Odp: Średnio zaawansowany amator - przesiadka na canona (60d czy 70d? + jakie szkła)
rili? a 5dmk3?
jest gorszy? nie wiedziałem:?
takie pisanie bzdur ma jakiś głębszy sens?
Odp: Średnio zaawansowany amator - przesiadka na canona (60d czy 70d? + jakie szkła)
Wiem, że kolega po namowach tutaj, zdecydował się już prawie na FF ale gdyby jednak miał nadal wątpliwości, to w sklepie nie dla id....tów (MM) jest teraz do kupienia zestaw 60D + EF 17-85 IS USM za 2999 zł.
Co do FF i APS: proponuję przejrzeć galerie zdjęć i pamiętać, że 6D ma maks 1/4000 a na tym forum jest jednak bardzo duży nacisk na FF (praktycznie w każdym temacie nt. kupna lustra, nawet najtańszego, od razu pojawiają się propozycje matuzalema 5D).
Dlatego proponuję podejść do tematu rozważnie i zacząć od przejrzenia galerii robionych FF 6D i 60D/70D.
Być może wtedy nie będą potrzebne żadne pytania tutaj.
Sugerowany przez Ciebie Tamron 17-50/2,8 to na początek dobre, jasne szkło. Uwagi na jego temat odnośnie głośnego AF-u są mocno przesadzone. Jest super ostry od pełnej dziury.
Osobiście nie widzę większego sensu jeśli chodzi o zakup 70D, bo różnicy między nim a 60D w obrazku nie zauważysz.
Pytanie "czy warto..." jest pozbawione sensu, bo musisz na nie sam odpowiedzieć :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Osobiście nie widzę większego sensu jeśli chodzi o zakup 70D, bo różnicy między nim a 60D w obrazku nie zauważysz.
tak samo jak nie zauważy różnicy między 70d a 2 tys tańszym 600d. Powiedzmy sobie szczerze, wszytskie cropy canona z 2-3 ostatnich lat wypluwają identyczne zdjęcia...
Jak nie wiesz czy złapiesz bakcyla, to kup używane 400D za bezcen i się przekonaj.
A co do różnicy między FF a cropem to popatrzcie sobie w wizjer. :P
i stało się kupiłem dzisiaj 70D z kitem 18-55 do nauki na razie styknie. dokupie w przyszlym miesiacu 50 1.8 i w miare systematycznie mam nadzieje bede się rozwijał.
teraz lektura instrukcja obsługi i poznawanie funkcji.
pierwsze zdjecia narazie bezsensowne, szybki jak błyskawica w porównaniu z moim starym kompaktem, wcale nie żałuję wydanych 4k.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
używane 400D
mam nieprzyjemne doświadczenia z używanymi rzeczami.
stare to są dobre skrzypce i wino.
Cytat:
Zamieszczone przez
wenon
i stało się kupiłem dzisiaj 70D z kitem 18-55
trochę jak passat highline z silniczkiem 1.0 no ale niech będzie... nie wiedziałem że 70-tki sprzedają w zestawie z tym szkiełkiem...
Cytat:
Zamieszczone przez
wenon
i stało się kupiłem dzisiaj 70D z kitem 18-55
W takim razie gratulacje zakupu i udanych zdjęć :)
Cytat:
Zamieszczone przez
wenon
mam nieprzyjemne doświadczenia z używanymi rzeczami.
stare to są dobre skrzypce i wino.
Ja nie mam zastrzeżeń do używanego sprzętu fotograficznego - szczególnie przy zachowaniu podstawowych zasad ostrożności.
Wino - zgoda, stare skrzypce za drogie :)
Cytat:
trochę jak passat highline z silniczkiem 1.0 no ale niech będzie... nie wiedziałem że 70-tki sprzedają w zestawie z tym szkiełkiem...
Jeden pies, czy by kupił coś 650D czy 70D z tym kitem. :) Obraz ten sam. :P
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Jeden pies, czy by kupił coś 650D czy 70D z tym kitem. :) Obraz ten sam. :P
podobnie z 7d jednak nigdy chyba nie było takiego zestawu....