no i dyskwalifikacje w zabawie....??:mrgreen:
Wersja do druku
no i dyskwalifikacje w zabawie....??:mrgreen:
Marek, przykro mi że rozpetałem tą burzę, ale nie zgodze się z tobą, punkt 2
wyrażnie mówi, że nie może być EXIFow oraz tłumaczy jak je usunąć.
2. zdjecia nie moga zawierac EXIFow - usuwa sie je za pomoaca funkcji "save for web" w PS lub innymi edytorami grafiki jak np irfan albo wrecz edytoirami exifow jak exifer
Więc jako moderator zrób coś z tym, też zajrzałem najpierw do postu Hazana i tam nic nie było na temat EXIFa
ale pamiętałem, że o tym czytałem no i znalazłem 2 post Jaca z "zaleceniami"
także byłem bardzo zdziwiony że to n ie jest "razem".
Mogłem nic nie pisać, ehh :(
orte- nadgorliwość gorsza od faszyzmu, ale nic to,
a czytasz punkty a nie widzisz, że to są zalecenia - no może ja źle ruzumuje to słowo?? ale to tylko zabawa ma być i tak ja się nie gniewam (wisi mi to prawie całkiem) jak i w zabawie Vitez nie powinien dyskwalifikacji uprawiać albo na pw ostrzec i nast. razem wyrzucić, każdy ma prawo czegoś nie doczytać zwłaszcza początkujący. Ale zamknijmy problem.
Wystawiając battla nie patrzyłem na zdjęcia , myśląc że wszyscy zrobili tak jak należy ( zresztą sam bardzo rzadko zaglądam kumuś w exify ) . Mój błąd :( Powinienem sprawdzić i napisać uczestnikom powód nie wystawiania , dając czas na poprawki .
Myślę że gdybym po wystawianiu battla dostał PW z informacją że zdjęcia mają exify ( przeoczyłem posty poruszające ten temat ) sam bym je usunął i podmienił linki by było OK i zabawa trwałaby dalej .
Vitez utworzył nową , regulaminową ankietę i nie można mieć o to pretensji , gdyż jako moderator pilnuje porządku i zgodności postów z regulaminem forum .
Mea culpa
To może, aby uniknąć takich sytuacji w przyszłości, ktoś mnie oświeci, w jaki sposób wyciąć EXIFa w programie innym niż PS? Wyświetlając oryginalny plik w ZoomBrowserze EXIF był widoczny, a gdy wyświetlałem fotkę przygotowaną do wysłania - już nie. Dlatego myślałem, że EXIF został wycięty podczas obróbki.
Kiedyś jak nie miałem szopa , zapisywałem do *bmp , a następnie otwierałem i zapisywałem do *jpeg .
Później znalazłem trialową wersję acdsee ( nie pamiętam nr ) która nie obsługiwała exifów i zapisywała bez nich .
Nie ja personalnie a ktorys z innych moderatorow. A owszem, to tez jest twoja sprawa wbrew pozorom. Jesli ktos wyslal zdjecie z exifem to nie jest wina moderatorow :roll: .
Zrobilem. Wczesniej nie bylo takiej mozliwosci bo nie mielismy uprawnien do edytowania postow Administratora. Teraz jednak jak sie okazalo - udalo sie.Cytat:
Zamieszczone przez orte
A gdzie ty tu widzisz "zalecenia" ? :
http://canon-board.info/announcement.php?f=40&a=11