Odp: Re: Odp: Canon eos r5
Cytat:
Zamieszczone przez
rysz
W 8K dużego cropa być nie może, bo rozdzielczości matrycy zabraknie.
To się przeskaluje w górę, dla chcącego nic trudnego :lol: Podobno w 90D i M6II 4K to tak naprawdę przeskalowane 3K.
Cytat:
Zamieszczone przez
jan pawlak
Gdy kiedyś "wszechmocna" wtedy na rynku Leica ... zamieściła całostronicowe ogłoszenia w czasopismach że jeśli jakość technologii lustrzanek będzie już taka do której przyzwyczaili się użytkownicy aparatów Leica to wtedy Leica taki aparat wyprodukuje.
Może nie wszyscy wiedzą, podam 2 informacje.
Leica potem zaczęła produkować (świetne) lustrzanki, ale nigdy nie przebiły one linię dalmierzy M. To jednak dalmierze są do dziś robione.
Ciekawostka druga, nazwa zapowiadanego modelu Canona to R5. Symbol R5 był juz użyty przez inną firmę. I przypadkiem tą firmą była .. Leica.
Leica R5 i to była ... lustrzanka :)
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
IBIS w Sony to jest namiastka. ...W Sony IBIS zawsze będzie namiastką, bo rozmiaru bagnetu nie zmienią. Sony nie ma w tej chwili kompletnie nic do zaoferowania, czym mogłoby konkurować z Canonem. Nikon podobnie, wystarczy porównać 1dx mk III z wczorajszą premierą Nikona D6.
Jak ty lubisz przekręcac i przemilczać fakty. Canon R5 to zapowiedź. Sony A9II istnieje i ma lepsze parametry niz jakiekolwiek bezlustro Canona. Tak samo lepszy jest Nikon Z7. No i otwór bagnetu - w Nikonie jest większy niż w Canonie a Nikon oferuje IBIS w bezlustrze. Canon nie oferuje.
Cytat:
Zamieszczone przez
sven
Nie mogę tak napisać, bo to 1dx mk III rozjechał wszystko :-) Po pierwszej zabawie tym sprzętem mogę to tylko potwierdzić, choć z bólem stwierdzam, że będę musiał wymienić komputer. W r5 przeszkadza mi rozdzielczość. Mnie wystarczy 20-24 mpix.
Montujesz filmy 4K na słabym komputerze? Na czym będziesz montował filmy 8K?
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
wedlug mnie ten aparat winen byc tanszy ..
nie ma przeciez Lustra z calym mechanizmem , nie ma pryzmatu , nie ma modulu af , modulu pomiaru swiatla - prostsza konstrukcja.
Bezlustra powinny byc tańsze od lustrzanek, to oczywiste. Marketing robi ludziom wodę z mózgu. Weźmy za przykład samochody. Ma byc ekologiczne. Czyli kupujmy elektryki. I kupujemy SUVy. Do jazdy po mieście. Spalające więcej niz limuzyny. Antyekologiczne. Mistrzostwo w wytwarzaniu popytu na coś, co nie jest potrzebne/konieczne.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bechamot
..poniewaz model biznesowy sony okazal sie wielkim sukcesem ..
I tu pies pogrzebany. Zrobić rzecz tańszą, a sprzedawac ją drożej. Mistrzostwo. Producenci się cieszą, popyt na duże aparaty maleje zastraszająco, to zmianę wizjera opakowano opowiadaniem o nowej technologii i dzięki temu sprzeda się setki tysięcy bezluster, bo setek tysięcy lustrzanek sie nie sprzeda. Nie ma ogromnego postępu w lustrzankach. Co potwierdzają wszelakie premiery lustrzanek. Dodają co? Lepsze wysyłanie zdjęć na serwer? Ja się pytam jaki jest postęp w matrycach w ostatnich 5 latach? Minimalny.
Zauważcie, że rozwój bezluster Sony prawie stanął, a mieli ogromną przewagę. Dlaczego nie rzucają niczego nowego fantastycznego? Canon z Nikonem dali pierwsze modele jako badanie rynku, testowanie technologii itp. Teraz wypuszczą modele w stylu A9mk2 i .. i co dalej? Co 2-3 lata kolejny model oferujący 5% więcej. Stagnacja. Ciekawe co zrobią gdy sie rynek nasyci ML, jaka to technologię zapowiedza jako rewolucyjną by fotografowie zechcieli sie przesiąść po raz kolejny na sprzęt, który "muszą mieć".
Cytat:
Zamieszczone przez
Tmwstw
To się przeskaluje w górę, dla chcącego nic trudnego :lol: Podobno w 90D i M6II 4K to tak naprawdę przeskalowane 3K.
A podasz jakieś źródło? "Podobno" to ziemia jest płaska ;)...
Cytat:
Zamieszczone przez
Jacek_Z
Zauważcie, że rozwój bezluster Sony prawie stanął, a mieli ogromną przewagę. Dlaczego nie rzucają niczego nowego fantastycznego?
Jacek ale co mają dać? Technologicznie mam wrażenie że to co dali jest maximum obecnych możliwości. Wiadomo że każdy sobie zostawia coś na półce do następnych modeli i na pewno są testowane nowe rozwiązania ale jakiegoś wielkiego przełomu bym się nie spodziewał. Ot udoskonalanie tego co jest.
Myślę że następnym większym krokiem będzie migawka elektroniczna i całkowite wywalenie mechaniki z aparatów. Jak opanują jeszcze lagi wizjera to dni dslr będą policzone.
Re: Odp: Re: Odp: Canon eos r5
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Myślę że następnym większym krokiem będzie migawka elektroniczna i całkowite wywalenie mechaniki z aparatów. Jak opanują jeszcze lagi wizjera to dni dslr będą policzone.
Migawki elektroniczne to są już od dawna, ale rozumiem, że miałeś na myśli globalną. Sam na to czekam - brak problemów ze zużyciem mechanicznej przy braku zniekształceń obrazu spowodowanych odczytem linia po linii, bez problemów z paskami w sztucznym świetle i bez ograniczeń czasu synchronizacji :)
W sumie A9 w obu wersjach daje już namiastkę tego w trybie foto, bo sporą część wad migawki elektronicznej wyeliminowali, ale dalej nie jest prawdziwa migawka globalna i nie działa też przy filmowaniu.
Zastanawia mnie, że ostatnio ucichły plotki o rozwoju matryc organicznych. Prawdopodobnie związane jest to ze sprzedażą działu matryc przez Panasonica, który najgłośniej mówił o tej technologii. Ciekaw jestem, czy ta ścieżka rozwoju została już całkiem porzucona, czy jeszcze producenci do tego wrócą? To jednak tylko czysta ciekawość, bo nigdy nie wiązałem z tą technologią większych nadziei. Może poza faktem, że matryce te miały właśnie mieć globalną migawkę elektroniczną.