Nie ma takiej możliwości, coś musiałeś źle zrobić. Tak długo jak styki są poprawnie zaklejone, tak długo korpus będzie pokazywać taką jasność jaką ma obiektyw i AF będzie działać (znaczy próbować).
Wersja do druku
Ja dzisiaj w świetle dziennym sprzwdziłem dokładniej - AF działa - środkowy punkt działa słabiej niż boczne.. ale jak się człowiek uprze to działa.. jednak nie jest to jakiś demon prędkości ;)
Przepraszam jeżeli idę pod prąd: środkowy punkt AF w 40D działa lepiej aniżeli pozostałe...
Tak mnie się to widzi ;):?
Henryku G może Ci i działa lepiej ale na pewno nie w komplecie z kenko 1,4 DG pro 300 (czy jak się to ... nazywa) +400L5,6 a o tym cały czas piszemy.
mam lamerskie pytanie : po co zaklejacie te styki? mam kenko 1.4 i dziala ok ze wszystkimi obiektywami, ktore podpinam.
jarek
Zaklejamy styki aby AF działał przy używaniu kanko 1.4 ze szkłami o światełku 5,6 i ciemniejszymi. Inaczej kenko daje znać do body info o tym ze jest a ściślej o tym, iż układ optyczny jest przyciemniany. Pucha widząc, iż ma do czynienia z czymś (układem szkło ciemne +kenko) co jest ciemniejsze niż 5,6 AF wyłącza. Zresztą dokładnie tak samo by zrobiła np po podpięciu samego szkła o nominalnej jasności słabszej niż 5,6.
dzieki za wyjasnienia, nie mialem jak dotad szkla ciemniejszego jak 5,6 dlatego wszystko dziala ok. Ale jedna sprawa mnie zastanawia, podpialem kenko i do tego manualny obiektyw przez zlaczke i aparat nie zrobil fotki tylko wyswietlil blad chyba 909. Czy jak zakleje styki to bedzie ok?
jarek
1. Uważaj, żebyś nie zrobił zwarcia przejściówką na stykach TC (choć to mało prawdopodobne).
2. W tym przypadku musiałbyś odizolować TC na stykach aparatu. Nie próbowałem, nie polecam, wg mnie można więcej szkody zrobić niż pożytku.
3. Styki o których mowa w tym wątku nie mają z Twoją sytuacją nic wspólnego (nie ma ich pomiędzy korpusem i TC).
Czyli "daje znać" i wyświetla skorygowaną/faktyczną wartość przysłony (zapisując ją w exifie), czy tylko "daje znać" a wyświetlana jest wartość jak bez konwertera? :confused:
Bo mój KENKO 1.4x TELEPLUS PRO 300 DG (8+3 styków) bez zaklejania czegokolwiek wyświetla wartość przysłony jak bez konwertera i teraz nie wiem, czy mimo to "daje znać" czy nie daje? :)
(AF powyżej f/6.3, do f/8, działa wyraźnie gorzej, ale to wciąż jeszcze zależy od oświetlenia - praktycznie lepiej wtedy polegać na MF i potwierdzeniu ostrości.)