-
4 lampy na początek to za dużo. A już zróżnicowanie 4x500Ws to głupota. Będziesz 500tkę stawiał na pieska?
Żarówki modelujące i torba nie są warte nic, ale punkty na liście Ci pięknie przybywają. Kable są w każdym zestawie, niedługo zaczną pewnie oddzielnie śrubki wyliczać. A pewnie i tak z tych kabli nie skorzystasz, bo będziesz wyzwalał radiowo.
Tekst pt. "kupuj szybko, bo od jutra drożeje" to najstarszy chwyt handlowców i myślałem, że nie znajdzie się już na to jeleń.
IMO wyczuli, że nie masz pojęcia a masz kasę. Diament nie klient, szczególnie w trudnych czasach. Porównywałeś ofertę w innych firmach? Obstawiam przynajmniej 2K oszczędności.
-
Jutro jadę do Ventis'a i zobaczymy co tam powiedzą, jedyne co zauwazyłem, to fakt, że elfo wcale nie jest dużo tańsze od bowensa. Akurat jeden taki zestaw podrózny z torbą i statywami by mi się przydał do plenerów i wyjsc w świat. Ale nie pasuje mi że są tam softboxy i parasolki bo wolalbym system na samych softboxach. To ile proponujesz lamp na początek?? Wiem, też że taniej Bowens'a niż u nich to już chyba nie dostane, pamietam jak kupowałem u nich statyw Manfrotto + głowica + pasek to dostalem rabat 15%, wyszło taniej niż najtańsza oferta z allegro o 50 zł. Powiedzieli mi, że dostają nowy cennik jutro i do konca tygodnia te zestawy moga puscic w starych cenach, bo maja je w magazynie. Ponoć manfrotto juz zdrożało....
-
Jak już musisz to kup te lampy Bowensa, a resztę poszukaj taniej (zresztą lampy też można poszukać). Solidne statywy dostaniesz na allegro za jakieś 90 zł/szt; na ten mały softbox jaki ci zaproponowali to szkoda kasy, lepiej coś większego np. stripa 140x40 cm (dostaniesz taki z mocowaniem Bowensa za około 200zł); żarówki modelujące i kable powinny być bez łaski w komplecie z lampami; parasolki kupisz na allegro do koloru do wyboru,a do tego jakieś większe blendy (też się przydadzą). Do tego dokup reflektory 18 cm, ze dwa zestawy wrót z plastrami miodu i filtrami (bardzo się przydają), strumienicę. W tym sklepie fachowcy ci zaproponowali uniwersalny zestaw, który w sumie do niczego się zbytnio nie przyda...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A co do ilości lamp, to na początek akurat co najmniej 4 się przydadzą:) Ja mam 5, maluteńkie studio i nie wydaje mi sie to za dużo :)
Mam wrażenie, że zaproponowano ci taki zestaw:
http://www.calumetphoto.co.uk/item/BW4320UK/
Najlepiej by było kupić osobno lampy z travelpackiem , a osprzęt dokupić według własnego uznania i potrzeb. Oczywiście jeżeli nie muszą, to być markowe lampy z travelpackami, to można dużo taniej mieć coś w sumie solidnego...
-
Sprawa wygląda tak, że jakbym chciał te 4 lampy kupić osobno to muszę za nie zapłacić 8215 zł po rabacie, czyli zostaje mi 1785 zł
Jeżeli wezmę z oferty cennikowej te części które dają w zestawie to:
1. 4 oryginalne statywy - 4 x 180 = 720
2. 2 parasolki srebrno-białe 90 cm- 2 x 155 = 310
3. 2 softboxy 80x60 - 2 x 785 = 1570
4. 2 reflektory Spill Kill - 2 x 205 = 410
5. 2 przewody synchro - 2 x 100 = 200
6. 2 torby na kółkach - 2 x 590 = 1180
Suma po rabacie = 4126 - 1785 = 2341
Dawno się w rachunki nie bawiłem, ale wyszło, że kupując 2 zestawy oszczędzamy 2341 zł (sporo). O ich przydatności można polemizować, ale napewno oszczędność biorąc pod uwagę zakup wszystkiego od Bowensa jest duża. Bólem jest to, że to są gotowe paczki przygotowane przez producenta bez możliwości modyfikacji. Elfo np. ma taki zestaw z 2 softboxami (większymi) i lampami 500, w cenie na ich stronie 4999, więc de facto tyle samo. Macie może jakieś konkretne propozycje co jeszcze wziąć pod uwagę? Nie rozglądam się za chinszczyzną raczej. Wolę coś markowego. Czy koniecznie potrzebuję 4 x 500Wsek czy może jakieś inne kombinacje wydajności lamp??
@ Przemek Lipski: to ten zestaw który znalazłeś ale bez travel packa, bo ten z Travel Packiem jest ponad 2000 zł droższy
-
Olej te oferty po prostu, albo zwiększ sobie limit do 20 tysięcy i kup, to co potrzebujesz, a nie bezsensowne zestawy.
Przede wszystkim to nie potrzebne jest 4x 500Ws, rozsądniej będzie 2x250Ws i 2x500Ws. Już masz oszczędność. Druga sprawa softboxy 80x60 nie bardzo się przydadzą, a jak jeszcze dochodzi cena 785 zł /szt to się robi całkiem absurdalne. Parasolki za 155zł sztuka??? To cena totalnie z kosmosu, na allegro dostaniesz za 30 zł i nie sądze by w czymś ustępowały tym Bowensa, to jest zbyt prymitywna rzecz. Przewody synchro w cenie 100 za sztukę, to już całkiem odlot i ROTFL :))))
Lepiej kupić nawet za te proponoweane ceny 2 x 500Ws do tego 2 x 250Ws (będzie na pewno taniej niż 8000) i do tego (ceny z allegro):
1. 4 statywy - 4 x 76zł = 304 zł
2. 2 softboxy 140x40 cm - 2 x 185zł = 370zł
3. 2 x czasza 18 cm - 2 x 35 zł = 70 zł
4. 2 x wrota z plastrami i filtrami - 2 x 98zł = 196 zł
5. 1 x boom - 260zł
6. 1 x strumienica - 78zł
7. może jakiś beauty dish 40 cm - 150 zł
Na razie wyszło 1428 zł + koszty wysyłki, kabli synchro to nawet nie warto liczyć, bo to groszowe sprawy. Jeżeli kupisz lampy 2x500 i 2 x 250, to jeszcze zostanie duuużo kasy na dodatkowe softboxy, czasze do oświetlania tła, tło kartonowe szare i jakiś prosty system mocowania tego tła (albo statywy na tło) i pewnie jakieś inne gadżety.
Twoje pieniądze i wybór, albo wolisz mieć wszystkie markowe i niewiele tego będzie (a co za tym idzie małe możliwości), albo konkretnie wyposażone studio: z markowymi lampami i niemarkową masą modyfikatorów do światła i innymi dodatkami. Pamiętaj, że masz ograniczone zasoby gotówki, ja bym się nie zastanawiał...
A tak wogóle polecam jakąś radiówkę do lamp, czasem jest nieoceniona i nie plączą się kable pod nogami...
-
Dzięki za ciekawe wyszczególnienie <piwo>. Co do lamp, szkoda że różnica między lampami 250 a 500 nie jest duża bo cennikowo to wygląda tak: 250 - 1835 zł, a 500 - 2185 zł, jest za dużo różnica jak sie weźmie najsłabszą lampę 200 Wsek - ona jest za 1305 zł, tylko czy warto?? Ich minus jest taki, że te 250 i 500 mają płynna regulację mocy od 1/1 do 1/32 a te 200 od 1/1 do 1/4
Podsumowując:
2 x 500 + 2 x 250 = 7557 po rabacie
2 x 500 + 2 x 200 = 6561 po rabacie
Może jakoś tak pokombinować??
Co do radiówki to polecili mi jakis chinski ale ponoć dobry (skoro Foto 7 go sprzedaje) Radio wyzwalacz 4 kanałowy Fart 4 za 265 zł...
-
Przy 7557zł, to jeszcze sporo zostanie na resztę sprzętu. Tych 200Ws to chyba nie warto brać, podział mocy 1/32 jest warty uwagi. No ta różnica między 250Ws, a 500Ws faktycznie jest dość mała, może jednak 4 x 500Ws w tej sytuacji wziąć. Trzeba sobie wszystko dokładnie wyliczyć i rozważyć. Co do wyzwalaczy, to ja kupiłem jakiś chiński za 140 zł, czasem nie błyśnie, czasem nie zsynchronizuje, ale to jest mały odsetek zdjęć, więc nie ma co się przejmować zbytnio...
Przede wszystkim rozejrzyj się jeszcze za lampami u innych sprzedawców, poszukaj za granicą - może będzie taniej z wysyłką.
-
Jutro jade do Ventisa zobaczymy co oni wymyślą i wtedy napiszę:) Napisz co jeszcze byś brał pod uwagę: Elinchrome, Hensel to wysoka półka, Elfo też chwalą, ale np. kolega polecał Chińskie Powerluxy. Co Ty na to, a może napisz na czym Ty pracujesz??
-
Elinchrom i Hensel mają jedna zasadniczą wadę: praktycznie brak tanich modyfikatorów światła z ich mocowaniami. Praktycznie na placu boju zostaje Bowens lub chińskie lampy z ich mocowaniem.
Ja używam lamp Digital Pioneer DP-250 (cena około 550zł) podział mocy do 1/16 jak na razie sprawują się doskonale, przeżyły kilka kilkugodzinnych sesji bez kłopotów.
Tegoż producenta (JinBei - http://www.goldenshell.com.cn/doce/company.htm ) jest spory wybór lamp na allegro i można coś wybrać dla siebie.
Jeżeli to studio do własnych potrzeb, a nie do komercyjnego wynajmowania na duża skalę, to Chińskie lampy spokojnie dadzą radę. Jest jeszcze jedna zaleta, wydasz te 2500 zł na lampy chińskie, spokojnie będziesz nimi robił zdjęcia, a jednocześnie ocenisz swoje potrzeby i nauczysz się pracy z lampami. Może takie wystarczą na dłużej, a jak nie, to sprzedasz za jakiś czas za pół ceny (myślę, że wówczas chętnie się znajdą bez problemu). Stracisz co prawda 1250zł, ale ta kwota za kilka miesięcy spokojnej nauki we własnym studiu, to jest nic. Może warto pójść tą drogą?
-
Skromnie powiem ze gdyby byl na Twoim miejscu , i jednak nie pakowal sie w komercje itd to kupil bym lampki pokroju Quantuum ktore mialem jakis czas badz podobne. Za ta cene daja dobre mozliwosci , ceny mozesz sprawdzic sobie.
Jak bedziesz bral statywy pomysl wlasnie o Quantuum Air nie tych z allegro - sa masywniejsze , grubsze rurki i to sporo , a ten system Air , dopoki nie siadze ;] , dziala bardzo dobrze i to zawsze maly plus , cena pamietam cos 100 zl do szt , mialem gdzies fotke porownawcza ale wsiakla mi :/