próbowałem tak na pixel king, niestety ale sanki nadajnika służą do do czego innego. Myślę że w YN-622 będzie podobnie.
Wersja do druku
próbowałem tak na pixel king, niestety ale sanki nadajnika służą do do czego innego. Myślę że w YN-622 będzie podobnie.
No to się "wiktorowi" sprawa wyjaśniła king od pixela w obudowie wygląda identycznie więc stąd było moje przypuszczenie
Wielkie dzięki. To zdecydowanie dobra wiadomość :)
Szukałem własnie potwierdzenia od kogoś, kto sam to przetestował.
Jeśli możesz to napisz jeszcze, czy lampa na wyzwalaczu zachowuje się tak, jakby była bezpośrednio wpięta w sanki aparatu (czyli czy nadal pozostają mi do dyspozycji 3 grupy lamp), czy też sterowana jest jako jedna z lamp przyporządkowanych do grup A,B lub C.
Pozdrawiam.
Sprawdzę to dokładnie w środę i napisze jak to dokładnie wygląda. Jeszcze co do Twojego poprzedniego pytania dodam że 580ex nie testowałem. Sprawdzałem tylko z 580exII i Yn-568 i te lampy na wyzwalaczu w sankach działają. Nawet z bardzo krótkimi czasami.
Mam natomiast jeszcze jedno pytanie od siebie: czy z yn-560II jest możliwość zmiany ustawień manualnych z aparatu?
I jak u Was jest z zasięgiem? Po krótkich testach stwierdzam że zestaw ma duże problemy z przenikaniem przez obiekty. Nawet obiekty niewielkiej grubości (ściana działowa) z odległości 3 metrów... Dla przykładu: telewizor zasłonięty przez ściankę łapie sygnał z pilota a yn-622 nie przy bardzo podobnych warunkach.
Po testach na szybko stwierdzam, że lampa zachowuje się jakby była przypisana do jednej z grup. Nie jest zatem widziana jako zwykła lampa na stopce, tylko jako lampa przyporządkowana do jednej z grup ABC. Pozostają zatem wolne jeszcze dwie grupy.
Być może jednak da się to ustawić jakoś inaczej. Zaznaczam, że nie miałem czasu jeszcze nawet przeczytać instrukcji od tych wyzwalaczy, a całe życie błyskałem jakimś najprostszymi wyzwalaczami phottixa (polecam tylko masochistom). Wbrew pozorom jak to niektórzy piszą, ogarnięcie wszystkich funkcji yn-622 nie jest wcale takie proste. Do prostych ustawień nadają się od razu po wyjęciu z pudełka i nie jest to jakaś wielka filozofia. Żeby jednak wykorzystywać bardziej zaawansowane funkcje trzeba przeczytać instrukcje.
Ciekawa sprawa wynikła również z problemami zasięgiem, o których pisałem w poprzednim poście. Okazuje się bowiem, że wyzwalacze mają różny zasięg w zależności od tego... którego użyjemy jako nadajnika a którego jako odbiornika. Zakupiłem 4 sztuki tych wyzwalaczy i jedne lepiej sprawdzają się w roli nadajników, inne gorzej. Przetestowałem wszystkie 4 sztuki w roli nadajników i stwierdzam, że każdy ma inny zasięg! Wybrałem sobie zatem ten, który zasięg ma największy i zamierzam tylko jego używać jako nadajnika. Bez problemu radzi on sobie z wyzwalaniem lampy nawet zza 3 ścian nośnych! Bez problemu wyzwala również lampę przez gruby strop z przeciwległej części domu. Gdy jednak zamienimy nadajnik z odbiornikiem lampa jest wyzwalana tylko w taki sposób, jak opisywałem to w poprzednim poście - ma problem z przebiciem się przez cieniutką ścianę działową.
ciekawe przypadłości.
Cały czas zastanawiam się nad YN-622 i nad Phottix Odin ( mimo swojej ceny). I kiedy w temacie YN znajduje kilka takich smaczków to w temacie Phottixa nic. Wszystko działa sprawnie i bez problemów.
Daj znać więcej o swoich doświadczeniach, chętnie posłucham jeszcze.
Coś więcej myślę, że będę mógł napisać po pierwszym sprawdzeniu w warunkach bojowych. Na sucho to można sobie testować dekiel do obiektywu... Mimo wszystko za odina tej kasy bym w życiu nie dał, szczególnie, że mam złe wspomnienia z tą firmą...
Dodać mogę jeszcze, że zamówiłem kiedyś Pixel Kingi - zestaw nadajnik i dwa odbiorniki. Jeden odbiornik nie łączył się wcale z nadajnikiem, drugi nie błyskał raz na pięć wyzwoleń, a TTL działał w nim na zasadzie losowej - raz wyzwalał z najmocniejszą mocą, raz z najsłabszą przy tej samej scenie... Sklepu w którym kupiłem Pixel Kingi - Megapixel.pl - też nie polecam - początkowo wyzwalacze chciałem wymienić i prosiłem, żeby uprzednio sprawdzili je przed wysyłką, jak mi powiedzieli, że na miejscu nie mają żadnego sprzętu Canona zwątpiłem i zażądałem zwrotu pieniędzy, który nastąpił po 2 tygodniach i trzech telefonach do nich.
YN-622c zamówiłem prosto z Chin razem z lampą YN-568EX przez Ebaya za 60% ceny w PL (1097 zł za 4 wyzwalacze i lampę) i jak na razie wygląda na to, że wszystko działa (choć tak jak napisałem wyżej to się okaże po pierwszych testach w warunkach bojowych).