie podali, szkoda. W ML szkła mogą być niby mniejsze i lżejsze. No to ile uszczknęli z 3 kg? Teraz się okaże czy ML mają te wszystkie zalety jakie się im przypisuje.
Z ceną to Jacku obaczymy ;) Mam na stanie stary dobry FD 200 mm f/2.8 i to również genialne szkiełko o ile ktoś nie potrzebuje AF-a. Zakładam , że to będzie całkiem nowa konstrukcja o nowej jakości optycznej i nie obstawiałbym ceny niżej.
Po 9 latach cena wersji EF 200 mm f/2.0 L IS USM spadła do 27.000 zł https://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon...l-is--usm.html Jestem realistą i nie wróżę, że ceny nowo zaprojektowanej optyki RF będą tańsze niż EF. Te 10k zł za wysługę lat EF i nowinki techniczne trzeba będzie doliczyć.
-
Cena będzie godziwa ;). Fajnie by było gdyby zrobili coś na miarę EF 200/1.8 bo to było spektakularne szkło.
-
Odp: Re: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
kilka szalonych specyfikacji Canon EOS R1
https://www.canonrumors.com/some-cra...NLGjAiv0rbCuzQ
ISO 160-1638400
Cena 8500 USD
Ile ja jeszcze będę musiał pożyć, zanim zaczną tym złomem resztę w kiosku "RUCH"-u wydawać?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Cena będzie godziwa ;). Fajnie by było gdyby zrobili coś na miarę EF 200/1.8 bo to było spektakularne szkło.
Zrobią na pewno. EF 200 f/1.8 to biały kruk i większości są sprzedawane zajeżdżone egzemplarze a już Canon EF 400mm f/2.8L IS II USM kosztuje "tylko" 48k zł https://sklep.proclub.pl/product-pol...edium=referral
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Ale przecież będzie można podpiąć tc do tego obiektywu i na ptaki będzie jak znalazł ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Dominik_z_Polski
Ale przecież będzie można podpiąć tc do tego obiektywu i na ptaki będzie jak znalazł ;)
Jak podepniesz TC 2x to będzie razem 400 mm, czyli dla FF d. blada, a dla APS-C ledwo-ledwo. Jest taka zależność matematyczna, że każdy obiektyw na FF z odległości 100 swoich ogniskowych obejmuje pole obrazowe 100 razy większe od formatu FF, czyli 3,6 x 2,4 m. Łatwo z tego wyliczyć, że aby mieć w kadrze na 1/3 jego wysokości (co dopiero jest satysfakcjonującą skalą odwzorowania) np. stojącą sikorkę o wysokości ca 8 cm, to z obiektywem 400 mm musisz ją podejść na 4 metry, a z APS-C na 6,4 m. Swoją drogą ta zależność uwzględniająca wymiar pola obrazowego 2,4 m w pionie jest użyteczna w pomieszczeniach, bo wyznacza Ci maksymalną ogniskową, jaką możesz użyć uwzględniając dystans, na jaki się możesz oddalić od ściany, aby objąć cała wysokość ściany w przeciętnym pomieszczeniu mieszkalnym. Na przykład, gdy masz tylko 3 m przestrzeni, to maksymalna ogniskowa wynosi 30 mm. Analogicznie obliczasz ogniskową dla długości ściany, która w tym przypadku (masz obiektyw 30 mm) nie może być dłuższa, niż 3,6 m, bo jej z 3-ech metrów nie obejmiesz po długości.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Mam na stanie stary dobry FD 200 mm f/2.8 i to również genialne szkiełko .
OK, w Nikonie jest fantastyczny 180/2.8, śrubokretowy, nie wiedzieć dlaczego nie zrobiono wersji AF-S. Natomiast 2.8 a 2.0 to spora różnica, naprawdę. 180/2.8 miałem, a 200/2.8 mam w zoomie 70-200.
Stąd cena 200/1.8L. Niby niewielki zysk na jasności, ale różnica w plastyce obrazu jest widoczna.
-
Na liście zapowiadanych szkieł na ten rok jest RF 135/1.4L. Powinno być grubo jeśli chodzi o tak bardzo "pożądane" totalne rozmycie tła.
Małe, lekkie i tanie toto nie będzie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Na liście zapowiadanych szkieł na ten rok jest RF 135/1.4L. Powinno być grubo jeśli chodzi o tak bardzo "pożądane" totalne rozmycie tła.
Małe, lekkie i tanie toto nie będzie.
Patrząc na gabaryty i wagę Sigmy A 105 mm f/1.4 DG HSM od razu wykluczam takie szkła typu 135/1.4 z możliwości realnego użytkowania jako portretówki w plenerze. Waga będzie pewnie oscylować koło 2,5-3 kg.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
OK, w Nikonie jest fantastyczny 180/2.8, śrubokretowy, nie wiedzieć dlaczego nie zrobiono wersji AF-S. Natomiast 2.8 a 2.0 to spora różnica, naprawdę. 180/2.8 miałem, a 200/2.8 mam w zoomie 70-200.
Stąd cena 200/1.8L. Niby niewielki zysk na jasności, ale różnica w plastyce obrazu jest widoczna.
Z tą "plastyką:" to bym nie szarżował. Używałem długo EF 85 f/1.2 L II USM i to bardziej kwestia umiejętnego operowania separacją planów na różnych odległościach i oświetlenia. Robiłem też zdjęcia EF 50 1.2 L i również mnie jakoś niczym nie urzekł. W analogu miałem też FD 50 1.2 i dość szybko zmieniłem go na FD 50 1.4.
Różnica pomiędzy 2.8 a 2.0 jest już mocno widoczna, ale równie często przy niewielkiej różnicy w f/1.8 vs 2.0, lub f/1.2 vs 1.4 i określonych warunkach (jak wyżej) trudno zauważyć różnicę. Tu MZ większe znaczenie ma liczba listków przysłony i bokeh w nieostrościach oraz miejsce a raczej okoliczności wykorzystania takiego szkła. Za to waga, rozmiary i cena rośnie wielokrotnie i MZ to już osobisty wybór fotografa, czy jest w stanie w pełni wykorzystać możliwości tak jasnego szkła.
-
Nowy hit wśród plotek:
https://www.canonnews.com/new-rumor-...s-rf-cameras-1
Mam nadzieję, że Canon robi rozeznanie rynku i dlatego puszcza takie bąki.
Powrót do idei wielkiej obudowy z małym sensorem to ćwiczenie a'la Olympus E-M1X :mrgreen:
-
Myślę, że jest całkiem spora grupa ludzi, która by swoje lustrzanki apsc wymieniła na bezlustra apsc bo maja obiektywy ef-s, które można by było zagospodarować. W dodatku taki bezlusterkowy apsc z wyższej półki (odpowiednik N d500) też pewnie znajdzie kilku nabywców.
-
Ścisły odpowiednik 7DII pewnie byłby dobrze przyjęty.
Wszystko inne mi się nie widzi. Myślę, że stoi za tym prosta kalkulacja, że skoro są nabywcy wszelkich DSLR APS-C to bezlustra też się sprzedadzą.
Zdecydowanie wolę małą obudowę i małe szkła do małej klatki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
robcio
Myślę, że jest całkiem spora grupa ludzi, która by swoje lustrzanki apsc wymieniła na bezlustra apsc bo maja obiektywy ef-s, które można by było zagospodarować.
liczba modeli EF-S jest jak na blisko 20 lat istnienia tego bagnetu wrecz smieszna. polowe z tego stanowia warianty kita 18-55 czy jego przedluzenia 55-250.
a ilosc wsrod nich takich szkiel, dla ktorych warto by sie zatrzymac nad zmiana na inny bagnet, jesli w gre wchodzi lepsze body... moze 35 macro by obronil, i nad ewntualna tania alternatywa do 10-18 czy 15-85 mozna by sie zastanawiac. ale nadal gra niewarta swieczki...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Ścisły odpowiednik 7DII pewnie byłby dobrze przyjęty.
Wszystko inne mi się nie widzi. Myślę, że stoi za tym prosta kalkulacja, że skoro są nabywcy wszelkich DSLR APS-C to bezlustra też się sprzedadzą.
Zdecydowanie wolę małą obudowę i małe szkła do małej klatki.
Dokładnie. Ma to wyłącznie sens w wersji zaawansowanego body ale wtedy nie będzie tanio, a to fundamentalna sprawa w segmencie aparatów dla "ludu"...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Powrót do idei wielkiej obudowy z małym sensorem to ćwiczenie a'la Olympus E-M1X :mrgreen:
Ja z niecierpliwością czekam na następce 7D2 w bezlustrze i z bagnetem RF. I chcę, żeby miał duże gabaryty!:mrgreen:
Ale zapinał będę do niego głównie 100-400, więc stąd takie dziwne upodobania;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
solti
Ja z niecierpliwością czekam na następce 7D2 w bezlustrze i z bagnetem RF. I chcę, żeby miał duże gabaryty!:mrgreen:
Ale zapinał będę do niego głównie 100-400, więc stąd takie dziwne upodobania;)
To dosyć powszechnie zgłaszane zapotrzebowanie. Ukaże się, będzie szybkie i sprawne w cenie 2x90D. I wtedy dylemat...
Wiele z oczekiwań nie przekłada się na gotowość do zakupu np. RF 85/2IS - niby było duże zapotrzebowanie a zakupów nie ma.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
To dosyć powszechnie zgłaszane zapotrzebowanie. Ukaże się, będzie szybkie i sprawne w cenie 2x90D. I wtedy dylemat...
Wiele z oczekiwań nie przekłada się na gotowość do zakupu np. RF 85/2IS - niby było duże zapotrzebowanie a zakupów nie ma.
Jest pandemia, brak zleceń komercyjnych, ludzie nie jeżdżą na wakacje, praca i dochody są niepewne a inflacja idzie w górę. Nic dziwnego, że nie kupują. Nie ma gdzie i jak focić. Za 2 lata wrócimy do normy ;)
-
O, to jest plotka :D:
https://www.canonwatch.com/the-next-...-14-35mm-f-4l/
Jak się potwierdzi to czeka mnie rozstanie z ukochanym ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
liczba modeli EF-S jest jak na blisko 20 lat istnienia tego bagnetu wrecz smieszna. polowe z tego stanowia warianty kita 18-55 czy jego przedluzenia 55-250.
a ilosc wsrod nich takich szkiel, dla ktorych warto by sie zatrzymac nad zmiana na inny bagnet, jesli w gre wchodzi lepsze body... moze 35 macro by obronil, i nad ewntualna tania alternatywa do 10-18 czy 15-85 mozna by sie zastanawiac. ale nadal gra niewarta swieczki...
Dodajmy, że większość osób używających 7d to ptasiarze, spoterzy i inni od sportów, którzy używają tele pod pełną klatkę, gdyż do apsc nie było żadnych dłuższych dedykow. Obecnie zysk zerowy bo szerszy rozstaw punktów AF już z bezlustrem nie ma szans
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Jest pandemia, brak zleceń komercyjnych, ludzie nie jeżdżą na wakacje, praca i dochody są niepewne a inflacja idzie w górę. Nic dziwnego, że nie kupują. Nie ma gdzie i jak focić. Za 2 lata wrócimy do normy ;)
żyjemy w równoległym świecie
ja widze jak wszelkie wynalazki Rpodbne zarówno szkła jak i aparaty znikają na pniu, nawet na forumie był watek gdzie kupić nowe szkło 28-70 bo ni ma
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Jak się potwierdzi to czeka mnie rozstanie z ukochanym ;)
No proszę jak Canon się przyczynia do rozpadu związków :mrgreen::lol:.....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
No proszę jak Canon się przyczynia do rozpadu związków :mrgreen::lol:.....
Przy cenach szkieł RF może też dojść do rozstania z małżonką :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Dodajmy, że większość osób używających 7d to ptasiarze, spoterzy i inni od sportów, którzy używają tele pod pełną klatkę, gdyż do apsc nie było żadnych dłuższych dedykow.
Czyli jak widać APS-C jest nie tylko dla oszczędnych ;)
Tele i tak mają większe pole krycia, nie ma sensu sztucznie ograniczać szkiełka do APS-C, skoro może być do FF.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Dodajmy, że większość osób używających 7d to ptasiarze, spoterzy i inni od sportów, którzy używają tele pod pełną klatkę, gdyż do apsc nie było żadnych dłuższych dedykow. Obecnie zysk zerowy bo szerszy rozstaw punktów AF już z bezlustrem nie ma szans
sa osoby, ktore wola cropa, bo moga obleciec "500mm" raptem duzo tanszym 300mm :)
ja sam mam 80D jako drugie body do 6D2. poza tym ze mam go zawsze z 15-85 w plecaku na miasto/rower, to jeszcze w podroz/plener pakuje jako drugie body (w tym w roli telekonwertera). i taki kombos dwoch korpusow o identycznej obsludze (to sa naprawde dwie krople wodki) tylko innym rozmiarze matrycy jest absolutnie fenomenalny. tylko to bardziej jest pod landszafciarza/przyrodnika niz pod obecny target R (studyjni / kotletowi / onanisci sprzetowi), a i w aparatach bez normalnego celownika kwestia rozstawu punktow AF odpada (miedzy 80Da 6D2 bardzo mocno widac roznice)
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
żyjemy w równoległym świecie
ja widze jak wszelkie wynalazki Rpodbne zarówno szkła jak i aparaty znikają na pniu, nawet na forumie był watek gdzie kupić nowe szkło 28-70 bo ni ma
trzeci egzemplarz RF 28-70/2 ma dotrzec pod koniec sierpnia do Warszawy, taki jeden pan od 3 miesiecy czeka na zamowienie.
wiec jakos w grudniu jak ten jeden pan dojdzie do wniosku (uwaga, bedzie spojler, zupelnie niespodziewany, w zyciu nikt by sie nie domyslil!), ze tego wiadra nie da sie nosic, a tyle siana za szklo do trzymania na polce w domu to bez sensu... to bedzie na Allegro uzywka do kupienia. sprawdzac, zagladac, moze jeszcze pod koniec 2021 jakis nowy frajer sie nadzieje na to szklo-misia do foldera reklamowego :D
ze RP sie sprzedaje, to sie nie dziwie. bardzo dobry produkt-marchewka: wiele obiecuje i malo kosztuje. i rynek wtorny tez niezle generuje (pomijajac duze bonusy producentow zapasowych akumulatorow), Canon to niezle wykminil :D
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Czyli jak widać APS-C jest nie tylko dla oszczędnych ;)
Tele i tak mają większe pole krycia, nie ma sensu sztucznie ograniczać szkiełka do APS-C, skoro może być do FF.
z drugiej strony takie cropowe szklo 100-400 czy chocby 300/4 albo 400/4 moglyby byc sporo mniejsze niz wersje pelnoklatkowe. i tansze. dla grupy odbiorcow, ktorzy i tak nigdy FF nie kupia, to mogloby nawet miec finansowa racje bytu. moze z czasem, jak Nikon i Canon ogarna sie z przejsciem na bezlustra, takie cropowe szkla Z/RF sie pojawia...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
trzeci egzemplarz RF 28-70/2 ma dotrzec pod koniec sierpnia do Warszawy, taki jeden pan od 3 miesiecy czeka na zamowienie.
wiec jakos w grudniu jak ten jeden pan dojdzie do wniosku (uwaga, bedzie spojler, zupelnie niespodziewany, w zyciu nikt by sie nie domyslil!), ze tego wiadra nie da sie nosic, a tyle siana za szklo do trzymania na polce w domu to bez sensu... to bedzie na Allegro uzywka do kupienia. sprawdzac, zagladac, moze jeszcze pod koniec 2021 jakis nowy frajer sie nadzieje na to szklo-misia do foldera reklamowego :D
ze RP sie sprzedaje, to sie nie dziwie. bardzo dobry produkt-marchewka: wiele obiecuje i malo kosztuje. i rynek wtorny tez niezle generuje (pomijajac duze bonusy producentow zapasowych akumulatorow), Canon to niezle wykminil :D
no, z tego wątku wynika ze kupiły 2 osoby, pewnie parę osób kupiło bez pisania na forumie;D
https://www.canon-board.info/threads...9B%C4%87/page3
ale nie wazne, dopiero co był szum o R a juz sporo osob tu ma R6
sukces systemu R jest faktem
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
z drugiej strony takie cropowe szklo 100-400 czy chocby 300/4 albo 400/4 moglyby byc sporo mniejsze niz wersje pelnoklatkowe. i tansze. dla grupy odbiorcow, ktorzy i tak nigdy FF nie kupia, to mogloby nawet miec finansowa racje bytu. moze z czasem, jak Nikon i Canon ogarna sie z przejsciem na bezlustra, takie cropowe szkla Z/RF sie pojawia...
Canon RF 100-500 jest lżejszy od 100-400 II , zauważalnie
a co do wartosci...taniej to juz było
i jak wyżej, to wszystko się świetnie sprzedaje
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
ale nie wazne, dopiero co był szum o R a juz sporo osob tu ma R6
sukces systemu R jest faktem
jak zmierzyc sukces?
nie wiem czy iloscia premier wystarczy, bo Samsung tez klepal bezlustra i wypuscil pare modeli. co wiecej, nikt nie marudzil, ze cos tam jest do d*, wszystkim sie podobalo i tez byl wielki sukces. a potem juz go nie bylo...
z punktu widzenia Canona to trzebaby znac ich zalozenia i zrewidowana (do epidemi covidu) ocene wynikow. z punktu widzenia uzytkownika... to ja nie wiem czy obecny RF da sie okreslic jako sukces. kilku typom fotografow pewnie sie podoba, wiekszosci stalej bazy Canona raczej nie. dla mnie osobiscie obecny stan RF (systemem to bym tego zdecydowanie nie nazwal) to pozar w burdelu... tu cos sie kopci, tu cos dymi, gole baby biegaja, psy szczekaja... diabli wiedza co tu z czym pasuje: korpusy albo hiper-rebelowe (RP z mizernym aku i pocietymi ficzerami) albo po*one ergonomicznie (R) albo z niedomiarem pikseli (R6) albo z nadmiarem (R5). a obiektywy to jakby ksiegowi loterie urzadzali, z przewaga kulek "szkla-mis". ani z tego kompletnego systemu sie nie da zbudowac, ani jakiegos prostego amatorskiego, ani pro... ze 2-3 lata jeszcze, zeby to zaczynalo przypominac jakas spojna calosc... sukces? w robieniu klientom wody z mozgu przede wszystkim
-
pozwolę sobie się z Toba nie zgodzić
dla mnie nie sukces to zanotowała Sigma wypuszczając oczekiwana FF i mając szkła jakie tylko chcesz
i pies z kulawa noga się tym nie zainteresował
i mam R, który tu był jak zwykle krytykowany ale po chwili prawie każdy go miał
teraz sporo R6 jest na pokładzie
krytyka nie ustaje
szkła dla amatora? 35, 50, 85, 24-105, 24-240. 600,800
mało? system ma dwa lata, lada chwila wyjdą kolejne pozycje, można tez dostać kundelki RF, albo podpiąć EF/EF-S, ciągle źle?
pro szkieł cały worek, działają cudnie , jedyny minus cena
ten system będzie droższy ale to zrozumiałe bo rynek aparatów się kurczy, totalni amatorzy maja wyrąbiste fony
byłem zachwycony C 5Dmk3 ale CR6 to zupełnie co innego, kosztuje podobnie co 5Dmk3, możliwości dożo, dużo większe
ja pisze z pozycji amatora, robiącego zdjęcia dla przyjemności, zawodowcy znajda więcej plusów
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
jak zmierzyc sukces?
nie wiem czy iloscia premier wystarczy, bo Samsung tez klepal bezlustra i wypuscil pare modeli. co wiecej, nikt nie marudzil, ze cos tam jest do d*, wszystkim sie podobalo i tez byl wielki sukces. a potem juz go nie bylo...
z punktu widzenia Canona to trzebaby znac ich zalozenia i zrewidowana (do epidemi covidu) ocene wynikow. z punktu widzenia uzytkownika... to ja nie wiem czy obecny RF da sie okreslic jako sukces. kilku typom fotografow pewnie sie podoba, wiekszosci stalej bazy Canona raczej nie. dla mnie osobiscie obecny stan RF (systemem to bym tego zdecydowanie nie nazwal) to pozar w burdelu... tu cos sie kopci, tu cos dymi, gole baby biegaja, psy szczekaja... diabli wiedza co tu z czym pasuje: korpusy albo hiper-rebelowe (RP z mizernym aku i pocietymi ficzerami) albo po*one ergonomicznie (R) albo z niedomiarem pikseli (R6) albo z nadmiarem (R5). a obiektywy to jakby ksiegowi loterie urzadzali, z przewaga kulek "szkla-mis". ani z tego kompletnego systemu sie nie da zbudowac, ani jakiegos prostego amatorskiego, ani pro... ze 2-3 lata jeszcze, zeby to zaczynalo przypominac jakas spojna calosc... sukces? w robieniu klientom wody z mozgu przede wszystkim
Oryginalne hiperbole.... Kiedyś opowiadano taki dowcip o Masztalskim: " Masztalski na szychcie oświadcza wobec brygady, ze rozwodzi się żoną, bo mu seksualnie nie odpowiada. Na to sztygar - Masztalski przesadzasz, całej brygadzie odpowiada, a tylko tobie jednemu nie....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
jak zmierzyc sukces?
Idealnie podsumowana strategia canona od lat bazująca na niemożliwych wyborach pomiędzy dawkowanych łyżeczką przy kolejnych premierach aparatów. O tym samym napisał autor artykułu: https://blog.cyfrowe.pl/dlaczego-kup...rm1m9y2kk6vIUk
Wielki sukces na miarę użytkownika miotającego pomiędzy kilkoma puszkami z powodów wspomnianych przez w poprzednim wpisie punktująca obecne na rynku R-ki. Domniemywać należy, że tym właściwym aparatem , w którym zebrane zalety poprzednich R-ek będzie R3.
-
Odp: Re: Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....
Cytat:
Zamieszczone przez
candar
Domniemywać należy, że tym właściwym aparatem , w którym zebrane zalety poprzednich R-ek będzie R3.
Niestety cena R3 skutecznie ostudzi zapał.
-
Re: Odp: Re: Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....
Cytat:
Zamieszczone przez
zdebik
Niestety cena R3 skutecznie ostudzi zapał.
Zapewne tak. Mniemam , ze R3 będzie faktycznie kumulacją wszystkich najlepszych dotychczasowych rozwiązań systemu R (nowa matryca CMOS BSI 30 Mpix) ale cena będzie odpowiednia do onej "kumulacji". Zwykłym zjadaczom chleba pozostanie miotanie się po poprzednich R-kach szukając złotego środka. Ale nie poczuję się zaskoczony brakiem obecności kilku funkcji zarezerwowanych dla R1.
-
Dlatego od lat mają przytłaczająca większość rynku ;) cóż poradzić, kochamy i nienawidzimy tego Canona [emoji16][emoji12] ale Ty też tak masz. Niby przeszedłeś na inne, lepsze systemy, ale jednak serce nie sługa. Ciągle myślisz o Canonie [emoji16]
*Oczywiście żartuję. Bez urazy ;)
-
-
Dziś w rumorsach i przeciekach sypnęło potencjalnymi nowościami:
70-400
16 2.8
Potwierdzono 14-35 f4
-
1 załącznik(ów)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
dan_jo
Ale kompaktowy :D
-
to oznacza koniec mojego EF 16-35 f4 L
no i trochę szerzej będzie:mrgreen: