no właśnie![]()
no właśnie![]()
Pytanie do zaawansowanych landszafciarzy, którzy magikują z UWA pod FF. Mam 17-40 i chciałbym się uzbroić w filtrownięA gdzie mam pytać jak nie tu ? (wszędzie indziej to słabo z pro wiedzą!)
Jak to się je? -> Chcę pogodzić wspomniany 17-40 z szarą połówką + polarem lub z UV (w zależności od tego co będę chciał zrobić z niebem). UV - zakładam jak default cały czas (traktować jako ochronę).
I teraz uwaga:
1. Holder (slim) ? Delta + adapter delta czy dopłacać do slima cokina?
2. Filtr uv - wersja slim czy zwykła (poluje na marumi lub hoya hmc) - podejrzewam, że gwint zew. musi być jeśli chce go używać np. z cokinem lub polarem ? Czy hoya shmc nie będzie już winietować w takim zestawienia (=szukać tylko slima?)
3. Wiem, że nie używać razem uv + polara. Ale jak połączyć to z szarą połówką ? Zawsze cokina i połówkę nakręcać na uv lub polara ?
Jedynie co na razie mam to uwaga : Hitech 85 :-)
Dzięki z góry![]()
luknij na testy filtrów na Optycznych
Jak używasz jakiekolwiek inne filtry niż UV podczas robienia zdjęć, to odpuść sobie tą biedną UV która nie daje Ci żadnej dodatkowej ochrony, a tylko jest niepotrzebną barierą dla światła.
akustyku dziękia powiedz czy ma sens kupowanie uv w wersji slim? Czy możne hoya hmc (standardowa grubość ramki 5mm) będzie ok ? (w sensie żeby było bez winiety w połączeniu z kwadratową połówką?)
ok, dzięki![]()
Niektórzy producenci podają że 5mm to grubość filtra slim właśnie![]()
Zmierzyłem filtr slim UV HOYA HMC i wychodzi, że ma 4 mm grubości dla śr.77mm.
IMHO nakręcanie 2 filtrów jednocześnie na UWA to dopiero jest hardcor![]()
Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 07-09-2013 o 17:21
Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII