Ja zrezygnowałem z UV'ek (pozdrowienia m.in. dla zanussiego ;-)) jako czynnika działającego destrukcyjnie na jakość. Zostawiłem oczywiście CPLe i szaraki.
Wersja do druku
Ja zrezygnowałem z UV'ek (pozdrowienia m.in. dla zanussiego ;-)) jako czynnika działającego destrukcyjnie na jakość. Zostawiłem oczywiście CPLe i szaraki.
Warto kupić filtr Uv,ja kupowałem filtr razem z obiektywem,polecam firmę Hama,dobry stosunek cena/jakość;)
Warto bo tak ? Czy może są jakieś powody ? A Hama to niestety porażka...Cytat:
Zamieszczone przez sali128
a to jest akuratnie jeden z bardziej obsmarowanych filtrow na tym forum :lol:Cytat:
Zamieszczone przez sali128
w dodatku na kit'a nie zakladal bym juz zupelnie nic ;-)
tomaj_2, oprocz hamy mam jeszcze Marumi wpc i czasem go uzywam.. jest IMO o wiele lepszy niz Hoya.. bardzo dobra opinie maja przede wszystki B+W i Heliopan..
nie no... Hama ma tez serie HTMC i jakosciowo jest to kawalek niezlego filtra. natomiast zwykla Hama nie jest wiele wiecej warta niz szmelc typu King czy Selco
tak jak wszedzie - placisz za jakosc.. hama ma ten stosunek jeszcze w miare korzystny finansowo (seria o ktorej piszesz) ale nie wiem jaki jest % przepuszczalnosci i jak to cudo wplywa na zdjecia..
ja nie sadzilem ze SHMC potrafi tak ciala dac :roll:
pozostał mi jeszcze marumi ale wole juz testow nie robic bo jeszcze tego pozaluje :lol:
co do Hamy HTMC to mam dwa polary. zrobilem z ciekawosci zdjecia bez filtra i z filtrem, i jesli chodzi o ilosc pikseli w pikselach to moim zdaniem ten filtr na nia nie wplywa. na prawdziwych zdjeciach tez tego nie widze...
a ze kupilem je w 1/3 ceny Hoyi HMC to nie mam najmniejszych powodow do narzekania ;-)
Też nie sądziłem. Zdażyło mi się używać gorszych filtrów i nie zauważałem takiego spadku jakości.Cytat:
Zamieszczone przez Kubak82
Dlatego sam powtórzę Twoje testy z moją SHMC i powiadomię o wynikach :)
akustyk, a mozesz powiedziec z czym ich uzywasz ?? bo tak mnie natchnela mysl z pewnej reklamy, ze "jesli nie widac roznicy to po co przeplacac" a sam bede niedlugo kupowal CPL'a do 17-35.. srednice ma 77 wiec przydalo by sie cos w rozsadnej cenie.. moze jednak padnie na Hame :mrgreen:
no i super - mnie sie juz odechcialo testow na dluzszy czas ale chetnie dowiem sie jak u kogos to wyglada 8-)Cytat:
Zamieszczone przez jotes25
Tamron 28-75 i Sonnar 3.5/135.