Odp: Zamiana Canon 5d MKII na 6D
Cytat:
Zamieszczone przez
octopusik
lepszy środkowy AF
octopusik... i nie tylko środkowy :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kamillos
octopusik... i nie tylko środkowy :)
Fakt, mało używam bocznych z racji starych przyzwyczajeń :)
czym odszumiacie rawy z 6D?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bingant
A to na pewno na temat kolego ?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bingant
Nie ma za bardzo co odszumiać. Używam C1 i domyślne ustawienia muszę zmniejszać bo za bardzo odszumia:)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bingant
Jesli musze to w DPP
A ja mając w torbie 5d II i 6d dokupiłem drugie 5d II żeby odpuścić sobie pracę tym 6d. Po dwóch latach znów jestem szczęśliwy bo mogę robić na dwa 5d II :) Mój wybór !
Cytat:
Zamieszczone przez
amroz
A ja mając w torbie 5d II i 6d dokupiłem drugie 5d II żeby odpuścić sobie pracę tym 6d. Po dwóch latach znów jestem szczęśliwy bo mogę robić na dwa 5d II :) Mój wybór !
Na pewno jesteś jednym z nielicznych:) ale zgadzam się, że dla wielu osób 5dmkII jest wystarczający i przy obecnych cenach wręcz fantastyczny. 5 zmieniłem na 6 głównie ze względu na AF i jest odczuwalnie lepiej w tej kwestii. Nie przedstawiałbym jednak 5dmkII jako puszki dużo gorszej. Szczególnie jeśli chodzi o matrycę. Wiele osób pisze tu na forum wręcz o przepaści w jakości obrazowania (szumy, kolory, itd.) a akurat w tej sferze nie widzę różnicy. Nie jest ani lepiej ani gorzej. Jest delikatnie inaczej jeśli chodzi o obróbkę.
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Nie ma za bardzo co odszumiać. Używam C1 i domyślne ustawienia muszę zmniejszać bo za bardzo odszumia:)
mam to samo, a jestem szumofobem :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
5 zmieniłem na 6 głównie ze względu na AF i jest odczuwalnie lepiej w tej kwestii.
(...)
Wiele osób pisze tu na forum wręcz o przepaści w jakości obrazowania (szumy, kolory, itd.) a akurat w tej sferze nie widzę różnicy.
to ja mam dokladnie te odwrotne odczucia ;) pod wzgledem AF nie widze drastycznej roznicy miedzy 5D mkII a 6D (biorac pod uwage to co pisalem tutaj: http://www.canon-board.info/canon-ds...2/#post1234267 ) natomiast na pewno i zdecydowanie widze lepsza matryce. z tym ze pod katem moich zastosowan, tj. landszaftow, gdzie interesuje mnie zdolnosc matrycy do rejestrowania plynnych przejsc tonalnych w najprzerozniejszych kolorach. tu 6D dla mnie bardzo wyraznie bije 5D mkII. co oczywiscie nie stoi na przeszkodzie, zebys ty tez mial racje, bo w innych rodzajach fotografii miedzy tymi matrycami moze nie byc wyraznej roznicy...