Samyang AF 85mm f/1.4 RF

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marfot
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 4605

Samyang AF 85mm f/1.4 RF

Oficjalnie:

Jest też już trochę opinii o nowym Samyangu z mocowaniem RF:
    https://www.ephotozine.com/article/s...-review--34777
    Photographer Dustin Abbott shares a review of the brand new Samyang RF 85mm F1.4 AF lens. The RF85 provides a cheaper alternative to the expensive Canon 85L

Ciekawe jak zostanie przyjęty u nas.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
  • candar
    Pełne uzależnienie
    • 2008
    • 3410

Odp: Samyang AF 85mm f/1.4 RF

Miałem jednego Samyanga i szybko sprzedałem.

Co do tego Samyanga AF 85mm f/1.4 RF w teście pod światło przy przysłonach f/1.4 (lewe) oraz f/5.6 (prawe) tak mocno flaruje , że jest praktycznie nieużywalny. Jeśli dodać do tego możliwe problemy z AF-em - to omijałbym go z daleka przy założeniu , że 90% zdjęć robię właśnie pod światło. Nawet za złotówkę nie kupiłbym nowego obiektywu, który pod światło będzie nieużywalny.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: samyang.JPG
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 75,6 KB
ID: 2089616

Osobiście jednak inwestowałbym w sprawdzone natywne szkła. Chyba , że będzie to Sigma z serii Art i ostatnio niektóre nowe Tamrony z serii RXD.

Zamieszczone przez marfot
    Oficjalnie: https://www.samyanglensglobal.com/en...ew.php?seq=482
    Ciekawe jak zostanie przyjęty u nas.
    Zapewne z uwagi na cenę (na polskim rynku ca 4 tys. zł) w porównaniu do cen natywnych szkieł RF wszyscy przyjmą go entuzjastycznie Cud , miód i orzeszki A po zrobieniu pierwszych zdjęć zwrócą do sklepu
    Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Cichy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 7450

TO jest odpowiednik wersji do Sony E. Genialne szkło. Nikt nie zwrócił dotychczas
      O obiektywach wiem prawie wszystko

Komentarz

• candar
        Pełne uzależnienie
        • 2008
        • 3410

Zamieszczone przez Cichy
        TO jest odpowiednik wersji do Sony E. Genialne szkło. Nikt nie zwrócił dotychczas
        Tym gorzej, jeśli to odpowiednik wersji do Sony E. Może i genialne, ale flaruje równie genialnie pod światło. Mam porównanie z natywnymi szkłami Canona 85 1.2, Fujinonem FX 56 1,2 i Sony FE 85 1.8 i u mnie takie flary jak w Samyangu od razu go dyskwalifikują.

Być może kupujący nie fotografują Samyangami pod światło Ja bym go od razu oddał po kilku zdjęciach Jednego Samyanga miałem i mi wystarczy

Niedowiarków zapraszam do obejrzenia filmu o tym szkle: Samyang AF 85mm F1.4 FE Lens Flare

Podobno wiedzieli o flarach, ale zaprojektowali go tak, aby soczewki były małe i lekkie.

Sorry, ale wychodzę z punktu widzenia kupującego, który go będzie zamierzał go używać w portrecie pod słońce. I Samyangiem bym tych zdjęć nie zrobił: https://35photo.pro/photo_3742709/
        Photographer professional Andrzej Car. Ashaki . From country Poland. City Gdynia.
        Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• szwayko
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 2085

Ja bym wolał żeby Samyang zrobił linię z tych małych obiektywów do Sony A, najbardziej to tego 75/1.8 do RF.
          Ma jakiś charakter to szkło
          In late March, Samyang contacted me to see if I wanted to look at a new lens.  I agreed, but they didn’t specify what the lens was.  I didn’t know until it arrived, but was very interested to discover a compact, portrait oriented prime lens at a focal length that I’ve never tested before – […]

Duzych 85m to jest sporo
          Photographer Dustin Abbott shares a review of the brand new Samyang RF 85mm F1.4 AF lens. The RF85 provides a cheaper alternative to the expensive Canon 85L
          Ostatnio edytowany przez szwayko; 311.
          frickr FB
          www.szwajkowski.pl

Komentarz

• robertskc7
            Pełne uzależnienie
            • 2010
            • 1513

Ja generalnie lubię flary i przymierzam się do zamiany 85Lii na tego samyanga RF. Cichy coś więcej o tej flarze? Bo faktycznie na filmiku, co Candar wstawił to coś nie tak w 1.05
            www.robertzbiec.pl

Komentarz

• Cichy
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 7450

Probowałem złapać taką flarę, ale mi się nie udało. Może w jakichś ekstremalnych sytuacjach bez osłony przeciwsłonecznej ? Z osłoną i na max parametry żeby filtra żadnego nie kłaść (ISO 50, 1/8000, f=2.0) wyszło mi tak:

Komentarz

• RobertoM
                Początki nałogu
                • 2017
                • 254

Jak dla mnie wyglada dobrze.
                Pytanie czy poświecić działkę światła i poczekać na RF85 f2, który będzie w najbliższym czasie miał premierę .
                Pewnie cenowo będzie podobnie do samyanga
                Ostatnio edytowany przez RobertoM; 57997.

Komentarz

• robertskc7
                  Pełne uzależnienie
                  • 2010
                  • 1513

Zamieszczone przez Cichy
                  Probowałem złapać taką flarę, ale mi się nie udało. Może w jakichś ekstremalnych sytuacjach bez osłony przeciwsłonecznej ? Z osłoną i na max parametry żeby filtra żadnego nie kłaść (ISO 50, 1/8000, f=2.0) wyszło mi tak:

http://www.kubacichocki.pl/test/samyang85af/flara.jpg
                  Dzięki!
                  www.robertzbiec.pl

Komentarz

• Marcinus
                    Początki nałogu
                    • 2018
                    • 444

Jeżeli mialby kosztować nie mniej niż 4k to zastanawiam się co będzie lepsze pod wzgledem jakości obrazka, ten Samyang z mocowaniem RF czy SigmaArt 85/1.4 montowana przez adapter ?
                    Canon EOS R + C RF 24-105/4L; C 100/2.8 L Macro; C 70-300/4.0-5.6 II

Komentarz

• marfot
                      Pełne uzależnienie
                      • 2007
                      • 4605

Zamieszczone przez Marcinus
                      Jeżeli mialby kosztować nie mniej niż 4k
                      Przecież jest w przedsprzedaży poniżej 3k PLN:
                      https://fotoforma.pl/obiektyw-samyan...edium=referral
                      https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                      EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• candar
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 3410

Zamieszczone przez marfot
                        Przecież jest w przedsprzedaży poniżej 3k PLN:
                        https://fotoforma.pl/obiektyw-samyan...edium=referral
                        Zaś prawda! Przeliczyłem z USD a okazuje się, że jednak 3k. Każdy samemu musi sobie odpowiedzieć , czy woli dołożyć do Sigmy Art za 4k zł, czy jednak szkło za 3k z flarami będzie ciekawsze

Zamieszczone przez Cichy
                        Probowałem złapać taką flarę, ale mi się nie udało. Może w jakichś ekstremalnych sytuacjach bez osłony przeciwsłonecznej ? Z osłoną i na max parametry żeby filtra żadnego nie kłaść (ISO 50, 1/8000, f=2.0
                        Optycznym udało się złapać flary bez problemu (podobnie jak na filmie , który zapodałem wcześniej https://www.youtube.com/watch?v=Sp_c...ture=emb_title

Optyczni mieli raczej odwrotny problem , bo wychodziły im flary na wszystkich fotach pod światło https://www.optyczne.pl/482.9-Test_o..._Odblaski.html

Nazwa: 230132_sam85_odbl02.jpg
Rozmiar: 92,9 KB
ID: 2089625

Nazwa: 230136_sam85_odbl06.jpg
Rozmiar: 94,5 KB
ID: 2089624

ps.
                        zawsze można zwalić winę za flary na aparat no i w postprodukcji nie trzeba będzie już ich dodawać

Komentarz

• Cichy
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 7450

Flary to akurat prędzej złapię Sigmą niż tym Samyangiem

Komentarz

• Cichy
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 7450

PS. w "testach" na Optycznych piszą też, że Sigma jest średnia pod tym względem i nie może równać się z dwoma droższymi Zeissami. O ile w przypadku Otusa to jest prawda, to Milvis 85 akurat flaruje najbardziej z nich wszystkich i tu też jest duża rozbieżność jesli chodzi o ocenę stanu faktycznego.

Komentarz

• jinks
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 2178

Rzućcie linkami z fajnymi fotami z tego samiego. Tylko nie jakieś ostrości i winiety tylko normalne twarze/ciała/bokehy ;P
                              Miłego dnia
                              moja www

Komentarz

Pracuję...