Odp: 70-200 f4 L czy nowe body?
jestem spod lublina ;)
odnośnie fotek-coś kliknąłem ot tak "na chama" w celach kontrolnych..ale jak na złość wszystko chwycone jak trzeba ;p
jakieś 10m - odległość
kalendarz wajraka - iso 800 / f5.6 / czas 40/ is on z ręki (wyszły 3 na 4)
pomijając tę fotką cała reszta klikana na:
f5.6
iso 200
czas 200
is on
tryb af - AI
punkt - 1 centralny
ps-jpegi klikane przez okno :)
i kurde jak na złość...praktycznie każda trafiona nie grzałem/ i grzałem IS...klikałem-a jak idę w teren? to sami widzieliście na fotkach wczorajszych (koziołek).. może 30% trafionych
podejrzewam, że kluczem do sukcesu jest odległość...jak coś jest blisko i dobrze widzi-obiektyw i body się spisują...a jak coś jest daleko-jakiś las pola etc tudzież zwierzak..to wymięka i się gubi
dla porównania coś trafionego:
zaznaczę jeszcze że wszystkie fotki pomniejszyłem
tak czy siak już nie będę męczył ;) wkurzające jest to wszystko i tyle
będę klikał narazie tym co mam-i tak na tą chwilę mam zbyt wiele innych wydatków...a jak już nazbieram-to coś tam kupię;p
pozdrawiam
Szału nie ma, ale ujęcia jelonków fajne.
Wracając do tematu zdecydowanie szkło najpierw warto kupić a jak to ma być eLa 70-200/4 to tym bardziej :)
Bolek02, podpowiedz mi przy tej okazji bo sam jestem "w rozterce"...
Widzę, że masz interesujące mnie w ostatnim czasie szkło 70-200. Czytałem o nim już wiele i tu i tam...
Pomijając "przydatność" IS czytałem, że z IS-em szkła są po prostu lepsiejsze (w sensie mają lepszą optykę, są ostrzejsze), wiesz coś na ten temat ?
Zgadzasz się z tym ?
Mam podobnie, spadek celności wraz z odległością. Niezależnie od obiektywu..
Wg. mnie tam gdzie miałeś nieostro, nie przykładałeś się do "strzału", teraz może i nie świadomie lepiej trzymasz zestaw.
Ewentualnie jaki wpływ ma różnica temperatur/temperatura szkła w których robiłeś zdjęcia ?
Może się denerwujesz jak robisz jelonki? A strzały kontrolne na spokojnie? Ja jak robię na szybko na ulicy to mi sporo kadrów nie wychodzi. :(
Gwoli podsumowania
Bangi (plus kilka innych osób)-dzięki za rady odnośnie czasu ... właściwie uświadomiłem sobie dzięki Tobie (wam), jak wielkim idiotą jestem ;) teraz klikam na czasach rzędu 400/500 i właściwie problem "nieostrych zdjęć" zniknął...okazało się-że "nieostre" znaczy poruszone... cóż człowiek niby cały czas się uczy;/ tak czy siak... obrazki jakie teraz wypluwa canon 1000d + 55-250 is nie są oszałamiające ale są baardzo przyzwoite... widziałem sample z lepszych szkieł czy też puszek-nie oszukujmy się..były lepsze..ale czy warto wydać na to 20 tys skoro za 2 tys można mieć przyzwoity obraz? no cóż...
kwestia osobista (vide = portfel ;) )
co do wyboru body czy obiektyw-głosy były podzielone
co zrobię ... sam nie wiem
ale jednak skłaniam się ku szkłu ;)
tak więc jeśli jakiś admin czuwa-śmiało zamykaj Pan temat
kłaniam się
Właściwie żeby nie zakładać na darmo nowego tematu chciałem podpytać praktyków o jedną rzecz.
Zakładając, że wybieram 70-200 f4 bez IS...mam jedną dużą wątpliwość- mianowicie brak IS.
Obecnie mój obiektyw ma stabilizację...a i tak zdjęcia potrafią być poruszone nawet na czasach ponad 200...więc..:/
Wiadomo - w dzień nie ma problemu... czas 1/500 rozwiąże większość problemów... ale jeżeli np takim rankiem czy wieczorem albo wejdę do lasu(f4) albo zechcę kliknąć jakiś zamglony krajobrazik tudzież wschód / zachód i przymknąć do tych min. f7 żeby jakąś tam i tak nędzną głębię uzyskać.. to użyteczne zostanie mi jakieś 1/200(moja ręką jest raczej przeciętna) ... więc może być duży problem :/ a zaznaczam, że nijakich statywów nie używam plus na źdzble trawy raczej ciężko się oprzeć ;)
Ponoć tamron 70-300 vc usd jest świetny jeśli idzie o stosunek jakości do ceny..plus VC jest aż nienormalnie dobre
zgłupieć można :P
niantic, pierwsze co się rzuca w oczy to pierwsze 4 ujęcia totalnie niedoświetlone, popracuj nad tym. Jelonki fajne, tylko bym inaczej wykadrował, ostatnie zdjęcie najlepsze.
Popracuj nad techniką, na wymianę sprzętu przyjdzie czas. Chyba, że masz nadmiar gotówki w kieszeni.
Cytat:
Zamieszczone przez
niantic
Zakładając, że wybieram 70-200 f4 bez IS...mam jedną dużą wątpliwość- mianowicie brak IS.
.. ale jeżeli np takim rankiem czy wieczorem albo wejdę do lasu(f4) albo zechcę kliknąć jakiś zamglony krajobrazik tudzież wschód / zachód i przymknąć do tych min. f7 żeby jakąś tam i tak nędzną głębię uzyskać.. to użyteczne zostanie mi jakieś 1/200(moja ręką jest raczej przeciętna) ... więc może być duży problem :/ a zaznaczam, że nijakich statywów nie używam plus na źdzble trawy raczej ciężko się oprzeć ;)
Pamiętaj, że Elka jest użyteczniejsza od pełnego f4 , także czas możesz skrócić o 1-2 działki w pewnych sytuacjach. Co do IS, jest wersja z IS ale prawie 2x droższa, jak się nie ma co się lubi to..?
To warto zacząć używać statyw , koszt w miarę dobrego to około 250zł - to co zaoferuje Ci za te pieniądze jest warte wydania.
P.S. na źdzble trwa to fakt, ciężko się oprzeć. Jednakże zanim miałem statyw wykorzystywało się ukształtowanie terenu, zwykły ręcznik i torbę/plecak od aparatu. Jak się chce to potrafi :p