Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 68

Wątek: Średnio zaawansowany amator - przesiadka na canona (60d czy 70d? + jakie szkła)

Coś już napisał
    Miasto
    Starachowice

Domyślnie Średnio zaawansowany amator - przesiadka na canona (60d czy 70d? + jakie szkła)

Witam,

jako że używałem i do chwili obecnej używam Olympusa lecz doszedłem do wniosku że nie opłaca mi się rozwijać tego systemu i chcę się przesiąść na canona i dalej się rozwijać.

Używałem E410 można powiedzieć dla amatorów, a teraz chciałbym coś "grubszego".

W sumie upatrzyłem dwóch konkurentów 60d i 70d. Planuję również ogarniać jakieś zdjęcia ślubne i plenery (próbowałem już i mniej więcej wiem z czym to się je), dlatego też chciałem jakieś jasne, porządne szkło które pozwoliło by nie błyskać w kościołach i ciemnych kaplicach oraz oczywiście zapewniło szybkość przy reportażu weselnym.

Czy wybór 60d + 24-70 f2.8 będzie odpowiedni? Czy lepiej trochę dołożyć i kupić 70d?

W późniejszym czasie chciałbym jeszcze jedną puszkę kupić, może nieco niższą modelowo i podpiąć do niej jakąś stałą, jasną portretówkę, może 50 f1.4?

Czy może coś innego polecicie do moich potrzeb, jednocześnie żeby trochę zaoszczędzić? Wiem żę 24-70 f2.8 w drugiej wersji jest drogi jako nowy, także poszedł bym w kierunku zakupu używki, ale body chciałbym nowe żeby ominąć problem zepsutych migawek itp.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie Odp: Średnio zaawansowany amator - przesiadka na canona (60d czy 70d? + jakie szkła)

Moim zdaniem 70D, to aparat dla zaawansowanego amatora.
    Znakomity 19-sto punktowy AF, wszystkie czujniki krzyżowe, dotykowy ekran i dobrze to działa.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 25-03-2014 o 13:51

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Średnio zaawansowany amator - przesiadka na canona (60d czy 70d? + jakie szkła)

Panieee lepiej pełną klatkę
    Kup Pan używkę 5d mkII jak już myślisz o 70d a lepiej 6d nawet na raty i do tego te obiektywy co mówisz

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

jest takie szklo do ciemnych kaplic? nie slyszalem
    dla takich"amatorow" jak ty jest dział ślubny

Coś już napisał
    Miasto
    Starachowice

No właśnie pełna klatka dużo droższa

Nie wiem czy nie lepiej 60d + to co pisałem, a w przyszłości jak się rozwinę wtedy dopiero 5d mkII albo coś bogatszego. Wydaje mi się że rozsądniejsza opcja, a po czasie i tak drugie body potrzebne przecież.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Skoro cropa chcesz kupić nowego, to i znakomite szkło do niego - Sigma A 18-35 mm f/1.8 DC HSM.
    Jasne szkło do "ciemnych kaplic" będzie jak znalazł i zastąpi Ci ze trzy stałki.

Jak będziesz już zawodowcem z Pełną Klatką, to zawsze możesz sprzedać cropowy komplet.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 25-03-2014 o 14:37

Pełne uzależnienie

Też uważam, że jak już przesiadać się z cropa to na FF, a nie na kolejnego cropa. Więc jak możesz poczekać to dozbieraj i kup coś FF. Bo jak chcesz się rozwijać to zaraz znowu będziesz zmieniał.

Wydaje mi się że rozsądniejsza opcja, a po czasie i tak drugie body potrzebne przecież.
    Drugie identyczne. Albo podobne.

Coś już napisał
    Miasto
    Starachowice

W ogóle nie pisałem o pełnej klatce bo niestety koszt nawet nowego 6d + 24-70 nawet w f4 to już prawie wychodzi 10k, a gdzie reszta rzeczy typu karty, dodatkowa bateria, grip dla wygody itd.

Poczytałem o tej sigmie 18-35mm f1.8 i wydaje się fajną opcją nawet do 60d.

Ale co powiecie o tamronie? 17-50mm f2.8 (nówka), opłaca się? Czy lepiej brać tą sigmę i do tego jakąś 50mm albo 85mm f1.4?

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

1. uważam że 70d nie jest warty dopłaty 1000 zł w stos. do 60d
    2. 24-70, 24-105 i wszelkie ich klony uważam za obiektywy nijakie pod cropa bo nie mamy ani szerokiego ani tele a jak pokzaują statystyki w zoomach najczęsciej używa się okolic skrajnych ogniskowych
    3. sigma 18-35 to bardzo fajne szkło ale czytałem juz opinie że ci co je kupili woleliby ciut ciemnej ale coś dłuższego jenak ślubniaki sobie je chwalą...
    4. tamron 17-50/2.8 to mz dobry wybór na początek, uzupełnienie go 50/1.4 lub 85/1.8 daje juz jakąs minimalną podstawę do ogarnięcia ślubu...
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Pełne uzależnienie

24-70 nawet w f4
    To bardzo drogie szkło jak na swoją klasę i parametry. Ale Canon może je wysoko wycenić, bo 24-70 2.8 mk II jest jeszcze droższe.

Strona 1 z 7 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów