To jak w takim razie można wytłumaczyć to beznadziejne zachowanie dla obiektów oddalonych? Porównując zdjęcie kolegi wyżej i moje jest straszna różnica.
Wersja do druku
To jak w takim razie można wytłumaczyć to beznadziejne zachowanie dla obiektów oddalonych? Porównując zdjęcie kolegi wyżej i moje jest straszna różnica.
Chciałbym zainwestować w ten obiektyw ale mam pytanie. Czy przy przesłonie 2.8 trochę mydli, czy to wina egzemplarza? Oto zdjęcie:
http://img171.imageshack.us/img171/9750/img9774x.jpg
Niestety nie mam możliwości ztestować osobiście dlatego proszę o pomoc. Mam jeszcze drugie zdjęcie
http://img171.imageshack.us/img171/1406/img9775.jpg
Sory za zamieszanie. Ale jak z tą ostrością? Jest OK czy mogłoby być lepiej?
Moim zdaniem jest słabo, choć nie tragicznie (zakładam że te zdjęcia to nie jest crop 100% tylko przeskalowany cały obrazek?).
Poza tym lepszy byłby sampl typu portret a nie fotografia pudełka
sam rozglądam się za tamronem 28-74 f 2,8 ale przyznam, że nabrałem trochę obaw. onanista sprzętowym nie jestem. chciałbym zwyczajnie mieć nie najgorsze szkło (i nie najlepsze). większość opinii o tym obiektywie jest pozytywna, jednak tu nie wszystkie. sprzęt chciałbym kupić poprzez internet z powodu niższych kosztów. tyle że taki zakup uniemożliwia mi test obiektywu, a jak już wypłacę kasę to wiadomo jak jest. może polecił by mi ktoś jakiś pewny obiektyw? będzie używany z 20d. jeśli chodzi o ogniskowe to od 17mm do 135 odpowiada mi najbardziej. stałki odpadają. kwota jaką chciałbym przeznaczyć to okolice 1600pln. przyznam, że mętlik mam w głowie.
pozdrawiam
Kupuj spokojnie u Cichego, jak zmieniłem aparat na 7D to się okazało, że po prostu mój egzemplarz ma z jednej strony FF, a z drugiej BF (co dziwne w 350D na szerokim było OK, a na dłuższym źle, w 7D jest odwrotnie). Można to skalibrować w serwisie.. Ważne przy wyborze jest to, żeby sprawdzić łapanie ostrości i z bliska i z daleka. Generalnie po opiniach można zobaczyć, że Sigma ma dużo więcej problemu z ostrzeniem niż Tamron w Canonach.
Ja u Cichego nie kupowałem, ale tak bym zrobił tym razem..
wpadł mi w oko ten obiektyw:
CANON EF 28-135 3.5-5.6 IS USM
opinie ma niezłe, cena też mieści się w granicach rozsądku. nie ma stałego światła jak tamron i jest ciemniejszy, ale za to canon. problemów z ostrzeniem, z wadliwymi egzemplarzami nie znalazłem w necie. może więc coś takiego?
pozdrawiam
Ale Canon tylko w plener, w pomieszczeniu to tym za bardzo nie powalczysz.