poruszyles dosc wazna sprawe
jakie ma byc przeznaczenie szkla
ja sie bawie landszaftami
wobec czego uzywam glownie zakresu 10-14 mm
pozadana jest max GO wiec i tak przymykam do f8 f11
Wersja do druku
Swoją wypowiedzią nie chciałem porównywać obiektywów tylko zaznaczyć fakt ciągłego rozwoju i związanych z tym wydatków (w moim przypadku),,,,, ja wolę kupić coś na przyszłość ale to już inny temat .....sorry
To jest oczywista oczywistość, że zakup obiektywu trzeba wziąć przez pryzmat własnego rozwoju i ewentualnej zmiany puszki. Tak jak mówisz - lepiej kupić raz i porządnie i z 17-40L na pełnej klatce na pewno będziesz zadowolony, jednak na 40D to szkło nie rozwinie swoich skrzydeł.
Do jakich zdjęć szkło ma być użyte to myślę, sprawa indywidualna i tutaj nie ma co się sprzeczać czy lepiej 10-22 do landszaftu czy 11-16. Może ktoś chce robić na 2.8 bo ma taką wizję artystyczna, to ja negować tego nie będę ;P Na pewno jednak lepiej mieć minimalnie szerzej. Ten 1mm jest widoczny wbrew pozorom.
niom tą różnice widać chociażby tu :)
http://kenrockwell.com/tech/digital-...comparison.htm
Tak samo zastanawiam sie nad tymi dwoma obiektywami...
Naprawde trudny wybór, czy ktos tutaj korzystał np. z obu i ma bezpośrednie porównanie?
Ale zapomniales dodać ze do czas kiedy będziesz miała cropa to w zasadzie nie masz szerokiego konta. Jezeli ci to nie przeszkadza bo nie chcesz miec takich a nie innych zdjęć/ujęc to smiało mozesz kupić 17-40 na pełna klatek również i czekać az kupisz taki aparta. Jak szybko to super jak w blizej nie okreslonej przyszlosci to juz gorzej :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I to jest święta prawda.
dla niektórych osób 17mm to tez szeroko :)
tak dla niektórych to nawet 35mm jest szerokim kątem co kto lubi nawet miałem kiedyś takiego "szerokątnego zooma" 35-70 minolty stałe światło 4 mod macro - fajny był ale kąt widzenia to trudno porównać z 10-22 podobnie jest z 17-40 to jednak trochę inny zakres ale jak już kupisz FF to będzie jak znalazł a do tego czasu zawsze panoramy można robić