Cytat:
po co mam kupować szkła skoro mam pełny zakres od 14-135??
I wszystko jasne ;-)Cytat:
Jesteśmy różni i mamy różne potrzeby i różne punkty widzenia
Wersja do druku
Cytat:
po co mam kupować szkła skoro mam pełny zakres od 14-135??
I wszystko jasne ;-)Cytat:
Jesteśmy różni i mamy różne potrzeby i różne punkty widzenia
Ja swoją 3 sprzedałem - choć z żalem, bo niestety była tragicznie głośna. Na tyle że robienie tym zdjęć w kościele to samobójstwo ;-) Z żalem, bo AF bezbłędny i błyskawiczny. Opóźnienie od wciśnięcia spustu do zrobienia zdjęcia praktycznie żadne, a i sam spust bardzo czuły. Z gripem wielki nie jest i świetnie leżał w dłoni - ani ciężki, ani lekki. Po prostu w sam raz.
Hej,
Kup EOS 5, mam od wielu lat i jedyny kłopot to koło nastawy trybów (potrafi sie zepsuć). Jeśli kupisz taki egzemplarz, to doradzam sczytać wątek o serwisie na Żytniej, tam mxwdał super wskazówki co i jak.
Ale wierz mi "5"ka to jest to.
Pozdr, JK
Żony, pióra i 5tki nie pożyczaj nikomu, szczególnie analfabetom funkcjonalnym ;)
większość przekręca kółko nastawy trybów zapomniawszy wcisnąć przycisk blokujący i paczka na Żytnią gotowa.
Po co ten przycisk, tylko księgowi Canona wiedzą.
Pomijając ten mały mankament, aparat jest świetny.
imo warto zwrócić uwagę na 50e (około 250zł z gripem w komplecie)
naprawde solidne body jak za ta cene.
W 50E jest to rozwiązane nieco inaczej, ale wydaje mi się, że cel jest ten sam - żeby nie marnować filmu jeśli masz włączony tryb seryjny i dziecko dorwie aparat, czy też w podróży (w bagażu), cokolwiek.
Niektóre z nowszych EOSów też mają jakąś blokadę przed przekręcaniem, nie?
Co do 50 to mogę potwierdzić, świetne body :)
Witam.
Poszukuje dla siebie jakiegoś analoga do eksperymentów z wielokrotną ekspozycją... chodzi mi o jakaś tanią puszkę z bagnetem EF - nie chce dokupować specjalnie obiektywów ... ostatnio widziałem na allegro bodajże Canona 500N... jak wygląda tam właśnie wielokrotna ekspozycja? Jestem dość zielony w tym... znalazłem informacje o maksymalnie 9-krotnym naświetlaniu jednej klatki ale czy da się np wyłączyć aparat i wrócić do konkretnej klatki później? Jakaś funkcja cofania filmu o x klatek? Mam też zenita ale nie wyobrażam sobie przesuwania kliszy na oko tą korbką :-|
Najtańszy to chyba eos 300, ja mam 33 i też jest 9krotne naświetlanie,
Ale takiego ficzeru jak przesuwać o daną ilość zdjęć to nie słyszałem chociaż fakt jest przycisk do przewijania i do zwijania po naświetleniu całej kliszy
Patrz też na zasilanie, i możliwość dopięcia wyzwalacza na kablu.
Czyli można przewinąć całą kliszę do początku, strzelić kilka klatek z założonym dekielkiem i wrócić do jednej konkretnej? Taki scenariusz jest możliwy?;) Ten mechanizm działa na tyle precyzyjnie żeby mieć x naświetleń w jednym miejscu?
Z tego co widziałem zasilane są przez baterie CR123A - są jakieś inne/lepsze/tańsze opcje ?