Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 60

Wątek: Obiektyw na wycieczkę objazdową do Włoch

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Domyślnie Obiektyw na wycieczkę objazdową do Włoch

witam
    Może ktoś z forumowiczów był na takiej wycieczce i ma jakieś spostrzeżenia co do zastosownia obiektywów.
    Mimo iz zadowolony jestem z pracy mojego canona 15-85 mm to zastanawiam się nad np.28 /1.8 USM tylko że na APS-C to ten obiektyw w testach jakoś nie wypada za dobrze przynajmniej na Optyczne.pl.
    Jesli chodzi o miejsca to głównie Rzym i Wenecja , niestety nie miałem jeszcze okazji i dlatego takie pytanie.
    ps. inna sprawa że będzie mało czasu na ewentualne zmiany optyki i szukanie dobrych ujęć.
    pozdrawiam Wojtek
    Ostatnio edytowane przez fancik ; 13-08-2013 o 12:38
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Uzależniony Awatar mwitek
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Odp: Obiektyw na wycieczkę objazdową do Włoch

Musisz się zastanowić co chcesz fotografować 28 na cropie to ani wąsko ani szeroko mógłbyś wyjść na miasto u siebie ustawić swojego zooma na 28 mm i zobaczyć co ci da taka ogniskowa.

Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Tak wiem że ogniskowa 28 to taka sobie ale wymyśliłem go ze względu na światło a przyznam też że zasoby finansowe są umnie troche na wyczerpaniu ....... i albo jakaś tania używka albo zostanę przy tym co mam....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Dopiero zaczyna

Ja na wycieczkę (zwiedzanie miasta) wzięłam 28mm 1.8 do mojego 50D i był to główny obiektyw. Miałam do tego jeszcze 50mm (użyłam kilka razy) oraz 10-20mm (użyte kilka razy). Jako główny obiektyw się sprawdził. Na co dzień też jest moim głównym obiektywem (nawet lekki FF mnie nie zniechęca), a sprzedałam mojego super ostrego Tamrona 17-50mm, bo obrazek z 28mm 1.8 bardziej przypadł mi do gustu.

Początki nałogu Awatar Demonos
    Miasto
    Warszawa

Światło, światłem ale znowu musisz sobie odpowiedzieć na ptyanie co i jak chcesz focić.
    Jak architekturka w ciągu dnia - to światła będziesz mieć raczej wiecej niż dość a i tak z reguły będziesz przymykać dla uzyskania właściwej głębi ostrości.
    jak wieczorne zdjęcia, to i tak dla dobrego efektu lepiej mieć statyw. Ja na twoim miejscu bym wziął to, co masz - 15-85 i 50.
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

skoro jesteś zadowolony z 15-85 to po co 28 1.8? do pomieszczeń? to i tak pod cropem będzie za wąsko...

ja głownie na wycieczki biorę uwa i wszystko nim focę. praktycznie nie ściągam go z puszki.
    ebe ebe

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Cytat Zamieszczone przez marie21mk Zobacz posta
    Ja na wycieczkę (zwiedzanie miasta) wzięłam 28mm 1.8 do mojego 50D i był to główny obiektyw. Miałam do tego jeszcze 50mm (użyłam kilka razy) oraz 10-20mm (użyte kilka razy). Jako główny obiektyw się sprawdził. Na co dzień też jest moim głównym obiektywem (nawet lekki FF mnie nie zniechęca), a sprzedałam mojego super ostrego Tamrona 17-50mm, bo obrazek z 28mm 1.8 bardziej przypadł mi do gustu.
    Nie jestem jakimś fanem architektury , a zresztą super szeroki kąt też ma swoje wady i czasem przeszkadza .
    Poprostu pomyslałem że tam gdzie głównie ze względu na swiatło nie wyrobi 15-85 mimo stabilizacji , można będzie go zastąpić taką stałką z dobrym swiatłem.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

patrzac po swoich zdjeciach z Wenecji - zakres 15-85 pokrywa ogromna wiekszosc ujec, ktore robilem. wlaczywszy Burano i Murano.
    na Canale Grande i w ciasnych kanalikach mozna tez porobic troche zdjec telerurka (gondolier, dalszy kadr, ...) ale 85mm to tez calkiem duzo.

jakbym kombinowal nad drugim szklem, to bardziej w desen czegos szerokiego, bo do niektorych ujec 15mm moze byc za wasko...

w Rzymie nie bylem, wiec nie mam koncepcji...
    www albo tez flickr

Coś już napisał Awatar jaco
    Miasto
    Płock

Zostań przy tym co masz, będzie uniwersalnie i wygodnie. Tym bardziej że sam pisałeś że czasu na szukanie ciekawych ujęć będzie mało

Wysłane z Sony Xperia S
    "Wiem co mówię, mówię co wiem. Dużo wiem, więc dużo mówię"

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Cytat Zamieszczone przez jaco Zobacz posta
    Zostań przy tym co masz, będzie uniwersalnie i wygodnie. Tym bardziej że sam pisałeś że czasu na szukanie ciekawych ujęć będzie mało

Wysłane z Sony Xperia S
    Własnie najbardziej obawiam się tego braku czasu , nawet poważnie zastanawiam sie czy brac wogóle statyw jako że troche waży i cały czas trzeba go mieć na plecach .
    Z drugiej strony zal by było wieczornych ujęć , które mam nadzieję bedą , po dziennym bieganiu za przewodnikiem .

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów