Odp: beauty dish Quantuum 70cm + uchwyt do lamp sys. BK-3 niekompatybilne. co w zamia
Witam
Chciałbym odświeżyć temat, bo może coś się po 2 latach zmieniło. Zaczynam przygodę z pocketwizardami 3xTT5 + TT1. W przyszłości mam zamiar zakupić lampy studyjne ale zanim to zrobię, na początek chce zakupić sprzęt, który umożliwi mi wykorzystanie dwóch lamp canon 580ex II.
Potrzebuję na początek dwóch statywów do lamp które w przyszłości również udźwigną lampy studyjne(chyba quantuum ?) oraz do tego dwóch uchwytów typu bowens(chyba typu T?). Do tego mocowania chciałbym zaczepić beauty dish 70cm i błyskać na początek 580exll + drugą 580exII z jakimś softboxem, ewentualnie z jakimś BD własnej roboty
Pytanie czy to ma sens?
Pytanie czy odwrócenie tego odbłyśnika który znajduje się w Beauty dish umożliwi stosowanie dyfuzora i nie zabraknie światła?
Proszę o pomoc, z góry dziękuję
Odp: beauty dish Quantuum 70cm + uchwyt do lamp sys. BK-3 niekompatybilne. co w zamia
Cytat:
Zamieszczone przez
jacekplastyk
dwóch statywów do lamp które w przyszłości również udźwigną lampy studyjne(chyba quantuum ?) oraz do tego dwóch uchwytów typu bowens(chyba typu T?). Do tego mocowania chciałbym zaczepić beauty dish 70cm i błyskać na początek 580exll + drugą 580exII z jakimś softboxem, ewentualnie z jakimś BD własnej roboty.
Pytanie czy to ma sens?
Pytanie czy odwrócenie tego odbłyśnika który znajduje się w Beauty dish umożliwi stosowanie dyfuzora i nie zabraknie światła?
- statywów na rynku dostatek, wybierasz pod kątem max wysokości i udźwigu, jakościowo wszystkie dobre, patrz cenę (i ew. czy air-cushioned w rurkach powietrze amortyzuje prędkość składania - mało istotne)
- lamp studyjnych raczej nie kupisz bez statywów, ja się z takimi nie spotkałem (choć kto tam wie co i gdzie będziesz kupował)
- o ile pamiętam to mocowanie Bowensa nazywało się - typ S, natomiast typ L i T oznaczają czy lampa znajduje się w pozycji pionowej czy poziomej (jeśli 'leży' -typ T- to trudniej coś przy niej manibrować, ale od czego sterowanie aparatem lub transmiterem)
- czy beauty dish 70 cm z 580 EXII ma sens ? działać to będzie, ale do takich lamp raczej popularniejszym rozwiązaniem są mniejsze BD, np takie lub takie, choć te lampy mają sporo światła, ale przy DB 70 cm odczujesz ograniczenie, że nie można jej za daleko odsunąć, że pod to trzeba ustawiać resztę.
No i gratuluję nowatorskiego sposobu budowania studia foto. Pierwsze Pockety (domyślnie masz już jakiegoś Canona), następnie statywy. Słowem, rozwiązanie pionierskie :)