Niestety tak to już jest. Każdy strzeże swojego warsztatu. Prawdopodobnie nigdy nie dowiemy się jak naprawdę taki efekt otrzymuje Oliver Gast, czy Dave Hill ;)
Wersja do druku
Niestety tak to już jest. Każdy strzeże swojego warsztatu. Prawdopodobnie nigdy nie dowiemy się jak naprawdę taki efekt otrzymuje Oliver Gast, czy Dave Hill ;)
Kurczaki - ostatnio MMM dawał tutka. Nie będzie oczywiście wprost krok po kroku jak ciachnąć te jedne zdjęcie - ale dał kilka pomysłów. Eksperymentujcie :-)
Podobny efekt udało mi się uzyskać przy długim czasie naświetlania z lampą błyskowa , trzeba tylko zacząć zmieniać ostrość w czsie naświetlania
to jest tak jak ze sztuczkami magicznymi - ciekawe dopóki nie wiemy jak są robione.
ja jednak jestem zwolennikiem prostych w formie rozwiązań.
Zawsze bawiło mnie męczenie tych, co coś umieją przez tych co niewiele lub zgoła nic nie umieją na zasadzie - "weź pokaż jak to robisz".
Patrząc na pana Witka z Altantydy przypomniały mi się zdjęcia MMM'a które zapadły mi w pamięci z bodajże szrotu czy złomowiska oraz zdjęcie portretowe gościa, który coś tam reperował przy rowerze (swoją drogą prawdziwy portret, a nie nic nie mówiące wszechobecne glamour). Tam stosował podobną technikę...
No i mimo że wiem że pewnie na nic się to nie zda... MMM - weź pokaż jak to robisz!
Pozdrowienia :)
PS. Jakbyś miał chwilę słabości i chciał się podzielić swoim warsztatem to oprócz opisu załącz PSD
:-)
:-D teraz już wiem skąd ta zebra na digarcie :-D to bardziej zwariowane, tamto bardziej 'kuszące' ale oba świetne!
Cześć!
Udało mi się uzyskać bardzo zbliżony efekt. Jak? Podpowiem: zabawa narzędziem Burn i Dodge w Ps'ie. Możecie też spróbować: New Layer, ustawić ją na overlay i zmieszać z 50% gray'a, później narzędzie dodge ( highlights).
Powiem tak: PRAKTYKA czyni mistrza.
PS. Po obrobieniu kilku fotek w taki sposób efekt mi się wydał jakiś tak... jak to ktoś pisał z magiczną sztuczką xD
no to pokazuj te "magiczne sztuczki" - na co czekasz, żebyśmy Cię prosili?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Hej MMM a na zdjęciu to młodsza siostra, córka czy twoja dziewczyna? :mrgreen: bo charakteryzacja taka że ciężko powiedzieć :wink:
Super fota - kolory wyciągnięte na maksiora :) mojej piękniejszej połowie nie podoba się tylko zbyt duża winieta...
Ani jedno, ani drugie, ani trzecie :-)
Jest tak dużo pustego u góry i "ciężko" u dołu że nie widziałem tego inaczej jak zabić winietą.
Tak na marginesie to umieściłem tu przez pomyłkę nieostateczną wersję zdjęcia.
www.digart.pl/zoom/3618088