Strona 1 z 22 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 216

Wątek: Canon 5D - AF - Kompendium

Coś już napisał

Domyślnie Canon 5D - AF - Kompendium

Witam! Chciałbym sie przywitać. To mój pierwszy post a zarazem nowy wątek na tym forum.
    Nie znalazłem podobnego tematu, jedynie pojedyncze wpisy na ogólnodostępnych w sieci forach i tutaj.

Chcę zrobić małe podsumowanie z doświadczeń forumowiczów z ostatnich lat użytkowania 5D.

Proszę o pomoc. Niektórzy z Was, w tym i ja poważnie rozważają zakup słynnego, choć nie młodego już Canona 5D.
    Uważam że w dobrych rękach i w połączeniu z odpowiednimi obiektywami aparat generuje wyjątkowo ładny obraz. Byłoby pięknie, ale niestety w licznych miejscach w sieci znajdziemy SPRZECZNE wpisy na temat AF w 5D. Dla wielu, także dla mnie sprawność tego elementu jest bardzo ważna, niestety o ile zdjęcie mogę zobaczyć w internecie i ocenić na własne oczy o tyle działania AF bez wzięcia go w ręce i zrobienia małej sesji już się nie da - część z nas nie ma takiej możliwości.
    Stąd prośba o opinie na temat AF Canona 5D i współpracy z popularnymi obiektywami byłych i obecnych użytkowników. Wiadomo, cudów nie ma co oczekiwać po tej konstrukcji, ale dobrze jednak wiedzieć na czym się stoi.

Aparat jest na rynku długo, został na wskroś sprawdzony, wiele osób może sie obiektywnie wypowiedzieć - liczne, treściwe opinie z życia w jednym miejscu, bez rozwijania dyskusji pomogą wreszcie rozjaśnić tą kwestię, jak to jest naprawde.

Co wpisujemy? tradycyjnie:
    czy i jak bardzo jesteś/byłeś(aś) zadowolony(a) z AF w swoim 5D, czy jest PRECYZYJNY (chyba najważniejsze), szybki i w jakich obiektywach - także producentów niezależnych, czy 5d "nie lubi" któryś obiektywów, czy masz porównanie do innych posiadanych korpusów, czy po sesji musisz dużo zdjęć odrzucać ze względu na wpadki AF, czy masz jakieś rady na lepsze opanowanie tego autofocusa, no i uwagi własne.

Prośba do moderatorów - proszę dać wątkowi "szanse"
    Ostatnio edytowane przez blumarine ; 15-12-2009 o 14:17

Pełne uzależnienie Awatar Mellan
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

W wielu miejscach jest to niestety napisane: tylko środkowy punkt AF jest naprawdę użyteczny.
    Odsetek nietrafionych fot przy użyciu punktów bocznych jest dość duży, to zwyczajnie losowa sprawa. Z tego też powodu kontestowałem 24-70. Jak się okazało zupełnie niesłusznie.
    C-F-K - forever

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Świetny, prawie bezbłędny środkowy punkt (99/100). Pozostałe punkty właściwie nieużywalne z jasnymi obiektywami.
    Servo na centralnym punkcie działa sensownie na pierwszym zdjęciu w serii. Żeby kolejne były ostre to nie należy klapać serią tylko dać chwilę żeby AF znowu sobie poprowadził obiekt.
    Nie lubi się a obiektywami Sigmy, ale to przypadłość Canona a nie tylko konkretnie 5D.

Używam w fotografii portretowej tylko z jasnymi szkłami (85/1.2, 135/2 itp.) i jestem bardzo zadowolony z precyzji i powtarzalności efektów. Używam tylko środkowego punktu.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wspomaganie z lampy i 5D chodzi,jak trzymany za rączkę (centralny punkt).

Uzależniony

Domyślnie

Uzywam i chwale. Nawet uzywam pozostalych punktow ostrosci poza centralnym.
    W sumie watek powinien byc nieco rozbudowany. Powod? Kto i do czego 5d uzywa. Jak rzezbisz portrety, i masz czas i mozliwosc to doskonaly wybor. Ale ciekawym jest, ze mimo moich watpliowsci, jest czlowiek, ktory 5d z 24-70 robi zdjecia rugby. I nie marudzi.

Bywalec
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Generalnie to mogę napisać to co poprzednicy już powiedzieli...
    Do sportu 5D za bardzo się nie nadaje, ale jak fotograf się postara to sobie poradzi... przed 5D miałem 30D i tylko "trzydziestka" była lepsza w tym, że miała 5kl/sek

5D +70-200 f2.8

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Nic wiecej sie tu nie wymyśli. Af nie jest tragiczny (jak to, niektórzy demonizują ) ale najlepszy tez nie jest. Canon 40D, 50D, 7D?? i wszystkie jedynki to Twój traget jeżeli naprawde Ci na nim zależy. Jeżeli natomiast zalezy Ci na pięknym obrazku i w 90% przypadków sprawdzającym sie AF to lepiej niż 5D nie znajdziesz.

Dopiero zaczyna Awatar MIT
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Witam.
    Czytając nasze forum dowiesz się, że 5d ma "fatalny" autofokus, Canon 50 1,4 USM to "totalne mydło", nowa 100 macro "zamiata" starą 100 USM, Canonem G10 nie daje robić się zdjęć, krótkie obiektywy Canona to śmieci a tylko białe robią jakie takie zdjęcia itd.

Moje osobiste doświadczenie jest takie:
    1/ 5 d ma świetny autofokus, trochę gorszy w trybie serwo czyli dobiegaczce
    2/ autofokus jest celny niezależnie od obiektywu
    3/ zdjęcia - marzenie.
    4/ w porównaniu z 1Ds MK II (a taki korpus też mam)
    w starej piątce autofokus w trybie jednego strzału jest SZYBSZY od jedynki choć minimalnie mniej precyzyjny (uprzedzam głosy oburzenia, że sprawdzałem na trzech jedynkach, dwóch piątkach i z chyba 10 obiektywami)
    5/ dobiegaczka w jedynce jest o wiele lepsza.

Nie mam wątpliwości, że stara piątka jest fantastycznym aparatem w 99,99 procentach przypadków całkowicie i z nadmiarem wystarczającym, zdjęcia z niej są niezwykłej jakości - kupuj i zamiast zawracać sobie głowę forum - rób zdjęcia. Pamiętaj, że "fotografia daje więcej życia" a najlepszy aparat na świecie to ten, który masz ze sobą.
    Stara piątka jest nadal jednym z najlepszych aparatów jakie kiedykolwiek pojawiły się na rynku i nadal dystansuje większość lustrzanek.
    Pozdrawiam
    Michał

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MIT Zobacz posta
    Witam.
    Czytając nasze forum dowiesz się, że 5d ma "fatalny" autofokus,
    Canon 50 1,4 USM to "totalne mydło", nowa 100 macro "zamiata" starą 100 USM, Canonem G10 nie daje robić się zdjęć, krótkie obiektywy Canona to śmieci a tylko białe robią jakie takie zdjęcia itd.
    -5D ma "fatalny" autofokus
    Niejednokrotnie trzeba używać dopalacza z lampy-inaczej błądzi.
    Na weselu chciałem zrobić parze zdjęcie,mam wyłączony wspomagacz z lampy,bo zazwyczaj ludzie mylą świecenie czerwonej lampki ze zrobieniem zdjęcia,para ustawiona,autofokus jest pijany,jak większość weselników,obiektyw kręci maksymalne przesuwy.Muszę zmienić ustawienia na wspomaganie z lampą,ściemniając,że karta się skończyła-mało komfortowa sytuacja....

-Canon 50 1,4 USM to ostry obiektyw,nawet bardzo ostry (przynajmniej mój)

-nowa 100 macro "zamiata" starą 100 USM
    nowa L jest lepsza,optycznie i konstrukcyjnie(budowa)

-Canonem G10 nie daje robić się zdjęć
    daje się,ale seria G to wytwór (potwór) marketingu Cwanona i dlatego te zdjęcia są kompromisem jakościowym w stosunku do tego co oferuje rynek (konkurencja)

-krótkie obiektywy Canona to śmieci
    śmieci to przesada,ale tylko średniaki i nic więcej

- tylko białe robią jakie takie zdjęcia
    "Jako-takie" zdjęcia robią japońscy turyści w grupach z przewodnikiem;-)
    A białe obiektywy pokazują pazur w konstrukcjach stałoogniskowych.

Cytat Zamieszczone przez MIT Zobacz posta
    Nie mam wątpliwości, że stara piątka jest fantastycznym aparatem w 99,99 procentach przypadków całkowicie i z nadmiarem wystarczającym, zdjęcia z niej są niezwykłej jakości - kupuj i zamiast zawracać sobie głowę forum - rób zdjęcia. Pamiętaj, że "fotografia daje więcej życia" a najlepszy aparat na świecie to ten, który masz ze sobą.
    Stara piątka jest nadal jednym z najlepszych aparatów jakie kiedykolwiek pojawiły się na rynku i nadal dystansuje większość lustrzanek.
    Pozdrawiam
    Michał
    Stara piątka to jak dla mnie, zdecydowanie najlepsze kolory - w odniesieniu do 5DmkII i reporterskich jedynek.DsIII też nie pokazał wyraźnej różnicy w studio...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja jestem z tych dziwnych, dla ktorych AF jest naprawde swietny w 5D.

Strona 1 z 22 12311 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów