oj chyba trafiłem na drażliwy temat :) Się poprawiam.. w WARSZAWIE (stolica Polski)
Wersja do druku
Może chodzi o Studium "Promocja"? Jest tam kierunek 'technik organizacji reklamy'. Fotografia reklamowa to tylko jedna z paru specjalizacji. W ciągu dwóch lat nauczania takie oto przedmioty:
* Ekonomika i organizacja przedsiębiorstw
* Marketing
* Podstawy ekonomii
* Grafika komputerowa (CorelDraw, Photoshop, InDesign)
* Fotografia reklamowa
* Historia sztuki i reklamy
* Rysunek i liternictwo
* Techniki poligraficzne
* Pracownia technik reklamy (kompozycja)
* Psychologia reklamy
* Organizacja reklamy - język reklamy
* Organizacja reklamy – planowanie mediów
* Organizacja reklamy - reklama TV
* Public relations
* Typografia
* Prawo, etyka i kultura zawodowa
* Język angielski
* Wychowanie fizyczne – tylko w systemie dziennym
Więc jak kogoś interesuje stricte fotografia to trochę zbyt dużo tego (tzn stosunkowo zbyt mało samej fotografii).
A co studiuje się w samej "fotografii"? Nie lepiej pójść na jakieś dobre studia grafiki komputerowej albo na coś związanego z reklamą?
A ja chciałbym zapytać o konkretne szkoły w Warszawie, czy macie z nimi jakieś doświadczenia:
Europejską Akademię Fotografii
Warszawską Szkołę Fotografii
Akademię fotografii.
Chciałem się trochę bardziej przyłożyć do rozwijania techniki (zapał mam, ale co z tego, gdy potem klnę na efekty popełniania po wielokroć tych samych błędów) a nie chcę się wkopać w kiepską szkołę. O ile o EAF trochę wiem to o pozostałych nic konkretnego. Interesuje mnie studium zaoczne.
w Akademii Fotografii bylem na kursie. szkola nie za duza ale mi sie spodobala. 2 studia w budynku szkoly. bez problemu korzystalem ze sprzetu w studiu. wykladowcy otwarci, dostepni, mozna bylo spokojnie pogadac niekoniecznie o tym co bylo w programie tylko o tym co mnie interesowalo.
wybiore sie tam na roczny kurs tylko jeszcze sie nie zdecydowalem - fotoreportaz czy fotografia mody.
rozrzut duzy ale nie mam narazie zamiaru zarabiac tym na zycie, traktuje to bardziej jako zabawe.
pzdr
Mam podobny problem z AF - nie wiem czy moda, czy reportaż. Chyba zdecyduję się na modę - mam bardzo duże problemy z operowaniem światłem, a wydaje mi się, że w fotografii studyjnej będzie to jeden z głównych tematów.
hmm to moze sie spotkamy w studiu ;)
w AkademiiFotografii ruszyly warsztaty fotografii reklamowej. moze byc ciekawe.
O, się podepnę. Chciałem się zapisać do Akademii Fotografii na kurs, gadałem ze znajomymi ze szkoły i ponoć mają tam trzy miesięczny kurs, na którym omawiają wszystkie potrzebne zagadnienia. Warto się w coś takiego pakować, czy nie? :)