od iso 50 jak jasno. a jak trzeba to i 1600. dobrze naświetlone to z szumem nie ma większego problemu.5d mkI.
Wersja do druku
od iso 50 jak jasno. a jak trzeba to i 1600. dobrze naświetlone to z szumem nie ma większego problemu.5d mkI.
w ciemnych pomieszczeniach też 100?
to chyba .... ?naturalne?, że warto podbić ISO, gdy nie starcza już przysłony czy czasu. ja na 40/50D używałem do 1600 bez obaw, na FF i 3200 nie jest straszne... kolorowy szum przeszkadza mi najbardziej, samo ziarno nie jest czymś tragicznym - mało tego, czasem dodaje zdjęciu uroku.
Wiekszosc osob w watku deklaruje naprawde wysokie wartosci iso gdzie szumy juz mocno widoczne (C 350D iso3200 !!) i jest to akceptowalne na zdjeciach.
a czesto jak sie fotke wystawi w galerii to mase krytyki ze taki szum ze zdjecie tylko do kosza sie nadaje.
Ja robię w zakresie iso 50-6400, choć i 12800 kilka razy popełniłem.
Spokojnie do odbitek 10x15 można wysokie iso używać. Nawet przy 15x21 nie będzie przeszkadzał zbytnio.
Ale jeśli ktoś onanizuje się nad każdym pikselem na monitorze, to faktycznie i iso 800 będzie tragiczne.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Inaczej sprawa wygląda dla osób, które robią wydruki w faktycznie dużym formacie. Ale tych nie jest znowu aż tak dużo i raczej nie kwiczą na forach jak im ten szum przeszkadza...
Na filmie 100-400 (reszta przede mną) :]
Cyfrowo 100-1600 (więcej w 450D nie dali) :]
Jadę tak jak fabryka daje. Kwestia tego, że przy wysokich wartościach iso poprawne naświetlenie jest niemalże obligatoryjne. Mam z niemłodego aparatu zdjęcia na iso 1600 z szumem, który widać jak się ktoś wpatruje a mam takie, że na ekraniku tego niemłodego aparatu widać paski..
Ja najczęściej 100-800 na 500d. 1600 używam jak już naprawdę nie ma wyjścia. Szum jakoś bardzo mnie denerwuje.
głupie pytanie :/ w takim zakresie, jaki ma mój aparat (100-1600)
no może poza tym, że iso 50 nie używam
max 6400
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
przy 5Dmark2
Ja w 50D używam iso do 6400 bo h2 skaszanili do poziomu kiepskiej małpy, ale ładne efekty tak do iso 1600 są...w C 350D po "modzie" softu miałem iso 3200 i dawał radę :)