jak to się nie zmienia ogniskowa ??
jak zakładam np 100mm na cropa dajmy na to 10D to mam 160mm
100mm na FF 5d2 to 100mm
coś mi się zdaje że się jednak zmienia
jak to się nie zmienia ogniskowa ??
jak zakładam np 100mm na cropa dajmy na to 10D to mam 160mm
100mm na FF 5d2 to 100mm
coś mi się zdaje że się jednak zmienia
Też niedawno stałem przed takim wyborem i wybrałem FF.Nie żałuje,ale wyboru dokonywałem świadomie,zdając sobie sprawę z "za i przeciw" i to uważam za najważniejsze.
Ogniskowa to cecha wyłącznie obiektywu i nie ulega ona zmianie po przykręceniu danego szkła do różnych korpusów. Zmienia się natomiast kąt widzenia danego obiektywu: większe rozmiarami matryce złapią więcej rzutowanego obrazu, więc kąt widzenia będzie większy w porównaniu do użycia tego samego szkła z mniejszą matrycą.
Parę postów niżej:
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=77972
W takim rozstrzale to 5d MK2 bo wszystkie obiektywy ktore wymieniasz są od niego nawet dużo tańsze i na nie dość łatwo kase uzbierasz a nowsza puszka ma jednak przewagę nad starszą np. czyszczarkę, filmy, porządny lcd ... jeśli nie umiesz czyścić matrycy ręcznie i wogole aparatu to 5d mk1 będzie dla ciebie szybciutko brzemieniem a nie spełnionym marzeniem...ja ma na wycieczki 17-40 non stop zapięty i czasem na makro przerzucam lub stałkę do portretu a zooma jeszcze nie użyłem bo dopiero kupiłem :P, nadal nie widzę sensu dokupywania 24-105L lub wymiany 17-40 na niego są goście co mają sigmę 12-24 i ową lekę ale to drooogo wychodzi i jest sensowne.
Ogniskowa nie może sie zmienić.To wartość konstrukcyjna,mechaniczna wynikająca z praw optyki.
W pewnym uproszczeniu jest tak.Weżmy stałke 50mm.To szkło ma konstrukcyjnie [optyka]50 mm dlugości.I niezależnie od tego czy ja podepniesz do cropa czy FF obiektyw [ogniskowa ]nie skróci sie ani nie wydłuży.Stałka 85 to 85mm itd.Zmieniając wielkość matrycy nie zmieniasz długości [ogniskowej] obiektywu.Bo jak?A żeby się ogniskowa zmieniła musiałbyś przesunąc pewne soczewki względem siebie ,jak to robisz w zoomie zmieniając ogniskową.
Współczynnik mówiący o stosunku wielkości matryc określa Ci wycinek [crop] z FF.
Inne obiektywy jak tele które ma złożony tor optyczny skracający obudowę ,czy lustrzany który ma jeszcze krótsze wymiary w stosunku do ogniskowej,odległość ogniskową maja tez mają stałą.Bo cóż to jest ta ogniskowa?
Odległość ogniskowania dla danej soczewki[stałego zespołu soczewek],jest stała.
[Pomijam niuanse jak barwy światła itp]
Trzeba by to gdzieś podkleić :)
Dodatkowo odnoszę wrażenie, że większość osób na tym forum (o dziwo sprzętowym) zapomnieli, że ogniskowa ma też olbrzymi wpływ na perspektywę i przerysowania z nią związane. 100 mm nie ważne czy na FF czy cropie, zawsze będzie miało perspektywę 100mm.
Na perspektywę ma wpływ jedynie odległość między fotografującym a fotografowanym obiektem.
Dziekuje wszystkim za opinie. Bylem zdecydowany na 5D mkI, polowalem na jakas sensowna sztuke, polowalem, polowalem, potem mialem troche innych rzeczy na glowie, znowu zaczalem polowac, az w koncu trafil sie mkII w zestawie z 24-105 i mnostwem innych szpargalow, wiec dlugo sie nie zastanawialem ;).
Jak wrazenia? Aparat mam niecaly tydzien, zrobilem jakies 500 zdjec (z czego duza czesc to roznego rodzaju eksperymenty) i juz widze, ze jest roznica i to wyrazna. Jestem w pelni usatysfakcjonowany i nie zaluje ani jednej wydanej zlotowki. Nawet zona mowi, ze od razu widac roznice! ;)
Legenda o 17-40 dostajacym skrzydel na FF okzalala sie w pelni prawdziwa - po pieciu latach posiadania w koncu jestem zachwycony tym obiektywem :)
50mm zrobil sie uzyteczny w 'domowych' warunkach co rowniez sobie bardzo chwale, ale teraz poluje na 85mm f1.8, bo do portretow 50 to troche za szeroko.
W blizszej perspektywie chyba jeszcze dokupie 35mm f2, a w dalszej bede zbieral na 135mm f2 i 24mm f1.4 - jak juz je kupie, to bede mial zestaw na kazda okazje (biorac pod uwage moje potrzeby i preferencje), no moze jeszcze kiedys wymienic 70-200 na 100-400, ale to sie jeszcze zobaczy, bo lubie moje 70-200 mimo iz f4 i bez stabilizacji :)