85 zdecydowanie canonowska za te pieniądze to lepszy wybór
co przemawia? świetny AF??
Wersja do druku
85 zdecydowanie canonowska za te pieniądze to lepszy wybór
co przemawia? świetny AF??
50 i 85 to zupełnie inne szkła. Bardzo długo miałem obydwa (85 + 50/1.8, a później f/1.4) zarówno na cropie, a później na FF (85 + 50/1.4, z dostępem do 1.8). Uzupełniały się wzajemnie i żadne nie leżało w torbie. Inaczej rysują, odcinają tło i sama ich praca jest różna, a przez to wbrew pozorom mogą mieć różne zastosowania. A to, czy ktoś potrzebuje obydwu to już jest inna kwestia. Ale w każdym razie nazywanie takiego zestawu "głupim pomysłem" jest raczej nie na miejscu.
Pytanie PBmarkII dość stare, więc nie wiem czy aktualne. Nie mniej, zastanowiłbym się nad sprzedaniem 50/1.8 i zakupem 35/2 + 85/1.8. Choć nie mówię, że zestaw 50 + 85 jest zły, ale po moich doświadczeniach uważam, że 35 + 85 daje nieco większe możliwości (przynajmniej dla mnie).
Ewidentnie 85mm 1.8 jest najlepszym wyborem(chyba ze jestes fanem ostrego bokehu)
Chyba, że ma się inne wymogi, co do szkieł. Też zdziwiłem się jak mój kumpel wolał kupić za 1200 85/1.4 samyanga z potwierdzeniem ostrości, zamiast 85/1.8 za te 1300. On potrzebował tego 1.4, a ostrzenie manualne i tak by go nie ominęło.
Podobne zdania słyszałem jak kupowałem 14/2.8 samyanga, mówili mi, że mogę mieć sigmę 10-20. Jednak wziąłem samyanga, na tak szerokim kącie i tak jestem zmuszony ostrzyć ręcznie ;)
Ja mam pewne doświadczenie z Canonem 85/1,8 na przysłonie f1,8-2,2 podczas portretowania dziecka w ruchu mam bardzo dużo nietrafionych zdjęć na wszystkich rodzajach ustawienia AF. Po prostu to jest obiektyw do statycznych lub mało dynamicznych kadrów. A manulane ostrzenie na f 1,4 to tylko statyczne ujęcia jakikolwiek ruch i nic z tego nie będzie. Przecież mówimy o głębi ok. 1-3 cm.