eee mlody, sam trzymaj blende;) juz nie badz taki wygodnicki :D (istnieje takie slowo :confused: :P)
Wersja do druku
Ee.. Olcia.. Jaki ja młody? :D Heheh...
Nastepnym razem jakiegoś łepka zawołam czy coś :P
To wrzucę jeszcze jedno :)
Hah.. z tym dekoltem jedziesz równo..:grin:
Ja tak tylko ogólnie wspomnę.. jak zwykle..;)
Generalnie najprzyjemniejsze z tych ostatnich jest #2, co pewnie nie dziwi, bo złapałeś dość ładne, ciepłe światło. Odnosząc resztę, do tego zdjecia pod tym wzgledem, to wychodzą one dośc blado i zimno.. Jeśli chodzi o kadr, w tym wypadku, albo przyciąć z lewej, albo wogóle zmienić punkt widzenia; chodzi o to, że gdyby modelka siedziała na ławce oparta i patrzała w lewo, byloby ok i możnaby zostawić takie cięcie ławki, jednak w ukazanej pozie jest lekko przechylona w nasza prawą stronę i brakuje tutaj "oparcia" w kadrze wypełniającego lewą stronę.
#1 jest całkiem przyjemna, delkolt jest dośc blady i jasny, ale za to przyciąga uwagę:mrgreen: jednak taka perspektywa (w tym wypadku) nie służy jego eksponowaniu; brakuje przy tym jakiegoś bardziej zdecydowanego bocznego światła dla jego zarysu.. Jeśli już tutaj jesteśmy, to z włosami też przydałoby się coś zrobić.. chodzi o te pojedyńcze, powiewające.. ani to o wietrze nie świadczy, ani o porządku..:wink:
#3 najpoprawniejsze z calej serii, ale za Paenką; moznaby było ciut rozjaśnić
#4, tutaj ta blada cera dala sie we znaki najbardziej. O ile w poprzednich zdjęcie zyskiwało waloru przez mocniejsze swiatło, albo ciekawszą minę modelki, o tyle tutaj jest po prostu chłodno i bez emocji. Uśmiech jakby jest "wymuszony" przez ukladające się w ten sposób palce, ktore same w sobie wyglądają na sztywne, przez co cała poza wyraża jakies spięcie, aniżeli subtelność.. Jako, że któreś zdjęcie z serii (choćby były same dobre) musi być właśnie "najgorsze", obstawialbym wlasnie to. ale generalnie cała seria, wypadła wg. mnie bardzo pozytywnie:wink:
Na koniec jeszcze mała uwaga odnośnie całej serii.. Widzę, że modelka ma naturalnie dość jasne blond włosy i wyszły jej odrosty. Takie zaczesywanie i oddzielanie grzywki od reszty sprawia wrażenie, jakby miała.. ubytki..:grin:
Pozdrawiam
Dzięki za bardzo rozbudowane wskazówki. A z tym dekoltem to ja chyba podświadomie tak.. No jakoś tak wyszło. Heh..
Co do światła. To miałem pecha.. Czekałem na zachód słońca, ale przyszły chmury i tylko raz poraz coś cieplejszego się zza chmur wyłoniło. Podbijałem potem kontrast, ale nie chciałem przegiąć.
Co do jasności.. Tu mam mały problem. Rozjaśniałem je (#3) już i to chyba o 0,5 EV.. Ale mój laptopowy LCD chyba za jasno bije po oczach.
Troche jeszcze za duzo dla mnie rzeczy jest do kontrolowania - kadr, tło, poza, mimika, światło, cień. No i po prostu czesto nie wiem, jak dziewczynę ustawić..
Aha. Więcej fotek z tej sesji mam na mojej stronce, której adres w podpisie.
Dziękuję jeszcze raz bardzo! Na pewno się przydadzą takie wskazówki!
Nie mam nic przeciwko głębokim dekoltom ale niesmaczne to ostatnie niestety :/ Sam chyba rozumiesz, że zwis damski w takim wydaniu inaczej być nie może nazwany :/ Dziewczyna ma co pokazać ale ty powinieneś jej powiedzieć by się wyprostowała chociaż... albo odchyliła i podparła ręką, wtedy biust ładniej się ułoży...jeśli już się tak na niego uparliśmy;)
mina modelki teatralna :D
no i generalnie jakoś buro u ciebie na tym zdjęciu :(
blurowales?
a co to znaczy? :P
Jesli chodzi o bokeh, to oryginalny z eLki...