Takie trochę matowe zdjęcia, bez iskry jak dla mnie. Tylko że też mam ciemny monitor może czegoś nie widzę.
Wersja do druku
Takie trochę matowe zdjęcia, bez iskry jak dla mnie. Tylko że też mam ciemny monitor może czegoś nie widzę.
Ja niestety pracuję na laptopie - i to jeszcze sprzed kilku lat wiec jeśli idzie o wierność kolorów to może być różnie - a do tego nie bardzo znam się na obróbce - dodaje troche kontrastu i tyle właściwie ... byłbym bardzo wdzięczny za jakieś wskazówki dotyczące obróbki.
8 - nawet ciekawe
No to zainwestuj w najbardziej niedoceniany element sprzętu fotograficznego - ja przez dłuższy czas miałem podpiętego laptopa do CRTka i dało się :)
wskazówki dotyczące obróbki - hmm, a może warto zainwestować w jakiś kurs, albo poczytać książki, tutoriale w necie, pooglądać zdjęcia innych - jest tego masa :)
no i ćwicz, ruszaj suwaczkami, ćwicz, oglądaj, poprawiaj, pokazuj na forum i dopiero pytaj :)
Chyba bede musiał tak zrobić.
zastanawiałem się też nad czymś takim (nie wiem może to już tutaj było przerabiane), mianowicie, zebrać kilka nieobrobionych zdjęć, na podstawie sondy wybrać jedno, mające najwiekszy potencjał czy też będące najwiekszym wyzwaniem do obróbki, osoba będąca autorem tego zdj udostępni RAWa i chętni go obrobią, potem przy pomocy kolejnej sondy wybierana jest najlepsza obróbka a jej autor w nagrodę zostaje zobligowany do opisania jak i dlaczego to obrobił. (mam nadzieje, że sie gdzieś nie zaplątałem).
Co wy na to?
czyli zróbcie za mnie, powiedzcie jak, a ja tak już będę sobie potem sam obrabiał?
A nie lepiej żeby od razu zrobili Ci preseta do LR lub PSa? Wówczas tylko załadujesz zdjęcia, włączysz "akcja", idziesz se siku zrobić, a jak wrócisz to już masz się czym chwalić rodzinie, znajomym, na forum? :)
Wówczas to nawet będziesz już miał nawet, jakże ostatnio popularny i ważny, "swój" styl :)
oj, nie chce się samemu nic zrobić, nie chce :(
OMG w nagrodę pisać tutka ;). Już się biorę.
Tematów z wrzuconych RAWem do obróbki było na tym forum już kilka, wersji obróbki od groma(młoda pani z lusterkiem i ta dziewczynka to mi się po nocach śnią ...). Przejrzyj i zobacz do czego takie tematy prowadzą ;).
7 bardzo fajne - naturalne
Hom_er - ale sie xxxx teraz - porażka... może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem ale nie chce mi sie juz tego tłumaczyć. Sprawa zamknięta
Kanghoy - dzięki za odpowiedź - przeszukam forum pod tym kątem.
A pozatym fajnie widzieć, że pojedyncze zdjęcia zaczynają sie podobać - budujące.
Troszkę tutaj ucichło więc podbijam kolejnym pstrykiem:
9.