Zobaczysz spora różnice w ostrości, jakości zdjęcia. Na + też AF no i zakres
Wersja do druku
Nie miałem 55-250. 15-85 gościnnie na prawie cały dzień. Wspólne focenie z kumplami ma tą zaletę, że przy okazji możesz sprawdzić sobie szkła które ktoś ma, a nie mam ja. W ten sposób "sprawdziłem sobie" kilka ciekawych obiektywów, m.in. s100-300/4, jak na sigmę to kosa.
jednego nie miałeś drugi potrzymałeś ale twierdzisz ze dostrzeże różnice
wujek dobra rada
ha ha ha... Bardzo spłycone. Piszę na podstawie posiadanego doświadczenia. Natomiast zestawianie 18-55 czy 15-85 z 55-250 jest tak trochę bez sensu. Autor wątku dał taki rozrzut w ogniskowych, że polecenie mu 15-85 uważam jak najbardziej na miejscu. Jeżeli uważasz, że 18-55 daje to samo co 15-85, Twoja sprawa. Jeżeli jednak by tak było, to tylko maksymalnie głupi kupiłby szkło za 1500zł czy więcej, które daje taki sam obrazek jak obiektyw za 200zł... Większy zakres ogniskowych i metalowy bagnet aż takiego wpływu na różnicę cen nie mają.
Ok.Ok. chłopaki bez nerw!!! nie o to chodzi na forum!!! a w moich pytania chodzi tylko o pomoc w wyborze,Jak widzę im więcej odpowiedzi tym wybór trudniejszy.Mam teraz te KIT-y ten 55-250 nawet mi się bardziej podoba pod względem jakości zdjęć, ten 18-55 mniej, mało ostry no i podał AF, co ponoć jest w tym modelu normą po paru latach.Podałem szeroki zakres ogniskowych ale to jeśli chodzi o zakup to rozłożony w długim okresie czasu.Na początek na pewno wymiana tego uniwersalnego, i stąd pomysł na T 17-50 2.8 lub, po waszych poradach S 17-50 2.8.A potem do tego jakiś ultraszeroki, z czasem jakaś portetówka i tele. Pomysł z C 15-85 też mi się spodobał,tutaj zakres ogniskowych robi swoje, chociaż jest ciemniej,15mm to nie 10mm, a 85mm f5.0 to nie 85mm f1.8.Ale za to taniej, no i jedno szkło wystarczające przy większości okazji.Potem jakieś tele, a dodatkowo mam jeszcze Pentacor Prakticar 50mm 1.8 , może do tego adapter i jako portretówka się sprawdzi? czytam testy (optyczne.pl)i tu można by się skłaniać w stronę Sigmy, wydaje się ostrzejsza,Canon przewyższa ją jedynie AF,ale oglądałem też na The-Digital-Picture i tam już na pierwszy rzut oka Canon wygląda lepiej, i rzeczywiście nie porównywalnie lepiej do moich KIT-ów.
Miałem również wszystkie trzy, pozostał jedynie 15-85 jako najlepszy obiektyw uniwersalno-wycieczkowy do cropa.
Również polecam takie rozwiązanie jako sprawdzone "w boju". Lepiej dołożyć do czegoś lepszego (15-85), niż później sprzedawać szkła ze stratą.
Niezłym rozwiązaniem obecnie jest 18-135 STM, optycznie niewiele ustępuje 15-85 i jest od niego tańszy.
Nie kupiłem tego szkła, choć miałem na nie ochotę, ale używałem testowo przez jeden dzień z 1100.
najostzrejszym obiektywem w tym zakresie jeśli mnie pamięć nie myli jest sigma 17-50... i takiego czegoś bym szukał