-
Cytat:
Zamieszczone przez piotr.23
- Twoje uwagi są moim zdaniem bardzo sensowne, taktowne i dużo dają zarówno "ocenianemu" jaki i pozostałym forumowiczom.
taktowne mówisz, nigdy bym ich tak nie określił, ale ok :-)
Cytat:
tia. najbardziej w tej flashowej wkurza mnie nieskalowalność. w sumie to moja wina, bo może powinienem zmniejszać bardziej obrazki. no ale żeby nie przewijać w ogóle pionów to się*powoli robi kategoria "znaczek pocztowy".
Cytat:
- z ostrością portretów kobiecych -- jejciu! Ich zmarszczki tną mi rogówkę na pół: są tak ostre.
to jest ból przymknięcia EF 50mm/1.4 do f6-8. no i co dalej: blurować, retuszować... ja to pozostawiam decyzji publikującego, zwykle robią tapetę - panie 50 lat z hakiem a twarz jak dupcia niemowlaka.
Cytat:
Ps. Miałeś wrzucić kolorowe zdjęcia z Krakowa: czy coś przeoczyłem?
Odezwę się za jakiś czas bo wyjeżdżam na długi plener...
Pozdr | Piotr
plener, plener... dopiero wróciłem a już się człowiekowi chce jechać z powrotem. Krakowa faktycznie nie wrzuciłem, gdzieś mi umknęło, jakoś*na dniach nadrobię, może przy okazji zmiany galerii.
pozdrawiam
-
foty z poranka w Warszawskim Zoo
było rano ale bardzo fajnie.
więcej i mniej selektywnie tutaj
-
Ładna ostrość, bokeh i kolory :wink:
W ostatnim tego Pana mogłoby nie być
-
Cytat:
Zamieszczone przez snow
Ładna ostrość, bokeh i kolory :wink:
W ostatnim tego Pana mogłoby nie być
na stronie są i takie, że kolegi z Nikonem nie ma :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez bebop
na stronie są i takie, że kolegi z Nikonem nie ma :-)
A to ta małpka to Nikon? To już wiem jak wyglądają Nikony :mrgreen: Ciekawe gdzie ma wizjer :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez snow
A to ta małpka to Nikon? To już wiem jak wyglądają Nikony :mrgreen: Ciekawe gdzie ma wizjer :lol:
Nikon gdzieś obok :-) kolega za wabik z rodzynkami posłużył :-)
-
czarnobiałe kwadratowe
troszkę moich prób z Mamiyą 330 i Ilfordem Delta 400:
-
Super :-) ... Dwa pytania:
- jak skanowane ?
- jakie obrobki na pliku cyfrowym ?
pozdrawiam,
Jarek.
-
Tam gdzie ten chłopiec na rowerku to chyba przepalone miejscami. Portreciki niezłe :wink:
-
Cytat:
Zamieszczone przez pysiek
Super :-) ... Dwa pytania:
- jak skanowane ?
- jakie obrobki na pliku cyfrowym ?
pozdrawiam,
Jarek.
skaner ten co opisywałem: Epson 3170 Photo. skanowane Silverfast AI Studio, preset dla Ilforda Delty 400 (jest cała lista negatywów w panelu NegaFix), mała korekta poziomów przed skanem. bez multisamplingu.
w sensie technicznym to być może cały czas przepalam foty na dworzu ;-) albo tak to skanuje na upartego. co zrobić - takie też mi się podobają, większy kontrast, jakoś mi to leży. zresztą przestawiam się teraz na Silverfast'a AI Studio ze zwykłego sterownika Epsona - jest duża różnica i negatywy generalnie trafiają do powtórek.
na pliku cyfrowym trzy operacje:
resize do 650x650, unsharp mask 70, 1, 0
konwersja na rgb 8 bitowe (skanuje jako 16bitowe)
ramka i wsio.
w sensie grzebactwa to nic jeszcze ;-) - jeżeli nie liczyć jakiegoś włoska co się na negatyw zaplącze przy skanowaniu. powoli jednak widzę, że skanując mam te same możliwości co z RAWem... wystarczy przeskanować kilka razy. zresztą funkcja multisamplingu w Silverfaście działa dobrze :-)
portret kolesia miał grzebnięte poziomy w Silverfaście, ale przed skanowaniem i włączoną funkcję AACO do optymalizacji kontrastu w cieniach, co trochę wyciągnęło Pana walniętego pod słońce praktycznie.