Odp: Uniwersalny obiektyw "na wakacje" jaki?
canon 18-135 lub sigma 18-125 odpusc reszte bo nie ma sensu.
Cytat:
Zamieszczone przez
death
słowiczek nie wiem które, masz bezpośredni link jakiś? :)
Czyli opłaca sie taką sigmę wsiąść?
A Sigma 18-200?
Jest powiedzmy stówę droższa od 18-125
Polecam ci 18-135, naprawdę dobre i stosunkowo tanie szkło. Jak więcej kasy to C 18-200.
Chcesz dobrej jakości, to kup C15-85 3.5-5.6. Kiedyś obrabiałem fotki zrobione tym szkiełkiem i C50D. Jestem pod dużym wrażeniem jakości obrazu. Używałem C18-135 bez STM. To bardzo przeciętne szkło. Odradzam C18-200. Generalnie, czym większy zakres ogniskowych, tym więcej problemów. Znasz, to powiedzenie, jak coś jest do wszystkiego, to jest do ...
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
mam FF, często wyjeżdżam.
Wożę ze sobą 3 zoomy od 16mm do 200mm, ale ponad 90% moich zdjęć zdjęć to z zakresu 24-70mm
Na Twoim miejscu, jako jedyny obiektyw zabrałbym coś z przedziału 16- 50mm.
No ale to zależy co się chce/lubi fotografować
jp
Mam tak samo, a taki najulubieńszy zakres, to 35-50-85, trzy stałki, oczywiście na FF. Może kiedyś ograniczę się do takiego zestawu
Cytat:
Zamieszczone przez
rzep
Chcesz dobrej jakości, to kup C15-85 3.5-5.6. Kiedyś obrabiałem fotki zrobione tym szkiełkiem i C50D. Jestem pod dużym wrażeniem jakości obrazu. Używałem C18-135 bez STM. To bardzo przeciętne szkło. Odradzam C18-200. Generalnie, czym większy zakres ogniskowych, tym więcej problemów. Znasz, to powiedzenie, jak coś jest do wszystkiego, to jest do ...
Tak można w nieskończoność. U zony wymieniłem 18-55 na 18-200 okazało się że kit był kiepski. Teraz po 18-135 jest 15-85, okazało się ze 18-135 był kiepski. To się nigdy nie kończy. Co do 18-200 to bardzo dobry obiektyw spacerzoom przy niewielkich wymaganiach i obecnej cenie używek. Znam to powiedzenie i dlatego dźwigam torbę stałek
Cytat:
Zamieszczone przez
death
słowiczek nie wiem które, masz bezpośredni link jakiś? :)
Jak wejdziesz na moją galerię, to zacznij od ostatniej strony i cofaj się do kosów, to były pierwsze foty z tej sigmy. Od kosów do końca sama sigma.
15-85 jak dla mnie cena kosmos :-)
Jest coś takiego jak 17-85 jeszcze
Cytat:
Zamieszczone przez
death
15-85 jak dla mnie cena kosmos :-)
Jest coś takiego jak 17-85 jeszcze
Zamiast 17-85 lepiej 18-55 IS
17-85 jest ok, ale do nauki. ja bym brał 18-125 z stm bądź poprzednia wersję. tanie i niezłe szkło.
Cytat:
Zamieszczone przez
słowiczek
Zgadzam się. Mój trafia w punkt, stabilizacji nie używam. Cała ostatnia produkcja w mojej galerii pochodzi z tego szkła.
Nie szkodzi - ona i tak dziala caly czas :-)
a może Tamron 28-300 mm F/3.5-6.3 Di VC PZD?