-
Zastanawiające jest to, że podpiąłem drugi obiektyw Canon 28-90 USM aby uzyskać na nim poprawne działanie AF w 5d Mark 2 msiałem wprowadzić korekcję dokładnie w drugą stronę...Mikroregulacja na -3
Reasumując nie wiem czy to tylko ja jestem taki pechowy? Czy wszyscy muszą przeprowadzać regulację swoich szkieł? Jak to jest z AF w Waszym przypadku?
-
każde szkło może być inne. Ja też mam inną dla 24-105 a inną dl 50 1.4... podpiołem 70-200 i była inna. poprostu jest rozrzut w szkłąch i body na rynku. Ciesz sie zę sie mieścisz w ramach mikrokalibracji.
-
wydaje mi się, że można więcej wymagać od sprzętu za tyle kasy... generalnie w nikonie nie ma tego problemu ... tam po prostu ostrzy od razu...
-
Zmęczony? --> idź Nikon ;-)
-
Nie zmęczony, ale za tą kaskę wolę zostać przy starym 30D gdyż nie widzę poprawy w działaniu AF ... nie po moich przejściach ;(
Reszta funkcji jak najbardziej ok
-
Jeśli powodem kupna tego aparatu była chęć posiadania lepszego autofocusa to wtopiłeś.
Przed zakupem powinieneś poczytać troszkę testy tego aparatu oraz opinie ludzi na forach fotograficznych, wiedział byś wtedy że 5D II ma wiele zalet ale Autofocus w tym modelu mocno odstaje od dzisiejszych standardów.
Pozdrawiam
-
Nie wiem dokońca jaki tgyp fotografi "uprawiasz" ale dalej troszke nie kumam tych skarg na AF... przesiadłem się z 40D na 5D MkII i na centralnym punkcie nie widze różnicy..... eee... a może ja jakiś inny jestem :). Wiadomo że 5D nie jest puszką do sportu od tego jest 7D z królewskim wręcza AF-em.
Po 5D/5D MkII nie oczekuj lepszego AFu, a lepszej jakości obrazu.
Co do kalibracji szkieł to w Nikonie tez jest to tylko rzadziej. Canon rozwiązał to dając użytownikowi możliwość dokalibrowania szkła bez udziału serwisu. Myslę że tutaj rozwiązali akurat sprawę właściwie - nie sposób trafić ustawieniem pod brandowe jak i inne szkłą :) zawsze się znajdzie jakiś co nie pasujel
-
Ja robię głównie śluby i zmieniłem aparat nie dla AF tylko dla jakości obrazu. Chciałem wyrazić tylko mój żal do niedopracowania Canona ;) Jestem zadowolony z zakupu 5D mark 2 i realizyje on moje potrzeby w 101% ale to jest wątek o AF w tej puszcze więc opisuje swoją "walkę z systemem" moze komuś przydadzą się moje doświadczenia.
-
to będąc w temacie AF - ja nie mam z nim żadnego problemu :) jest cacy:) nie odczuwam różnicy w stosunku do 40D :) cieszy mnie to niezmiernie.
p.s. na 5D MkII obiektyw 50 1.4 jakby ożył i jego celność wręcz wzrosła na centralnym punkcie.
-
Przeszedlem z 40D na 5dmkII i.. AF nie widze ze jakis gorszy pkt centralny jest genialny !
boczne - loteria raz dobrze raz gorzej ale gdy 40D wymieklo na koncercie 5D dalej trafial ;)
jedyna wada to pewien lag - od wcisniecia spustu do zrobienia zdjecia uplywa dluzsza chwila - 40D wali od razu dlatego w sporcie trzeba sie nauczyc 1s wyprzedzac akcje z 5D ;)