Na jakiej podstawie twierdzisz, ze jest to sredniowieczna Swieta Inkwizycja?Cytat:
Zamieszczone przez MarekC
Wersja do druku
Na jakiej podstawie twierdzisz, ze jest to sredniowieczna Swieta Inkwizycja?Cytat:
Mylisz się pn_ . Świętym ma prawo kogoś ogłosić wyłacznie papież, a jego słowa są uważane w Kościele za dogmat :-)Cytat:
Zamieszczone przez pn_
Nie twierdzę, że jest to ta sama "komórka" kościelna, bo i czasy i ludzie się zmienili. Choć z tego co wiem nadal walczą z "heretyzmem", a więc pewne metody też stosują :-)Cytat:
Zamieszczone przez pn_
Na podstawie słów jednego z pracowników watykańskich. Nie pamiętam niestety nazwiska, zajmuje się w Watykanie tłumaczeniem tekstów kościelnych z łaciny na angielski.
Słowa te padły w jednym z programów NG na temat tajemnic watykańskich.
Poza tym Ratzinger udostępnił, za zgodą JPII, archiwa Kongregacji, której przewodził, sam o nich mówi, że są to archiwa Inkwizycji :-)
Mowa też była o tym w wielu TV ..
na drugą lemelkę błysnął:)
Mylisz sie MarkuC, istnieje dogmat, ktory mowi, ze papiez jest nieomylny w sprawach podstawowych praw wiary. Tylko i wylacznie. We wszystkich innych nie. I jego slowa nie sa uwazane za dogmat. Masz nieprawdziwe informacje.Cytat:
Mam nadzieje, ze sam sie z tego smiejesz po przeczytaniu. No comments.Cytat:
Nie śmieję się ! Po prostu zapomniałem nazwiska.. :oops:
Jesli jesteś dociekliwy to znajdziesz nazwisko tego człowieka, gdyż jako jedynemu papież zezwolił na tworzenie takich tłumaczeń. Gościu jest uznawany za ogromny autorytet w dziedzinie łaciny.
Przeciez to nie chodzi o nazwisko, tylko o to ze: wie Pani, a Malinowska powiedziala, ze Kowalskiej ciotka slyszala, ze...Cytat:
:lol: :lol: :lol:
a czy świętość nie jest "sprawą podstawową" naszej wiary ??Cytat:
Zamieszczone przez pn_
Chodzi o to, że albo Ty tak odbierasz mój przekaz, albo ja tak go napisałem.Cytat:
Zamieszczone przez pn_
Piszę tu o poważnym reportarzu, poważnej telewizji NG, w którym był wywiad z tym człowiekiem. Podczas tego wywiadu padły przekazne przeze mnie słowa o Inkwizycji i Kongregacji !!
Mam nadzieję, że teraz rozwiałem Twe wątpliwości. Jeśli nie, to sorry ale jaśniej pisać nie potrafię