Odp: Samyang AF 85mm f/1.4 RF
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Stabilizacja na statywie to kiepski pomysł:)
... ale chodzi jedynie o sprawdzenie czy stabilizacja ma czy nie wpływ na ostrość a statyw zapewnia powtarzalność w teście.
A co powiesz gdy na statywie, przy włączonej stabilizacji będzie taka sama ilość zdjęć o mniejszej ostrości jak i przy wyłączonej stabilizacji ?
Po prostu warto sprawdzić jaki jest teraz stan technologii stabilizacji w A7R3
Robiąc zdjęcia ze statywu mam wyłączoną stabilizację ale poza tym mam ją włączoną na stałe.
A Cichy sugeruje że przy krótkich czasach stabilizacja może pogarszać ostrość i warto stabilizację wyłączać
Stąd ten test, ... być może, .... warto sprawdzić
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
gnd
Stabilizacja na statywie to kiepski pomysł:)
Paradoksalnie stabilizacja działa nawet wtedy, gdy jest wyłączona. Utrzymuje wtedy matrycę nieruchomo, ale czy jest to taki mur betor tego nie wiadomo.
Jeśli chodzi o porównanie z FE 85/1.4 - nie mam możliwości. Test 85 Sigmy nowej będzie tylko w porównaniu do Samyanga prawdopodobnie.
Sensowny test 85 to jest wtedy gdy bierzesz dzieciaki, idziecie do fikolandu, cykasz z ręki bez przekupywania ich lodami oraz bez przywiązywania ich sznurem do betonowego filaru. Jeśli masz 80% poprawnych technicznie zdjęć to przynajmniej co dziesiąte będzie odpowiadało też pod względem artystycznym w efekcie 8 zdjęć na 100 nadaje się do wykorzystania czyli test zaliczony.
Jeśli jednak masz tylko 8% poprawnych technicznie zdjęć to najprawdopodobniej żadne z nich się nie nada bo prawdopodobieństwo że są to akurat te fajne artystycznie jest tu bardzo małe.
Nikt jednak do takiego testu nie będzie podchodził z manualem, Sigmą czy innym "przyciskiem do papieru" na jakimś siermiężnym statywie bo efekt jest z góry do przewidzenia. Pozostaje im więc focenie tabelek i pomników, a to żaden test tylko pajacowanie jakieś.
Najpierw przydatność w praktyce- to jest prawdziwy test.
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
Sensowny test 85 to jest wtedy gdy bierzesz dzieciaki, idziecie do fikolandu, cykasz z ręki bez przekupywania ich lodami oraz bez przywiązywania ich sznurem do betonowego filaru. Jeśli masz 80% poprawnych technicznie zdjęć to przynajmniej co dziesiąte będzie odpowiadało też pod względem artystycznym w efekcie 8 zdjęć na 100 nadaje się do wykorzystania czyli test zaliczony.
Jeśli jednak masz tylko 8% poprawnych technicznie zdjęć to najprawdopodobniej żadne z nich się nie nada bo prawdopodobieństwo że są to akurat te fajne artystycznie jest tu bardzo małe.
Nikt jednak do takiego testu nie będzie podchodził z manualem, Sigmą czy innym "przyciskiem do papieru" na jakimś siermiężnym statywie bo efekt jest z góry do przewidzenia. Pozostaje im więc focenie tabelek i pomników, a to żaden test tylko pajacowanie jakieś.
Najpierw przydatność w praktyce- to jest prawdziwy test.
No to jak powinno wyglądać porównanie dwu obiektywów zrobione przez X tak aby z niego mogli wiarygodnie skorzystać przy wyborze/kupnie przyszli użytkownicy o wielu różnych preferencjach (sport, krajobraz, street, portret, nocne,...., kolor, ostrość, bokeh, ...., waga,rozmiar,...) foto ?
Po prostu napisz.
jp
Cytat:
Zamieszczone przez
Nozanu
Ja dzieciaki na fikolandzie to kręce komurkom. Tam mi zawartość artystyczna wisi.
Na zdjęciach z A7R3 (+ Samyang AF 85mm FE) w powiększeniu 100% :
1. nie widać wpływu włączonego IBIS na pogorszenie ostrości dla czasów z przedziału 1/1600 - 1/2000s oraz 1/250s
2. przy zdjęciach ze statywu przy czasach 2.3 - 5s nie widać wpływu włączonego IBIS na ostrość
3. widać (nieznaczną, ale jednak) fluktuację ostrości spowodowaną dokładnością AF
jp
Procedura
a. A7R3, SY AF 85mm FE, f/5.6, statyw, zdalne wyzwalanie
b. wszystkie zdjęcia ze statywu, RAW, wywoływanie ACR w ustawieniach domyślnych ale przy ostrość = 0
c. 3 grupy czasów zdjęć, w każdej grupie po 10 w zestawie z włączonym IBIS i po 10 w zestawie z wyłączonym IBIS
d. poszukiwanie na ekranie kompa przy 100% powiększenia w każdym z zestawu najostrzejszego (B) i najmniej ostrego (F) zdjęcia
e. porównywanie pomiędzy zestawami wyszukanych w zestawach B i F
Zrobiłem też dodatkowo porównanie dla f/1.4, wyniki takie same
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
No to jak powinno wyglądać porównanie dwu obiektywów zrobione przez X tak aby z niego mogli wiarygodnie skorzystać przy wyborze/kupnie przyszli użytkownicy o wielu różnych preferencjach (sport, krajobraz, street, portret, nocne,...., kolor, ostrość, bokeh, ...., waga,rozmiar,...) foto ?
Po prostu napisz.
jp
85/1,4 to typowa portretówka. Najpierw więc test "fikolandu" a potem porównanie. Być może oba nie przejdą testu praktycznego więc jakie ma to znaczenie który jest lepszy od którego skoro oba są do ...(tabelek).
Co komu po najlepszym obiektywie świata, jeśli na spacerze dzieciakom zdjęcia tym "cudem" nie zrobisz. Nadzieja w komórce? jak to Cichy proponuje, może powinien dodawać komórczaka gratis do tych swoich testowanych klamotów.
Fikoland to nie portret tylko sport ;) w portretówce najważniejsze jest jak maluje, ew. ostrość itd.
Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Fikoland to nie portret tylko sport ;) w portretówce najważniejsze jest jak maluje, ew. ostrość itd.
Otóż to. Ogólnie 85 zwłaszcza f/1.4 to raczej nie są szkła do dynamicznej akcji.
Cytat:
Zamieszczone przez
Cichy
Otóż to. Ogólnie 85 zwłaszcza f/1.4 to raczej nie są szkła do dynamicznej akcji.
Są, np. C85/1,4L is + 6Dm1. I nie robię tym portretów trumiennych a wyłącznie moje wnuczki w akcji. Zakładam że podłączony do bezlustra będzie jeszcze szybszy, ale tego nie wiem bo nie mam bezlusterkowca.
Inwestując tyle kasy w nowoczesną wybitną rozdzielczość to bez żadnej łaski należy mi się też możliwość wykorzystania tych osiągów w praktyce a nie tylko na papierze. A ogniskowa 85 jest bardzo dynamiczna i przy współczesnych rozdzielczościach, bez ciężkiego statywu lub porządnej stabilizacji trzeba iść na wiele kompromisów.