Nie ma prawa być inaczej. Ja nie zauważyłem najmniejszych różnic, a miałem jakiś czas te dwie puchy jednocześnie.
Wersja do druku
A ja się dopnę do tematu z małym pytaniem.
Czy 20D zostawiona na kilka dni włączona ma prawo rozładować baterię?
Kupiłem sobie 20D na rezewę i oczywiście zapomniałem wyłączyć po włożeniu do torby i okazało się, że bateria rozładowana :(
Nie, kilka dni nie stanowi problemu. Myślę, że zdarzało mi się zostawić 20D na kilka tygodni z baterią i potem bez problemu robić nią zdjęcia. Nic się nie rozładowało.
Generalnie to odczucie mam takie, że 20D z jednego akumulatora (oryginalnego) robiłem trochę więcej zdjęć niż za pomocą 40D (akumulator oryginalny). Nie są to jakieś kolosalne różnice, bo te aparaty generalnie szanują akumulatory - przy czym ja się nie wgapiam w LCD i nie korzystam z LV.
Aha - 20D oczywiście korzysta równie dobrze z zastępników typu GoldPhoto, Hennel czy GP.
Mi nie chodzi o ilość wykonanych fotek. Poprostu wyjąłem aparat który był wlączony a akumulator padnięty.To fakt,że nie był naładowany i możliwe że padł bo miał już paść.Teraz naładuję i zostawie włączony na tydzień i to tak aby nie było możliwości, że coś mi się przypadkowo będzie naćiskało.
A co do szanowania akumulatorka to porównując do D7D którą kiedyś miałem robię ok.3razy więcej zdjęć na jednym akumulatorze(oczywiście porównując na akumulatorach oryginalnych).
Sam się nie powinien rozładować. Może w torbie wciskał się jakiś przycisk i np. wyświetlało się coś na ekranie?
Mam dylemat.. Zaczynam poważnie myśleć o kupnie jakiejś używki pod szkła których używam przy analogowycm EOSie... Na początek nauka - więc nie chcę wydać więcej niż ~800 PLN. Co wiecie o 20D? Czy to już taki zabytek, że nie warto się w niego pakować? Mogę odkupić od znajomych w uesejowie egemplarz w bardzo dobrym stanie. Mało używany, bo był trzecim aparatem w rodzinie. Cena $200-250. Zastanowić sie nad tym, czy dać sobie spokój? Nie wiem jak jego specyfikacja ma się do rzeczywistości, a na hasło '20D' nasza szukajka nie znajduje żadnego wpisu :|