I znowu jakieś cegły :mrgreen:
Wersja do druku
I znowu jakieś cegły :mrgreen:
Ja tam na kita też nie narzekam. Można z niego co nieco wydusić tak od f/8.0 i po lekkim wyostrzeniu w PS :D Inna sprawa, że póki co nie mam porównania :( A te cegły całkiem fajne są :)
Ale tym razem w małym półcieniu :grin:Cytat:
Zamieszczone przez Robson01
Wieszanie ostatnich psów na kitowym obiektywie i porównywanie go do obiektywów jakichś kompaktówy jest IMO totalnie nieuzasadnione.
Pewnie nie jest to rewelacja, ale , szczególnie dla amatora jest to jakość _akceptowalna_.
Oczywiście porównując niektóre zdjęcia zrobione 135/3,5 sonnarem (te z trafioną ostrością :) ) czy 28-70/2,8 Sigmy w stosunku do kitowego daje się zauważyć, że pewnego poziomu to on raczej nie osiągnie. Tym niemniej jego jakość w "realu" jest o.k.
Dwie rzeczy w kicie natomiast są mało akceptowalne: kręcenie mordką i, co gorsza, beznadziejny stopień rozmycia tła (bokeh'u). Pod tym względem czuję się mocno zawiedziony - i dlatego poszukuję "czegoś lepszego" - w kierunku bokehu, no powiedzmy zbliżonego do sonnara :D .
Po zastanawianiu się nad 100-300 (za długi na krótkim ?) i 70-300APO Sigmy (ponoć powolny AF) na placu boju pozostał: 28-75 tamron za ogólną jakość (przehandlowanie bokehu na rzecz używalności - ach ta ekonomia) i, chyba jako ideał, 85/1,8 - bezkompromisowa w tej niszy cenowej jakość .
Pozdrowienia
maurycyj
Dziękuję za wypowiedzi. Co prawda zdarza mi się używać tych 18 mm w kicie, ale rzadko, bo zauważalne jest winietowanie i strata ostrości na brzegach. Oczywiście nie sprzedawałbym go, lecz zostawił na wszelki wypadek. Podobnie jak Canona 50/1.8, przynajmniej na razie.
Sęk w tym, że nie mówię, że kit jest całkiem zły, tylko jestem ciekaw o ile Sigma 24-70/2.8 lepsza ;).
Zerknij tutaj:http://www.pbase.com/fstopjojo/lenstests
Jest trochę o tej Sigmie, niestety nie w zestawieniu z kitem
Wielkie dzięki, to już coś.Cytat:
Zamieszczone przez Robson01
w chwile po zakupie mojego Canona 20D z kitowym 18-55 wzialem go na maly tescik i .... takiej abberacji chromatycznej w zyciu nie widzialem!!! oczywiscie na malej przyslonie (3,5) bo na wiekszych nie jest tak zle. zdaza mu "ostro" nie ostrzyc:)
To ja naprawdę mam KITA L klasse :D . Nie dość, że naprawde ostry jest to jeszcze CA prawie niewidoczna no może trochę ale w stopniu, który nie wymaga korekty.
Największy jednak kita mankament to zbyt częsty "bad focus" :( Reszty bym się nie czepiał. Dlatego też stronię od Sigmy, niestety. Bo taki 17-70 fajny by był.