Hmm, to ja jakieś inne Safari chyba mam:
Wersja do druku
Hmm, to ja jakieś inne Safari chyba mam:
Witaj w klubie posiadaczy felernego Safari :) Sposrod 5 sprawdzonych przegladarek tylko IE9 pokazuje obrazek prawidlowo, ale pokazuje jednoczesnie zbyt nasycone kolory takze lipa :) Przenosze sie z calym majdanem na nowego Firefoxa.
U mnie również ten problem występuje w Safari na monitorze Eizo serii CG.
Przeglądarka Safari wyświetlała poprawnie obrazek o 2 aktualizacje wstecz. Z resztą pisałem już o tym na początku tego wątku.
IE9 pokazuje wszytkie 4 części poprawnie, ale w mocno nasyconych barwach.
Hihihi... Masz rację. Safari dawno nie używałem. Właśnie sprawdziłem. Na moim jest tak samo jak u ciebie czyli Safari też jest do d....
Najgorzej wychodzi Chrome - wszystkie cztery obrazki są źle. :-)
Ni to samo co u innych jest i u mnie - tylko FF 4.0 (ten co był osiągalny przez jeden dzień) pokazuje kolory tak samo jak PS i FastPictureViewer. IE9 podbija nasycenie.
EDIT: Niedawno upgradeowałem Safari. Widać coś "poprawili".
Janusz - w robocie otwieram to moje przykładowe zdjęcie zapisane z bloga w Psie i wygląda tak samo jak w przykładzie po prawej stronie czyli Firefoxie. Zaznaczę że korzystam ze zwykłego biurowego szmatławego LCD. Nie wiem jakim cudem u Ciebie wygląda jak to z IE.
a da się zrobić, żeby te ICC działały na Firefoksie?
Z tego co na szybko wyczytalem w necie to FF od wersji 3.5 stracil obsluge ICC v4 (pewnie podobnie jak Safari - kiedys bylo lepiej :)) Pozostala w FF obsluga ICC v2.
Tutaj sporo informacji na ten temat, wieczorem siade do artykulu i do testow :) http://www.gballard.net/firefox/
Za Wikipedia, zgadza sie z naszymi obserwacjami:Cytat:
Most web browsers ignore color profiles.[8] Notable exceptions are Safari, starting with version 2.0, and Firefox starting with version 3.0. Although disabled by default in Firefox 3.0, users can enable ICC v2 and ICC v4 color management by using an add-on[9] or setting the value "gfx.color_management.enabled" to "true" in Firefox 3's "about:config" file.[10] Starting from Firefox 3.5 color management is enabled by default only for tagged images, although support is limited to ICC v2 profiles owing to a change in color management systems from 3.0.[11] Internet Explorer 9 is the first Microsoft browser to partly support ICC profiles, but it does not render images correctly according to the Windows ICC settings (it only converts non-sRGB images to the sRGB profile) and therefore provides no real color management at all. FastPictureViewer, a commercial image viewer for Windows, features full color management support (monitor profile and image profiles).
...a ja dodam jeszcze jedną ważną rzecz - FF przestawiony w ten tryb "1" będzie wyświetlał także nietagowane elementy kodu HTML jakby miały sRGB...bo zdjęcia i grafiki to jest jedna rzecz, ale takie elementy kodu strony jak np żywy tekst, czy kolor ramek już raczej nie mają szansy mieć profilu ;) ...i na szerokogamutowcach są rzucane po prostu bez konwersji na pełny gamut. FF w trybie "1" jakby traktuje tego typu elementu jak grafiki otagowane sRGB i konwertuje ich kolory poprawnie.
Zaryzykuję twierdzenie, że użytkownicy szerokogamutowców z profilami ICCv2 mają tylko jedną przeglądarkę www na rynku, która poprawnie wyświetla kolory wszystkich elementów strony (nie uwzględniam Flash) i jest nią FF z ustawionym CMSem na "1" w mode. Użytkownicy szerokiego gamutu z profilem ICCv4, jeśli chodzi o przeglądarki internetowe są trochę w czarnej d... - piszę w kontekście kolorów pozostałych elementów zawartości strony ;) Nawet IE9 z CMSem kręcącym z ICCv4 nie konwertuje kolorystyki nie_graficznych wrzutek typu pliki w treści kodu strony.
Z Flashem nie dajmy się wyrolować - z moich doświadczeń wynika, że elementy Flash na www należy traktować jako osobne mini aplikacje - i to czy ich kolorystyka będzie wyświetlana poprawnie zależy już od wersji zainstalowanej wtyczki Flash...podobno od wersji 10 jest już w niej CM...ale ja twierdzę, że może nie działać poprawnie w trybie fullscreen wołanym z kodu Flash.
Ciekawostka - materiał flashowy wyświetlany przez wtyczkę Flash w przeglądarce www bez CMSa będzie miał poprawną kolorystykę konwertowaną do właściwych poziomów ;)