Odp: Warunki gwarancji i rekojmie
Pytanie jest tylko gdzie jest granica rozsadku. Np. ostatnio ogladałem lodówki, które maja w zasadzie zawsze podany miesiac i rok produkcji na tabliczce w środku. Na pewno lodówka wyprodukowana w zeszłym roku a nawet 2013 może być i jest sprzedawana jako nowa. Tak samo jest z obiektywami, ale co by było gdyby ktoś sprzedawał obiektywy np. 20-letnie jako nowe? Np. taki stary Canon 50 mm/1.4 jest w zasadzie identyczny jak dzisiejszy, ale np. gwarancje i papiery w pudełku byłyby przestarzałe. Natomiast np. EF 28/1.8 jest już nieco inny ale bez żadnej zmiany nazwy, więc jak ktoś kupi taki stary nowy, to może się czuć oszukany.
tak na chłopski rozum nowe jest wszystko co nie zostało fizycznie użyte wiec jeśli trafisz 20 letni obiektyw zapakowany i nigdy nie użyty można stwierdzić że jest nowy
Nowy to nigdy nie używany. Rok produkcji nie ma żadnego przełożenia do tego określenia. Liczenie lat jest umowne i w różnych krajach występują różne systemy.
Zresztą jak mielibyśmy określać przedmiot nieużywany wyprodukowany w innych latach niż obecny?
Co z przedmiotami, których rok produkcji jest niemożliwy do określenia?
Na początku każdego roku nie byłoby więc produktów nowych w sprzedaży?
Nonsens.
Ja bym tam nie chciał np. kupić szkła nowego (nigdy nie używanego), które przeleżało w magazynie 5 lat..
Jest oczywiste, że dawna data produkcji obniża wartość towaru. Nie kupuje się rzeczy tylko po to, żeby ich używać, ale też z zamiarem późniejszej odsprzedaży i do tego kupujacy ma prawo a sprzedawcy nic do tego. Więc argument, że stary nowy towar jest pełnowartoścowy, jest nieprawdziwy, bo nie jest.
Niepotrzebne sa żadne ograniczenia prawne jak stary towar można sprzedawać jako nowy. Wszystko załatwiłby nakaz wyjawienia daty produkcji (oczywiście do miesiaca, bo nie chodzi tu o rok kalendarzowy jak model samochodu :p) przy zakupie a klient sama zdecyduje czy mujej to odpowiada czy nie. Bo ja na przykład, spodziewam się, i oczekuję, że wszelkie towary typu mechanicznego czy elektronicznego nie sa starsze niž rok, a już na pewno nie starsze niż dwa lata, ale takie już niechętnie kupuję bez specjalnej ceny.
Jak towar leży w magazynie latami, to moga się w nim zalęgnać grzyby, bakterie i pajaki.:mad:
A może UOKiK udzielił by wykładni?
Witam.
Mam sytuacje - obiektyw kupiony w Polsce - niby gwarancja producenta 1 rok u mnie 20 dni przed skończeniem 2 lat ma problemy ERR01 - dowiadywałem się u radcy prawnego i mógłbym skorzystać z rękojmi - czy ktoś się z tym tematem w stosunku do obiektywów spotkał?
Kiedy dokładnie kupiłeś? Na firmę czy jako osoba fizyczna?
Hey . 23.06 Będzie 2 lata , na firmę Fv. Dzwoniłem do sklepu i mówili zeby wysłać do serwisu i naprawia na gwarancji - podobno
Cytat:
Zamieszczone przez
adi760303
Dzwoniłem do sklepu i mówili zeby wysłać do serwisu i naprawia na gwarancji - podobno
Jasne. Jeszcze jakąś bajeczkę tobie sprzedali?