Ale co? Ponownie wysłałeś do kalibracji?
Wersja do druku
Ale co? Ponownie wysłałeś do kalibracji?
Dziwne. Ja jak z nimi rozmawiam to bez problemu sie dogaduje i ida mi na reke :)
W sumie to nic do nich nie mam, bo w kalibruja wedle ustalen i zalecen Canona. Jak chcialem dostroic po swojemu to tez mi to zrobili i to od reki :)
Dochodze do wniosku po tych wszystkich wyprawach do serwisu, ze to nie oni cos partacza a Canon ma swoje zalecenia i juz.
MI mily Pan z serwisu powiedzial, ze oni nie beda kilka razy odsylac sprzetu do klienta bo traca na to kase, jak chce by bylo skalibrowane tak jak sobie zycze to musze placic i wedlug nich wszystko jest ok, tylko sprzet wrocil i na szerokim koncu ma FF przy wiekszych odleglosciach, jak ustawie dla tej odleglosci to z bliska mam BF heh. Podpinalem szklo pod inne body i tez wychodzi FF. Strach juz do nich wysylac.
Jak masz na gwarancji to powinni robic az bedziesz zadowlony :) Chociaz z drugiej strony jak wedle specyfikacji Canona obiektyw trafia w punkt przy 50ciokrotnosci ogniskowej przy swietle 5200k no to dziala dobrze :D
PS. Ja narzekalem jak musialem jezdzic do nich na Zytnia komunikacja miejska... ale jak sobie pomysle jakie Wy macie utrudnienia nie mieszkajac w okolicach Warszawy to musze sie puknac :D
I tu jest wlasnie problem, bo oni twierdza robiac jakies tam testy w pomieszczeniu itp ale jak juz sie wyjdzie w teren to wszystko wychodzi czy jest dobrze czy nie ze sprzetem.
Mi to samo wychodzi w plenerze i na tablicy testowe (takiej jaką pokazałem w dłuższym tekście wcześniej) więc to raczej kiepskie wytłumaczenie dla serwisu. To coś w stylu powiedzenia u informatyków "u mnie działa". Rozumiem procedury, ale skoro one zawodzą to trzeba trochę ruszyć głową i zrobić to czasem trochę niekonwencjonalnie, oczywiście tylko wtedy gdy zależy im na kliencie, a tego to już nie wiemy. A takie przypadki, że po kalibracji dalej jest źle to się mnożą nie tylko na tym forum, ale także wśród ludzi z którymi rozmawiałem i którzy zajmują się fotografią bardziej profesjonalnie (codziennie). Zresztą nie wierzę, że taka wada jak u mnie (+15) może być u nich widoczna jako poprawna kalibracja, chyba że robią jedno zdjęcie gdzie AF może się pomylić i na podstawie tego wprowadzają poprawki. Trudno mi wytłumaczyć fakt, że z 4 szkieł tylko jedno nie wymaga dokalibrowania i to tylko z jednym body. Dla mnie to jest po prostu dziwne.
Znam ten bol. Nie wiem stary co Ci doradzic.. generlanie jak szklo nie spelnia Twoich oczekiwan i jest na gwarancji to powinni to robic (jak z wysylka to nie wiem w tym wypadku), z drugiej strony jak wedlug nich jest ok, to nawet nie ma podstawy do ew. wymiany szkla..
No i tak mozna do us..nej smierci :D
Mi nie chodzi o wymiane szkla, chce by poprostu dzialalo, pan nie kumal, ze wczesniej skalibrowali mi szklo do body a potem samo body bo to w nim byl jednak problem i teraz mi na drugim koncu nie trafia w punkt obiektyw. Mi na potwierdzenie, ze jest wszystko ok wyslali zdjecie sciany hehe
Chodzi o to że masz ustawic na +7 skoro trafia:)..., ale temat ciekawy bo w 7D też jest mikroregulacja, ale nie zauważyłem zeby działała nie liniowo. Podejrzewam, ze w obu aparatach działa tak samo
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
to ja mam pytanie...mam 70-200 więc mikroregulację dla 70 mam zrobić z 3,5m a dla 200 z 10mm?.
Ja to zrobiłem tak...rozłozyłem sobie na stole metr stolarski, z minimalnej odległosci dla której obiektyw ostrzy ustawiłem 200 i refulowałem tak długo dopóki pasek na metrze, na którym była ustawiana ostrość wyszedł najostrzej. Źle cos zrobiłem?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
regulowałem miało być