Odp: CANON 70-200 f/4 czy TAMRON 70-200 f/2.8
Cytat:
Zamieszczone przez
igor58
salas,
spróbuj strzelać serią ten sam obiekt
ja miałem podobnie czasami - pierwsze mydlane, drugie, trzecie ok
chyba trzeba dać czas stabilizacji
chciałem oddać to szkło, nauczyłem się go i jest gites
To nie jest problem AF
Oczywiście daje się tym obiektywem zrobić znośne zdjęcie jak się mocniej wyostrzy ( z mojej perspektywy, tego który jest mniej zdolny). To przed chwilą z balkonu, zmniejszone do 2000 px. Ostrość na znak. Puszka marna bo 1100. U mnie ten Tamron bardzo nie lubi filtra UV. Różnica jest widoczna. https://www.dropbox.com/s/kn7wkygkmipoq5p/123.jpg?dl=0
Miałem to samo napisać nt. filtra UV w Tamronie 70-300 VC USD.
W moim całkiem niedawno zauważyłem wyraźne pogorszenie ostrości, po założeniu filtra (Hoya HMC UVC).
Szczególnie widoczne na dalekich obiektach i 300 mm.
Cytat:
Zamieszczone przez
Rychowski
[...]Oba bez IS i w trudnych warunkach (ciemno) Tamron jest jaśniejszy[...]
W dobrych warunkach też będzie jaśniejszy. Szkła nie jaśnieją w trudnych warunkach :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
W dobrych warunkach też będzie jaśniejszy. Szkła nie jaśnieją w trudnych warunkach :mrgreen:
Po długim zastanowieniu się, stwierdziłem, że masz rację. To prawda co napisałeś. Dzięki, że też wcześniej na to nie wpadłem. :( No cóż, warto jednak mądrego posłuchać. Przy okazji podziwiam bystrość i przenikliwość umysłu :D
Swoją drogą mogłem lepiej zbudować zdanie, aby niewtajemniczeni wiedzieli o co chodzi. Mogłem nie pisać o "trudnych warunkach (ciemno), ale tak było bardziej obrazowo.
Dzięki za zwrócenie uwagi.