Witam! Chciałbym sie przywitać. To mój pierwszy post a zarazem nowy wątek na tym forum.
Nie znalazłem podobnego tematu, jedynie pojedyncze wpisy na ogólnodostępnych w sieci forach i tutaj.
Chcę zrobić małe podsumowanie z doświadczeń forumowiczów z ostatnich lat użytkowania 5D.
Proszę o pomoc. Niektórzy z Was, w tym i ja poważnie rozważają zakup słynnego, choć nie młodego już Canona 5D.
Uważam że w dobrych rękach i w połączeniu z odpowiednimi obiektywami aparat generuje wyjątkowo ładny obraz. Byłoby pięknie, ale niestety w licznych miejscach w sieci znajdziemy SPRZECZNE wpisy na temat AF w 5D. Dla wielu, także dla mnie sprawność tego elementu jest bardzo ważna, niestety o ile zdjęcie mogę zobaczyć w internecie i ocenić na własne oczy o tyle działania AF bez wzięcia go w ręce i zrobienia małej sesji już się nie da - część z nas nie ma takiej możliwości.
Stąd prośba o opinie na temat AF Canona 5D i współpracy z popularnymi obiektywami byłych i obecnych użytkowników. Wiadomo, cudów nie ma co oczekiwać po tej konstrukcji, ale dobrze jednak wiedzieć na czym się stoi.
Aparat jest na rynku długo, został na wskroś sprawdzony, wiele osób może sie obiektywnie wypowiedzieć - liczne, treściwe opinie z życia w jednym miejscu, bez rozwijania dyskusji pomogą wreszcie rozjaśnić tą kwestię, jak to jest naprawde.
Co wpisujemy? tradycyjnie:
czy i jak bardzo jesteś/byłeś(aś) zadowolony(a) z AF w swoim 5D, czy jest PRECYZYJNY (chyba najważniejsze), szybki i w jakich obiektywach - także producentów niezależnych, czy 5d "nie lubi" któryś obiektywów, czy masz porównanie do innych posiadanych korpusów, czy po sesji musisz dużo zdjęć odrzucać ze względu na wpadki AF, czy masz jakieś rady na lepsze opanowanie tego autofocusa, no i uwagi własne.
Prośba do moderatorów - proszę dać wątkowi "szanse"![]()