Odp: Obiektyw na wycieczkę objazdową do Włoch
Cytat:
Zamieszczone przez
m_o_b_y
Po wątku "Obiektyw na wycieczkę objazdową do Włoch" aż się prosi o następne wątki:
- Obiektyw na wycieczkę objazdową do Francji,
- ... do Anglii,
- ... do Niemiec,
- ... do Rosji,
- ... do Egiptu,
- ... do ...
- ... itd.
Baza wiedzy fotograficznej niewyobrażalnie się rozszerzy.
:mrgreen::D
tego typu tematy sa debilnie glupie i irytujace, tu sie zgodze, ale jest wariant, ktory ma duzo racji bytu.
forma "jakimi szklami/ogniskowymi fociliscie w konkretnym miejscu" jest wbrew pozorom sensowna.
kazdy kto byl w Toskanii z gory poleci skupic sie na telerurkach i nie rozwodzic nadmiernie nad wyborem
szerokich katow badz jasnych stalek. dla odmiany w ww. Wenecji caly akcent idzie na szerokie katy
i swobode focenia bez zmiany szkiel. a do Brugii czy Gandawy zdecydowanie mozna zalecic rybe lub
przynajmniej bardzo szeroki UWA...
tylko tu niestety od autorow postow trzeba wymagac odrobiny pracy zawczasu - kilku(nastu) godzin
przegladania Panoramio, TrekEartha czy Google Mapsow... i potem specyficznych pytan o miejsca i ujecia.
bo ogolniki typu "obiektyw na wyjazd do Niemiec" to mistrzostwo swiata w demotywacji...
Cytat:
Zamieszczone przez
m_o_b_y
Po wątku "Obiektyw na wycieczkę objazdową do Włoch" aż się prosi o następne wątki:
- Obiektyw na wycieczkę objazdową do Francji,
- ... do Anglii,
- ... do Niemiec,
- ... do Rosji,
- ... do Egiptu,
- ... do ...
- ... itd.
Baza wiedzy fotograficznej niewyobrażalnie się rozszerzy.
:mrgreen::D
Do Rosji bierz taki żeby się z niego można było upić.
Do Egiptu tylko dobrze uszczelnione.
Do Niemiec najlepiej Zeissa.
Z Rosją nie ma problemu, tam można wlać nie tylko kawę. ;)
http://kindlygetreal.files.wordpress...-mug-350e.jpeg
Ale właśnie - co z tymi Niemcami? akustyk, zaciekawiłeś mnie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Ligo
Z Rosją nie ma problemu, tam można wlać nie tylko kawę. ;)
W Rosji to raczej trzeba się nastawić na filmowanie, o czym może świadczyć przykładowy filmik z tego kraju:
Wypadki w Rosji - LIPIEC 2013 [2] - YouTube
:mrgreen:
Pozdrówka
Cytat:
Zamieszczone przez
Ligo
Ale właśnie - co z tymi Niemcami? akustyk, zaciekawiłeś mnie ;)
ale co konkretnie?
bo na pytanie "jakie obiektyw do Niemiec" moge odpowiedziec krotko: "taki jak do Polski" ;)
Moze ja cos dodam do dyskusji:) Mielismy z zona ambitne plany na zwiedzanie wysp greckich po kolei (a co:) ) i w sumie zwiedzilismy jakies 6 wysp + cypr - co roku 1 lub 2 wyspy:)
Poniewaz zona foci rowniez (ale nie obrabia, tylko naciska spust:) ) to bralismy 2x5D a na nich 17-40 i 70-200 f4. W razie sytuacji, wymienialismy sie puszkami i taki zestaw byl idealny.
Wiem, wygladalismy czasami jak paparazzi a nie turysci, ale....nie wybaczylbym sobie przywiezienia kiepskich zdjec z wycieczki bo wzialem gorszy sprzet w ramach kompromisu. Oczywiscie nie targalismy tego na plaze, tylko jak jechalismy gdzies dalej, cos zobaczyc, zwiedzic.
W czasie relaksu na plazy czy basenie wystarczyly fotki iPhonem haha :)
Wieczorami chodzilismy nad morze, na spacery i wtedy bralem 50tke lub 135tke zeby robic ciekawsze ujecia portretowe gdzie swiatla jest mniej.
Wiem, to duzo sprzetu, ale ja juz sie przyzwyczailem do ciezkich walizek i plecakow a zdjecia jakie co roku przywozilismy byly tego warte! Po kazdej wycieczce drukowalismy album okolo 250 zdjec, najlepszych z danej wyspy.
Teraz urodzila sie naszcza coreczka i od zeszlych wakacji nigdzie nie bylismy (za malutka na targanie po grecji) ale w domu pomijajac caly sprzet jaki mam, foce glownie 50tka:)
Kiedys mialem 24-105mm i musze powiedziec ze to jest najbardziej uniwersalny obiekty na wyjazdy, w zasadzie tylko ten wystarczy, pod warunkiem ze sie ma pelna klatke, na cropie ma troche z d***y zakres niestety.
Tyle w temacie:)
Musimy pamiętać, że autor tematu ma Canona 50D i wybiera się do Rzymu i Wenecji.
Zapewne perzy następnym wyjeździe do Włoch już będzie wiedział w co się zaopatrzyć.
Mimo wszystko proponuję rozszerzenie zestawu obiektywów o coś szerszego, bo nie zawsze można się oddalić na pożądaną odległość.
W Wenecji mialem ten sam zestaw opisany powyzej:) Szeroki kat byl glownie w uzyciu w 80%
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
bralismy 2x5D a na nich 17-40 i 70-200 f4.
I to jest dość uniwersalny zestaw podróżny jeśli nie wiadomo czego się spodziewać, albo na bardzo zróżnicowanej wycieczce. Taż taki często biorę (z tym, że 1x5d i T17-35 zamiast 17-40L). Mając cropa wybrałbym pewnie 10-22 + 55-250IS. Jak zrobią odpowiednik tego drugiego na EOS M, to może się skuszę na ten system.
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
I to jest dość uniwersalny zestaw podróżny jeśli nie wiadomo czego się spodziewać, albo na bardzo zróżnicowanej wycieczce. Taż taki często biorę (z tym, że 1x5d i T17-35 zamiast 17-40L). Mając cropa wybrałbym pewnie 10-22 + 55-250IS. Jak zrobią odpowiednik tego drugiego na EOS M, to może się skuszę na ten system.
Tak, tylko to sie wiaze z dosc pokazna waga i gabarytami. Biala lufa 70-200 niestety bije po oczach i nie jest to dyskretne szklo - ale co tam, zdjecia najwazniejsze:)
Eos M jest fajny, ale podobno AF ma okropnie wolny.