ale żyjemy w takich czasach, że możemy kupować na całym świecie ;) - można znaleźć częsci po ebayach i innych portalach aukcyjnych - można kupić uszkodzoną drugą sztukę itd :>
Do tego na forum jest pan "naprawiacz" :D który ogarniachyba wszystko ;)
Wersja do druku
Witam, od tygodnia nurtuje mnie to samo pytanie czy warto przejść z D300 na 5D czy nie.
Najbardziej brakuje mi właśnie tej 85 1.8, w nikonie generalnie jest trochę drogo i nie stać mnie na nikonowskie 85 :D
Ostatnio bawiłem się 60D z 85 1.8 i się zakochałem w Canonie :D (a może to tylko zauroczenie)
Genialny pomysł ! Szczególnie, że szkło kosztuje 3k :D
Ja się zastanawiam czy przejść z C do N o szkła się nie martwię ale dziękuję za propozycję :)
desperados :p kolega wyżej próbuje Ci powiedzieć, że 85mm na cropie a na FF robi SPORĄ RÓŻNICĘ a skoro jarałeś się 85mm na cropie to musisz się spodziewać, że na FF będzie zupełnie inaczej :> dlatego proponuje Ci 135mm ;o
do portretu i krajobrazów będziesz bardzo zadowolony
ta puszka ma świetny obrazek
Na 5D przeszedłem z systemu Pentaxa, zamieniając w praktyce technologicznie nowszą puszkę na sporo starszą, ale nie żałuję. Przyzwyczajony za dawnym lat byłem do kliszy i mojego wysłużonego zenita, a po przejściu na 5D poczułem się trochę jak na analogu. Obrazek ta pucha daje bardzo fajny. Ma swoje wady i nie jest to może mistrz ISO jak na dzisiejsze czasy (choć często użytkuję 800 czy 1600, więc daje radę), ale wydając relatywnie niedużo na 35/2 i 85/1.8 mam jak dla mnie całkiem uniwersalny zestaw, a szkła razem z body odwdzięczą się fajnymi zdjęciami. Tak więc polecam.
Tak sobie właśnie uświadomiłem, że 135/2 to bedzie szklo ktore nie tylko da mi kąt widzenia taki jak 85 na cropie, ale jeszcze z tego co slyszalem jest jednym z najlepszych szkieł w Canonie. Tylko że muszę na niego trochę odłożyć.. Chciałem na razie wystartować z tą nową 40tką/2.8, i zastanawiam się tylko czy jest sens w międzyczasie kupić sobie 85mm jako taki ekwiwalent 50tki z cropa ? Czy lepiej od razu dozbierac do 135 ?
pod portrety 85mm jest świetnym szkłem, gdzieś już na forum spotkałem się tekstami, że praktycznie każdy powinien mieć to szkło :D szczególnie pod FF ;) chociaż na cropie też jest świetna!
ps. na używanej 85mm 1.8 raczej dużo nie stracisz jakbyś się chciał pozbywać ;)