Polecam Singh-ray. Pamietaj tylko ze to rozwiazanie (fader) slabo sie sprawdza przy szerokim kacie.
Wersja do druku
Polecam Singh-ray. Pamietaj tylko ze to rozwiazanie (fader) slabo sie sprawdza przy szerokim kacie.
Raz zapiąłem i nigdy więcej. Na 85/1.4 to nie miałem prawie w ogóle ostrości. To było coś takiego: FILTR PEŁNY SZARY REGULOWANY FADER ND 82mm GREEN L (2775520342) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
MOŻE do filmowania się nada, ale nie do robienia zdjęć, mydło dostajecie w gratisie.
Ja używam LCW ND 2x-400x mkII ze stałkami 28/1.8 i 50/1.4 i nie potwierdzam jakiegoś dramatycznego spadku ostrości na FF. Co więcej, uważam ten filtr za całkiem przydatne narzędzie, a z efektów jestem zadowolony. Fajnie jest móc korzystać np. nad morzem z 1.8 w pełnym słońcu :-)
Być może z jakimiś tańszymi podróbkami faktycznie jest problem jak kolega Cichy wyżej napisał. LCW jest w tym wypadku droższy o jakieś 25%.
Generalnie przyjąłem wersję opisywaną gdzieś przez Akustyka, że bodaj do 50mm jest to w miarę użyteczny filtr. Wyżej nie próbowałem.
Ale takie pytanko ponieważ tez jestem mocno zainteresowany tym filtrem
Czy przy takiej konstrukcji filtra dalej można używać osłony przeciwsłonecznej szczególnie interesuje mnie to na obiektywach
EF 28 mm f/1.8 USM
EF 50 mm f/1.4 USM
EF 85 mm f/1.8 USM
--- Kolejny post ---
http://www.photo4b.pl/index.php?p583,filtr-neutralny-szary-lcw-fader-nd-nd2-nd400-mk-ii-77mm
często przy stałkach korzystam z osłon.świetnie się sprawdzają jak światło pada s boku itp... a zapytałem bo ten filtr taki wielki się wydaje i stożkowy
witam
Wiosna za oknem czas na plenerek:D i pytanie czy ktoś ma doświadczenie z filtrami szarymi typu fader? Na rynku jest kilka firm i jeszcze większa rozpiętość cenowa, jak wygląda stosunek jakości do ceny, czy lepiej dołożyć i kupić coś za 350zł czy może filtry w granicach 150zł też dają radę. Piszę tu ogólnikowo bo wydaje mi się że za ceną idzie marka i jakość ale czy tak jest naprawdę? Wiem że są jeszcze tańsze i droższe ale staram się nie popadać w skrajności;)
Odgrzewam stary temat, bo potrzebuję szarego filtra ND2 77mm. Niestety dostępne są tylko filtry o regulowanej gęstości.
Czy ktoś używa tego typu rozwiązań z Canonem 70-200/2,8 L USM? Chodzi mi o takie parametry jak spadek ostrości i ewentualne zafarby.