Odp: Jaki filtr UV slim do 17-40 na pełnej klatce?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
IMHO nakręcanie 2 filtrów jednocześnie na UWA to dopiero jest hardcor :)
Na czym polega w tym przypadku ten hardcor?
Marumi slim - uzywam i nie mam "ale".
(EDIT) Jednak male mam - ciezko sie czysci... bardzo ciezko. :)
Cytat:
Zamieszczone przez
latant
Na czym polega w tym przypadku ten hardcor?
A jak myślisz ? To oczywiste skoro szeroki kąt wymaga filtra typu SLIM, to dwa filtry na sobie = gwarantowana porażka, bo brzegi filtra masz w kadrze na 10mm :(
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
A jak myślisz ? To oczywiste skoro szeroki kąt wymaga filtra typu SLIM, to dwa filtry na sobie = gwarantowana porażka, bo brzegi filtra masz w kadrze na 10mm :(
Mam i wtedy kadruję lub pamiętam żeby nie focić na 10 mm. I to jest ten cały hardcor?
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Mam i wtedy kadruję lub pamiętam żeby nie focić na 10 mm. I to jest ten cały hardcor?
Większej głupoty nie słyszałem. Sorry, ale po co Ci takie problemy :( Obiektyw UWA kupuje się przecież głównie po to, żeby focić na 10mm a nie tylko w połowie skali :)
Dajmy już spokój tym dywagacjom, bo nic konkretnego do wątku nie wnoszą. Podałem tylko jako przykład problematycznego użytkowania i to tyle w temacie.
Dyskusja toczy się na sucho, więc dla urozmaicenia załączam obrazek.
C17-40 na FF, ogniskowa 17mm, filtr Marumi DHG lens protect slim + Marumi polar.
Mam ten sam filtr Marumi lens protect założony na 17-40, polecam zamiast UV. Ale w zestawie z polarem wygląda na to, że jest winieta, zwłaszcza lewa góra.
Na prezentowanym powyżej zdjęciu też jest winieta, tylko na ciemnym tle tak bardzo nie widać.