Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Migawka w 6D na 100 000 cykli jak w 5D.
Natomiast 5DII, 5DIII, czy 7D mają na 150 000 cykli
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
... 6D zdecydowanie nie jest takim sprzętem ;)
To sie dopiero okaże po testach AF (-3EV...)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bartek_902
Nie wiem w ogóle po co canon wypuszcza tego 6d a nikon d600 , przecięż nadal w tej samej cenie prawie mamy 5dmkII i d700 , przecięż te aparaty dalej mogły by być produkowane i sprzedawane w obecnych cenach .
Po to, żebyś ciułał na 5dIII / D800 :D
No i jest silent mode. Działający pkt AF tylko środkowy, ale jestem już przyzwyczajony :) Ma mikroregulację, bo nie mogę znaleźć ?
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Owszem, próbowałem obu rozwiązań. Choć ze smartphonem/tabletem wydawało mi się atrakcyjne, to w praktyce jest skrajnie niewygodne, zwłaszcza w plenerze. Dodatkowo nie mamy możliwości zmiany kadru. W przypadku gibanego ekraniku i aparatu na statywie wszystko daje się zrobić jedną ręką.
zgoda. z tym ze to jest kwestia czestotliwosci. ja te grzybki robie 2 razy w roku. przez pozostaly czas wole jednak staly ekran, mniej narazony na uszkodzenia. jakbym czesciej robil makro (w NL nierealne ze wzgledu na notoryczny wiatr), to pewnie bym wolal ekran uchylny...
Cytat:
Zamieszczone przez
wain
To sie dopiero okaże po testach AF (-3EV...)
To widać po ogólnej specyfikacji, nie trzeba żadnych testów - to puszka amatorska.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bartek_902
No ale to wymysł marketingowców TANIE FF , tyle że 6 czy 7k w polsce to wcale nie tak tanio , gdyby ta nowość kosztowała ta 4-5 tysięcy to pewnie było by sens to kupić a tak to mamy FF z zielonym trybem za 7k PLN dla hipsterów i bananowców którym przestały wystarczać kompakty i iphone i z takim CANONEM będą mieć na ulicy +50 do lansu :)
Ale jak założę 5D III to od razu przeskakuje poziom wyżej i z bananowca robię się profi!
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
Kotleciarze jako zawodowi fotografowie powinni raczej patrzec na sprzet o mozliwosciach adekwatnych do warunkow pracy ... 6D zdecydowanie nie jest takim sprzętem ;)
5d był, 5DII też był, a teraz się okazuje, że teoretycznie lepszy 6D już nie jest? Dlatego, że 5DIII ma lepszy AF, czy dlaczego?
A mozesz wskazać w którym miejscu napisałem że 5D lub 5DII były profesjonalnymi puszkami przeznaczonymi do zawodowej pracy?
Cytat:
Zamieszczone przez
Czacha
A mozesz wskazać w którym miejscu napisałem że 5D lub 5DII były profesjonalnymi puszkami przeznaczonymi do zawodowej pracy?
no akurat wedlug Canona 5D mkI byl na polce pro, mkII dla entuzjastow. tak to przynajmniej bylo targetowane* rynkowo
* -przepraszam za "polszczyzne" rodem z agencji reklamowych. jak ktos zna ladny odpowiednik, to z gory dziekuje za podpowiedz.