To ja już nic nie rozumiem....
Proste pytanie: czemu wolniejsza karta o tej samej pojemności jest droższa od szybszej? Co mam więc kupić patrząc na cena/szybkość?
P.S. Co nie zmienia faktu że Lexar i tak jest tańszy ;)
Wersja do druku
To ja już nic nie rozumiem....
Proste pytanie: czemu wolniejsza karta o tej samej pojemności jest droższa od szybszej? Co mam więc kupić patrząc na cena/szybkość?
P.S. Co nie zmienia faktu że Lexar i tak jest tańszy ;)
każda z tych kart jest ok
Żeby była jasność - nie mam nic do Lexara, bo to dobra firma i pewnie dobra karta.
Zwykle oceniam konkretny egzemplarz karty bez względu na markę. Traktuję je między innymi testem ATTO Disk Benchmark.
Zdarzyło mi się testować SanDiski i okazała się ciekawa rzecz, mianowicie karta EXTREME IV o gwarantowanym transferze 45MB/s miała ok. 42MB/s a ULTRA, która ma mieć 30MB/s doszła w testach ku mojemu zdziwieniu do 120MB/s.
Wyszło tak kolejno w trzech różnych testach, więc nie ma mowy o pomyłce - nie wiem co o tym sądzić.
A próbowałeś zrobić test w aparacie na prędkość zapisu?
No właśnie to jest jakaś masakra...
Sam dotarłem do porównania kart Lexara o TUTAJ
Napisane jest tak:
orazCytat:
Lexar Professional 800x UDMA Compact Flash:
120MB/s minimum guaranteed read
8GB-32GB 45MB/s minimum write
64GB - 128GB 75MB/s minimum write
(when paired with a UDMA 7 enabled device)
Wychodzi na to, że karta 800x jest wolniejsza w zapisie niż karta 600x ---> 45MB w porównaniu do 90MBCytat:
Lexar Professional 600x UDMA Compact Flash:
600x (90MB/s) guaranteed minimum sustained write speed
(when paired with a UDMA 6 enabled device)
Niestety zanim znalazłem to porównanie to kupiłem tego Lexara 800x.... no i kupa... będę musiał z tym żyć... :evil:
Wcale nie, bo jeśli nie spełnia deklarowanych założeń w zakresie prędkości transferu danych, to możesz ją zwyczajnie zwrócić.
Ja po tych wszystkich testach stwierdziłem, że najlepiej wypada SanDisk ULTRA i inaczej nie chce wyjść :)
większość tych opisów na kartach to czysta bujda marketingowa i tyle :(
SanDisk ULTRA 30MB/s szaro-czerwona szata graficzna opisana na opakowaniu jako Full HD Video - w testach i pomiarach benchmarkami dochodzi do 120MB/s :)
Wiecie co... jak dla mnie to chyba i tak nie ma większego znaczenia... przyzwyczaiłem się do wolniejszej karty i każda nawet odrobinę szybsza będzie dla mnie ok.
Za pozostaniem przy karcie Lexara przemawia do mnie także fakt, że support który mają do tych kart i oprogramowania naprawdę działa ;) Wczoraj napisałem do supportu głównego z USA w sprawie ImageRescue i ku mojemu zdziwieniu nie dość, że odpisali szybko to jeszcze konkretnie ;) Pewnie więcej się do nich nie odezwę, ale fakt, że mogę to zrobić działa na plus ;)
Na przyszłość jednak zapoznam się z tematem głębiej, bo widać, że temat kart pamięci to temat rzeka...
Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi.