Propi, to może zamieściłbyś jakieś foto twojego cuda? :) kolega ma mi dziś przywieść gumę od przegubu :D zobaczymy czy dam rade coś stworzyć :D
Wersja do druku
Propi, to może zamieściłbyś jakieś foto twojego cuda? :) kolega ma mi dziś przywieść gumę od przegubu :D zobaczymy czy dam rade coś stworzyć :D
Wyjąłem zieloną część, wyciąłem w gumie otwór o średnicy ~5,5cm. Obiektyw mieści się w wyciętym otworze, zaś szerszy koniec gumy po prostu przyciskam do korpusu. Wrzucę foty po weekendzie, teraz wypoczywam w nadmorskim kurorcie :) A efekty są takie:
Zaznaczam, że nie umiem ni cholery z tego korzystać póki co, stąd nielogiczność zdjęć. Natomiast ustawianie ostrości "pompką" (dociskając lub odsuwając szkło od aparatu) jest dość przyjemne w praktyce :)
Korpus 5D, szkło Volna-3 80/2.8.
Fakt, trzeba chyba dojść do wprawy :) Ciekawi mnie tylko czy mój helios da raade :/
Helios może i da, ale pole manewru nie będzie za duże - zbyt mała różnica między cropem a klatką 24x36mm.
jakie obiektywy najlepiej nadają się na takie eksperymenty ?
Średnio lub wielkoformatowe - a więc od Pentacon Six, Mamiya, Hasselblad, Kiev.
Witam serdecznie:)
Mam takie pytanie, czy obiektyw powiększalnikowy do średniego formatu nadałby się tutaj?
Zabawiłem się w archeologa i odkopuje temat..
Znalazłem taki tut do wykonania titla, zakupiłem pentacona, robię wszystko tak jak na zdjęciach.. tylko mam problem z ustawianiem ostrośći na nieskończoność..
Ta tulejka działa jak pierścienie pośrednie, które doskonale nadają się do makro, coś robie źle? Czy da się to jakoś obejść?
little people – classic tilt effect | NO pixels
czesc. jestem autorem tego tutoriala i moze moge jakos pomoc.
zakladam ze pentacona ze sredniego formatu uzywasz. dystans miedzy obiektywem sredniego formatu (flange) jest troche wiekszy niz w lustrzankach 35mm ale nie bardzo duzo wiec trzeba si troche nameczyc zeby zrobic zawias odpowiednio plaski.
jak odsuniesz obiektyw za daleko od sensora to tracisz mozliwosc lapania ostrosci na nieskonczonosc. Z drugiej strony jak skrzywisz obiektyw to pomimo wiekszego dystansu powinienes byc w stanie uzyskac efekt tilt tak czy inaczej.
tu jest fajna tabela dystansow dla roznych mocowan. wedlug tego latwo policzyc ile masz miejsca na swoja przejsciowke.
Camera Mounts Sorted by Register