:lol::lol::lol:
Mam nadzieję że nie pomyliłeś ZAWODU z PRACĄ ... to jest wielka różnica. Zawód to można mieć i doktora a jeździć na truskawki...
Wersja do druku
Dokonałeś słusznego wyboru :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Znawu nie spojrzałem na liczbę stron w wątku...
liceum. no chyba, że coś się zmieniło i idziesz do technikum?
na tą chwile liceum ,jutro składam podanie ,jeśli ktoś chce mnie jeszcze w czas powstrzymać - niech pisze ;]
Przeczytałam cały wątek. Nie będę Ci mówić, co zrobić, ale ;-)
Sama skończyłam informatykę na PG, moja aktualna praca wymaga tylko wiedzy, którą ma niejeden gimnazjalista, ale myślę, że te 5 lat orki i kształtowania myślenia programistycznego mimo wszystko się opłaciły. Nie mówiąc o tym, że to był całkiem fajny czas :) Tylko ja nie wyjeżdżałam na studia i przez większość czasu rodzice mnie utrzymywali. Nie miałam żadnego problemu ze znalezieniem pracy -- w sumie to praca mnie sama znalazła. Nie słyszałam o tym, żeby ktoś ze znajomych miał problemy -- najwyżej z wysokością zarobków, a i tak wszystko wyżej niż średnia krajowa. Z opłacalnych rzeczy w informatyce: Java, analityka, projektowanie, "rzadkie" technologie.
Znajomy studiuje zaocznie dziennikarstwo (drugi kierunek). Z tego co mówi to są kiepskie widoki na dobrą pracę. Środowisko dość zamknięte, często umowy czasowe itp itd.
Żeby zacytować znaną polską komedię "Musisz sobie odpowiedzieć na bardzo ważne pytanie -- co chcesz w życiu robić? I zacząć to robić".
Albo dać się porwać prądowi (jak ja np.) i zobaczyć co z tego wyjdzie (mi wyszło dobrze, choć z liceum zastanawiałam się między plastycznym a mat-fizem, a finalnie wyszedł profil informatyczny i tak mi zostało). Ale ja zakładałam studia z góry i finalnie okazało się, że wykształcenie techniczne do mnie pasuje.
Nie jestem w stanie stwierdzić, czy jesteś tzw "umysłem ścisłym" -- stereotyp stereotypem ale są osoby, które nigdy w życiu nie nauczą się programować i nie zakumają tych wszystkich bitów i bajtów. Jeżeli nie jesteś -- w technikum będziesz się tylko męczył. Grafika komputerowa to nie tylko photoshop ale też kupę matmy. Jeżeli jesteś nastawiony na własną działalność, to matura z LO Ci wystarczy, bo nikt Cię o wykształcenie pytać nie będzie, a po drodze możesz zrobić studia zaoczne czy wieczorowe.
Jak na mój gust -- technikum by Ci się opłacało jakbyś chciał iść na studia informatyczne (po samym technikum dobra praca w dużej firmie informatycznej to rzadkość). Liceum -- jak chcesz robić cokolwiek innego ;-)
Się rozpisałam... ;-)
Ale miałem i taki plan ,że
w Liceum bawić się tym co bardzo lubie - dziennikarstwo ,fotografia
a na studiach zacząć myśleć o przyszłości i pójść na informatykę ,co również jest moją pasją. Oczywiście w czasie liceum będe sie kształtował w programowaniu i grafice na bierząco.
To dobre wyjście ?
Skoro sam je sobie wymyśliłeś , to tak jest to dobre wyjście.
Ja w liceum chciałem iść na studiach , głupi byłem , poszedłem na Architekturę , i teraz mam problem skończyć bo się okazało po 4 latach że to nie to...
Więc bądź i na taką opcje przygotowany.
Vitez, zly czlowieku:D