Winieta stała się zaletą, może za jakiś czas głośny AF również...
Wersja do druku
Wszystko to prawda, tylko musiałeś zaplacić 3 razy tyle. Pytanie czy dostałeś 3 razy tyle za tą niemałą cenę ??? Jak uważasz ...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Głośny AF jeśli jest skuteczny można przeżyć, z winietą trochę gorzej :)
Ha! Świetne pytanie. Może to tak, jak porównanie "kropa" z "nie-kropem" -mniej istotne jest to, czy 40D uda ci się zrobić fotkę zbliżoną do tej uzyskanej z 5D, liczą się te ujęcia, które mogłeś uzyskać tylko dzięki FF. Czy tych kilka ujęć wartych jest tych kilka tysiaków? :)
Jasność zdecydowanie tak, jeśli w grę wchodzą ciemnie wnętrza.
Co do 50% lepszej skuteczności AF-u, to nie do końca prawda.
Natężenie dźwięku w tym przypadku aż tak bardzo nie przeszkadza, bo jest ciszej niż w Tamronie, którego używałem. Argumentem jest fajniejszy bokeh z racji lepszej konstrukcji przysłony. Nadal nie wiem czy mając C 85/1,8 warto.
Obecnie mam 50/1,8 i 50/1,4 i jakoś trudno mi sie zdecydować, bo dość rzadko używam. Myślę jednak, że to indywidualne preferencje decydują i oczywiście kasa.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie wyceniamy tutaj wartości intelektualnych i nie porównujemy FF do cropa, bo to nie ma większego sensu :confused:
No chyba się nie da. Porsche 911 chyba kosztuje co najmniej 10 x tyle co Fiat 126p ale nie pojedzie 10 razy szybciej i nie zabierze 10x wiecej osób.
No i nie ma takiego przyspieszenia jak 126p...
http://www.youtube.com/watch?v=YQbMaVsgpSM
miałem pożyczonego 50/1.8 od znajomego na dłużej i denerwował mnie - plastikowa obudowa głośny AF ale jak oddałem to zdecydowałem się jednak kupić - za taką kasę nic lepszego nie znajdziesz :mrgreen:.
No nie... znów narzekania ;)
No już myślałem, że tej końcówki nie odnajdę w Twojej wypowiedzi :)Cytat:
[...]ale jak oddałem to zdecydowałem się jednak kupić - za taką kasę nic lepszego nie znajdziesz :mrgreen:.
Dokładnie tak, to jest szkiełko które jest warte tej ceny. Powiedziałbym, że nawet śmiesznie niskiej w porównanie do możliwości.
Posiadałem 50mm f/1.8 i teraz f/1.4
jeśli ma sie kasę na używaną 1.4 to brac, dużo lepiej mi się używa 1.4, mniej CA, lepiej i szybciej AF trafia i nawet wydaje mi się ze lepszy kontrast